top of page
igalkutin

התזונה הטובה (והנחקרת) ביותר להתמודדות עם מחלת הסרטן

למרות ההתפתחות המסיבית במחקר גנטי בסרטן, טכנולוגיות תרופתיות וכירורגיות מחלת הסרטן עדין נמצאת בעלייה ואחוז השורדים את המחלה אינו נמצא בירידה.

בבואי לתמוך וללוות אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן, אני משוחח איתם על תזונתם כגורם מרכזי בתהליך הריפוי.

לצערנו, הקהיליה הרפואית הנמצאת בד"כ במרכז תהליך ההתמודדות עם סרטן של רוב האנשים אינה נותנת תשומת לב יתרה לתזונה, לעיתים מבטלת ומזלזלת התערבות תזונתית וזאת למרות גוף ידע עצום, מחקרים נהדרים המראים כי לתזונה ישנה השפעה משמעותית!

הפתרונות האמיתיים לסרטן (ולתהליכי מחלה רבים אחרים) טמונים בתפקודים התזונתיים והמטבוליים של הגוף יחד עם טיפול קונבנציונאלי.

במאמר זה אציג את התזונה הקטוגנית ובפרט קטוגנית טבעונית כתזונה הטובה ביותר להתמודדות עם מחלת הסרטן.

 

ב 1920 ביוכימאי ורופא בשם אוטו וורבורג מגלה גילוי המשמעותי ביותר על תאים סרטנים,  המיטוכונדריות של תאים סרטנים מתפקדות בצורה לקויה (לעומת תא רגיל ובריא) וזו הסיבה להתפתחות של סרטן. הגילוי המרעיש של וורבורד היה שתא סרטני הוא "זללן" סוכר, הוא מתקיים אנרגתית רק על סוכר (בהמשך מחקרים הראו שישנם תאי המתקיימים גם על חומצת אמינו גלוטמין) ובתהליך זה (גליקוליזה או תסיסה) הוא אינו משתמש בחמצן, זה הוא תהליך נחות, "מלוכלך" אך מהיר ליצור אנרגיה, תא רגיל לעומת זאת יכול להשתמש בסוכר או חומצות שומן (וקטונים) כדלק ועושה זאת בתהליך יותר עמוק ויעיל הנקרא חימצון חיזור.



כיום, קיימות עבודות מדעיות פורצות דרך בנושא הגישה המטבולית להתמודדות ומניעה של מחלת הסרטן, עבודותיו הרבות של תומס סייפריד מחזקות את גילויו של וורבורג ואף מצאו כי חלק מהתאים הסרטניים ניזונים גם מחומצת האמינו גלוטמין, עבודות אלו הביאו ליצירה של גישה טיפולית שלמה ועד מחקריו המעמיקים על צום של וולטר לונגו, הם ואחרים מוכיחים כי השילוב של גישה תזונתית מבוססת מחקר יחד עם טיפולים קונבנציונאלים הם שילוב מנצח בהתמודדות עם סרטן. 

 

תזונה קטוגנית

תזונה קטוגנית יכולה להיות כלי רב עוצמה לסיוע במניעה והתמודדות בסרטן. בהתבסס על עבודתם של החוקרים החלוציים אוטו ורבורג ותומס סייפריד (בין היתר) אנו יודעים שתאי סרטן שונים בהרבה מתאים נורמליים.

ובכן, אנו יודעים שתאי סרטן עם המיטוכונדריה הפגועה שלהם יכולים לייצר אנרגיה רק מסוכר בציטוזול שלהם. בנוסף, לתאים סרטניים יש הרבה יותר קולטני אינסולין מאשר תאים רגילים, מה שאומר שהם מסוגלים לספוג במהירות גלוקוז ועלול לגנוב אותו מתאים בריאים. המשמעות היא שתזונה עשירה בסוכר או עשירה בפחמימות עשויה לתת לתאים סרטניים בדיוק את מה שהם רוצים.


הרעיון מאחורי שמירה על תזונה קטוגנית הוא להעמיד את התאים הסרטניים הצמאים לסוכר בחסרון אנרגטי על ידי מניעת מקור הדלק המועדף עליהם, בכך להחליש אותם, להפוך אותם לפגיעים יותר לטיפולים או למערכת החיסון.

אנו יודעים כי תזונה קטוגנית מורידה רמות דלקת, רמות דלקת גבוהות גם כן נקשרו להתפתחות של תאים סרטניים.

הערך המוסף של תזונה קטוגנית היא היותה תזונה המשפרת את פעילות המיטוכונדריות ובכך אנו תורמים לחיזוק של התאים הבריאים (לעומת הסרטניים), לשיפור הפעילות המטבולית שלהם ובעצם להגנה עוצמתית יותר על אותם תאים בריאים מפני הנזקים של הטיפולים הקונבנציונאלים (לעומתם פגיעותם של התאים הסרטניים).


ישנם מספר מחקרים פרה-קליניים וכמה מחקרים קליניים התומכים בשימוש בתזונה קטוגנית כדי לעצור את צמיחת הגידול ולשנות את המיקרו-סביבה של הגידול כדי להפוך אותה פחות נוחה לגידול הסרטן.


כפי שצוין, רוב התאים הממאירים משגשגים מצריכת גלוקוז כדי להמשיך בצמיחתם החריגה. עם התזונה הקטוגנית, ישנה ירידה ברורה בגלוקוז הנכנס מהתזונה, ובכך הפחתה של כמות הגלוקוז הזמינה לתאי הגידול. בסרטן, יש חוסר ויסות של הורמונים הנקראים גורם גדילה דמוי אינסולין 1, או IGF-1 ו-2, מה שעלול להוביל לצמיחת יתר של תאי גידול ולגרום לשגשוג יתר. כאשר רמות הגלוקוז נמוכות, יש פחות איתותים לאינסולין ולכן פחות IGF-1 שנוצר, ובכך פחות צמיחה. כמו כן, הוכח כי לגופי קטון כגון בטא-הידרוקסי-בוטיראט (BHB) יש קשר הפוך עם IGF-1, כלומר, ככל שרמות BHB עולות, IGF-1 פוחת.


מחקרים פרה-קליניים הראו שהתזונה יכולה לשמש כגורם ההופך את התאים הסרטניים לפגיעים ורגישים יותר במהלך כימותרפיה והקרנות, מה שהופך את הטיפולים בסרטן ליעילים יותר בהריגת התאים הממאירים לעומת זאת התזונה מחזקת את  התאים נורמליים.


שינוי זה מתווך על ידי פחות כלי דם, או זרימת דם, ואוטופגיה מוגברת (הדרך של הגוף להיפטר מתאים פגומים ופסולת בתוך התאים). שינוי זה נגרם ע"י הפעלת לחץ על התאים הסרטניים כתוצאה מהשינוי במקור הדלק שלהם (אין סוכר), שינו זה מגביר את הלחץ החמצוני בתא הסרטני ופוגע בו.


גן מדכא הגידול p53 הוא אחד הגנים הנפוצים שעוברים מוטציה ואינם פעילים בצורה נכונה ביותר בסרטן, במיוחד גליובלסטומה. גן זה עוזר לווסת את צמיחת כלי הדם או אנגיוגנזה, אפופטוזיס או מוות תאי מתוכנת, ומטבוליזם תאי, כולל גלוקונאוגנזה, או ייצור גלוקוז חדש מתוצרי לוואי של חילוף החומרים. גן זה רגיש במיוחד למחסור בגלוקוז. מחקר מראה כי תזונה הקטוגנית  משפיעה בצורה חיובית מאד על פעילות P53  ויכולה לווסת את צמיחת הסרטן ולעצור אותה.


חשוב לציין שרוב העדויות המשכנעות שדווחו מגיעות ממחקרים בבעלי חיים וסדרות מקרים/דיווחים בבני אדם, או ניסויים קליניים שלב 1. היו מעט מאוד ניסויים מבוקרים אקראיים בבני אדם, הנחשבים לתקן הזהב של המחקר.

 

תזונה קטוגנית משפרת איכות חיים

ישנם מספר מחקרים המראים כאשר חולי סרטן עוקבים אחר תזונה קטוגנית, הם חווים עלייה באיכות חייהם. במחקר אחד עם חולי סרטן מתקדמים שהיו בטיפול כימותרפי, שלושה רבעים מהחולים שהשלימו את המחקר דיווחו על איכות שינה טובה יותר ותחושה רגשית טובה יותר.

מחקר אחר הראה ש-80 חולות סרטן שד דיווחו על פעילות גופנית טובה יותר וציון איכות חיים גבוה לאחר 6 שבועות של ביצוע תזונה קטוגנית.

בניסוי אקראי מבוקר שהשווה בין הדיאטה הקטוגנית לבין דיאטת האגודה האמריקנית לסרטן בנשים עם סרטן שחלות/רירית הרחם, הראה שאותן נשים שהקפידו על הדיאטה הקטוגנית שיפרו את תפקודן הגופני, היו בעלות רמות אנרגיה טובות יותר ופחות תשוקה לאוכל למזון לא בריא (כגון כמזון מהיר ומעובד), מה שמרמז על עלייה באיכות חייהם.


במרפאה שלי בעבודתי עם מתמודדים עם סרטן, ראיתי חולים שעוברים את הטיפולים בסרטן טוב יותר בהשוואה לאלה שאינם מקפידים על תזונה קטוגנית. זה מאופיין באנרגיה טובה יותר, שמירה על הכושר והפעילות הגופנית שלהם, כמו גם פחות סימפטומים ותופעות לוואי מהטיפולים.

 

תזונה מבוססת מן הצומח

בנוסף להקפדה על תזונה קטוגנית, תזונה המדגישה מאוד מזון צמחי יכולה להיות עוצמתית להתמודדות עם מחלת הסרטן. הסיבה לכך היא שתרכובות שונות מבוססות צמחים הוכחו כפועלות על מסלולים שונים בגוף כדי לווסת את צמיחת הסרטן.


לדוגמה, הוכח כי תרכובת הכורכום, כורכומין, פועלת על מסלולים דלקתיים מסוימים בגוף, כלומר מערכות האנזים COX ו-LOX. מחקרים הראו כי עליות במסלולים אלו קשורות להתקדמות אגרסיבית יותר של סרטן .. לכן, שימוש בתרכובות כגון כורכום עשוי להיות בעל יתרון טיפולי לסרטן על ידי הורדת הוויסות של מסלולי הדלקת הללו.

ישנן מספר תרכובות צמחיות שונות הממלאות תפקידים דומים בגוף. למעשה, יש רשימה שלמה של חומרים מזינים אנטי-סרטניים שנראה שכל אחד מספק את היתרונות הייחודיים שלו על ידי מיקוד למסלולים שונים בגוף.

תזונה עשירה במגוון של תרכובות אלו יכולה לספק גישה רב-צדדית ליצירת סביבה פנימית בגוף שאינה מעדיפה צמיחת סרטן. כשמדובר במלחמה בסרטן באופן טבעי, יש לקחת בחשבון גורמים כמו זה כדי לספק לגוף את הסיכויים הטובים ביותר להתגבר על מצב מחלה זה.

 

תרכובות צמחיות חשובות:

שום, בצל, בצל ירוק: מכילים גלוטתיון טבעי, כמו גם אליצין וסלניום. כל אלו פועלים כנוגדי חמצון רבי עוצמה בגוף . למשפחה תזונתית זו יש השפעה מגנה על הגן p53 שעוזר לשמור על יכולת הגוף לזהות ולמגר תאים פגומים לפני שהם מתפתחים לגידולים סרטניים.


תה ירוק: מכיל שתי תרכובות אנטי סרטניות חזקות; EGCG וקוורצטין. שתי התרכובות הללו פועלות כנוגדי חמצון רבי עוצמה המגבירים את פעילות ה-AMPk, מגינות על הגן p53, מעכבות IGF-1 ומעכבות את מסלול ה-mTOR. תה ירוק או EGCG הוא החומר הטבעי העוצמתי ביותר להורדת רמות גלוטמין, גלוטמין היא ח. אמינו אשר משמשת כדלק חילופי במספר סוגי סרטן.

כתוצאה מכך, הוכח כי תה ירוק מעכב את צמיחת תאי הסרטן תוך כדי קידום אפופטוזיס של תאי סרטן. בנוסף, תה ירוק עוזר לקדם את הייצור של נוגדי החמצון גלוטתיון וסופראוקסיד דיסמוטאז (SOD) אשר מורידים באופן דרסטי את הדלקת בגוף.


פירות יער עשירים בקוורצטין וכן תרכובות נוגדות חמצון בעלות פיגמנט סגול הנקראות אנתוציאנינים. אנתוציאנינים עשויים לקדם הפעלת AMPk תוך עיכוב mTOR. פעילות נוגדת החמצון של פירות יער מסייעת גם על ידי הגנה על ה-DNA מפני פגיעה מלכתחילה תוך האטת התפתחות כל סרטן שכבר קיים בגוף. אחת הפעילויות המשמעותיות ביותר של פירות יער ואנתוציאנינים היא שהם למעשה מכוונים לתאי גזע סרטניים ומגבירים את הגנים לדיכוי הגידול. אוכמניות בר הן אחד המקורות הטובים ביותר לאנתוציאנינים.


ברוקולי, נבטי ברוקולי, קייל, כרוב: כל משפחת המצליבים מכילים תרכובות גופרית בשם סולפאראפנים, תרכובות אלו ידועות כנוגדת דלקת, משפרות את פעילות הכבד, מקדמות AMPk ואת הגן p53 ומשמשות כתרכובות אנטי סרטניות.

בנוסף, ירקות ממשפחת המצליבים עוזרים להפעיל את מסלול NRF2 שהוא מערכת נוגדת חמצון רבת עוצמה בגוף עם השלכות חזקות למלחמה בסרטן. Sulforaphane בתוך ירקות מצליבים גם מסייע בניקוי רעלים בכבד של עודף אסטרוגן בגוף אשר יכול לסייע בטיפול בסוגי סרטן רגישים להורמונים כגון סרטן השד.


ירקות ירוקים עלים על קטו מבוסס צמחים כמו קייל, ארוגולה, עלי מנגולד, עלי חרדל, תרד עלי סלק, רוקט וכו' הם מזונות עתירי מרכיבים תזונתיים עוצמתיים. עמוסים בוויטמינים, מינרלים וכלורופיל. לכלורופיל יש יכולת עוצמתית לעזור לגוף לסלק חומרים מסרטנים על ידי קשירתם וסילוקם במערכת העיכול, תוך תמיכה בניקוי רעלים בכבד.

קייל במיוחד הוא עלה עוצמתי שכן הוא מכיל גם את האיזוטיוציאנאט החזק, סולפורפאן, אשר מפחית את שכפול תאי הסרטן ומגביר את תפקוד מערכת החיסון.


עשבי תיבול ותבלינים הם תוספת נהדרת לתפריט, הם עשירים בנוגדי חמצון ותרכובות נוגדות דלקת. עשבי תיבול כמו אורגנו, בזיליקום, רוזמרי, זעתר ותבלינים כמו כורכום, קינמון, כמון, כולם מכילים תרכובות ייחודיות משלהם המסייעות לגוף להילחם בסרטן. השתמשו באלה בשפע כדי להגביר באופן דרסטי את צפיפות החומרים התזונתיים ואת פוטנציאל נוגדי החמצון של הארוחות.


נבטים הם מזון עוצמתי מאד. נבטים הם בעצם גרסאות מוגדלות מבחינה תזונתית של המזונות שאליהם הם גדלים. לדוגמה, נבטי ברוקולי מכילים עד פי 100 חומרי גלם נוגדי חמצון מאשר ברוקולי.

 

דרישות חלבון

חשוב מאוד להסתכל על צריכת חלבון כוללת בתזונה קטוגנית. אם אנו צורכים יתר על המידה חלבון הוא יכול להפוך לגלוקוז ולעורר את רמות האינסולין.

הכלל שיש לפעול לפיו הוא בדרך כלל (מומצע) כ-1 גרם חלבון לכל ק"ג משקל גוף.

אז, עבור אדם השוקל 70 ק"ג, דרישת החלבון תהיה 70 גרם.

זה יתאים לאדם שהוא לא פעיל מאד. למי שמחפש לחזק שרירים ופעיל מאוד, ניתן להעלות את המספר הזה בין 90-120 גרם חלבון בימי אימון, שיהיו בערך 1.3-1.6 גרם חלבון לק"ג.

 

תזונה קטוגנית מבוססת מן הצומח דלת חלבון לסרטן

בתוכנית תזונה לריפוי סרטן, אנחנו רוצים להפחית את צריכת החלבון יותר מאשר אם אנחנו אדם פעיל ובריא או מישהו שמתמודד עם מצב אוטואימוני בניגוד לסרטן.

זה קשור לגירוי יתר של מסלול mTOR ו-IGF-1 שלעתים קרובות הם בפעילות יתר ומעוררים תהליכי גדילת תאים ללא שליטה.

תזונה עם  כ 0.5 גרם/ק"ג יכולה להיות טיפולית להפחתת ביטוי mTOR ו-IGF-1.

אדם במשקל 70 ק"ג יצרוך רק 35 גרם לחלבון ביום. הגדלת צריכת השומן והגדלת כמות הירקות הכוללת יהיו הדרך הנכונה להתמקד.

 

כאשר קובעים אם כדאי או איזה סוג של תזונה קטוגנית לאכול במהלך התמודדות עם מחלת הסרטן, יש הרבה דברים שיש לקחת בחשבון. המטבוליזם האישי של שומנים וגלוקוז של כל אחד שונה, במיוחד עם סרטן, מכיוון שחלק מסוגי הסרטן מסתמכים על כמות גדולה של גלוקוז ומנצלים אותה כדי לשרוד. בפרט סרטן ריאות, סרטן קיבה, סרטן הוושט וחולי השתלת מח עצם. עם סוגי סרטן אלו, הירידה במשקל מהירה יותר ושכיחה יותר ומובילה בדרך כלל לירידה במסת שרירים, שעלולה להיות מסוכנת ואינה מובילה לתוצאות טובות יותר. קיימות מחלות נלוות אחרות כגון מחלות לב וכלי דם, תפקוד כבד שונה, תפקוד כליות שונה, תפקוד גופני נמוך ותמיכה חברתית נמוכה, שאינם מועילים לשמירה על התזונה. בנוסף, סטרואידים, המשמשים בטיפול יכולים להוביל להיפרגליקמיה (סוכר גבוה בדם) ולכן יש להתאים את התזונה קטוגנית בהתאם על מנת להבטיח שמירה על קטוזיס. פרט נוסף הוא, אם אדם חווה תופעות לוואי הקשורות לטיפול, יחס גבוה יותר של שומנים שנאכל עשוי להיות בלתי אפשרי ומערר אי נוחות.

 

לסיכום

בעולם המחקר התזונתי קשה מאד למצוא תזונה מושלמת, בעצם כנראה אין כזו תזונה. אך אפשר להתאים תזונה מעולה למצבים שונים.

תזונה קטוגנית טבעונית (או צמחונית – בתוספת ביצים ו/או דגים) היא תזונה מעולה להתמודדות בזמן סרטן. היא תזונה מעולה כאשר ובזמן טיפולים קונבנציונאלים.

מעקב אחרי תזונה קטוגנית טבעונית אינו קל לביצוע, זו תזונה הדורשת דיוק רב, מדידה (בשלבים הראשונים ) של פחמימות בכדי לא לחרוג מהנדרש. זו תזונה מוגבלת מאד מבחינת מרכיבים אך אחרי שלומדים את העקרונות ועוקבים אחרי ההנחיות, זה הופך קל יותר ויותר.

 

כמה דגשים ועקרונות להצלחה

במאמר זה אני מתאר יום לדוגמא של תזונה קטוגנית טבעונית, אפשר להשתמש בעקרון זה, להוריד מעט מכמות החלבונים היומית כתזונה דלת חלבון. זו דוגמא בלבד ואפשר לגוון יותר במרכיבים. מוזמנים לקרוא במאמר הזה כיצד לגוון נכון.


טוב להתחיל את המסע הקטוגני עם מד קטונים, מד נשיפה או מד דם, אלו מכשירים מאד פשוטים ליישום, אינם יקרים ויתנו התוויה ברורה האם יש קטוזיס.

 

ישנם מתוכנים רבים ומגוונים ברשת, לתזונה קטוגנית טבעונית, עברו על מתכונים, יישמו שיטות בכנה חדשות או מתכונים חדשים, גוונו את התזונה שלכם.

 

ישנם מתכונים רבים לקינוחים תזונה קטוגנית טבעונית, עם ממתיקים טבעיים ובריאים. נצלו מתכונים אלו בכדי להעשיר את התזונה שלכם.

 

ישנם מוצרים הנחשבים "קטוגניים" או "קיטו" שאפשר לרכוש בחנויות הטבע וברשת, החל מיוגורט קוקוס ללא חלב ופחמימות, חטיפים מתוקים ומלוחים, פסטה המתאימה לתוכנית ללא קמחים ועוד... שימו לב שחלק מן המוצרים מתאימים לתזונה אך מכילים לא מעט חומרים כימיים, חומרי טעם וצבע וכו' שאינם מתאימים לתזונה בריאה!

 

שימו לב כי בתזונה טבעונית ויתכן ויווצרו חוסרים מסוימים כמו מחסור בויטמין B12 , אומגה 3, ויטמין D, ויטמיני B. ערכו בדיקות גם למעקב והשתמשו בתוספים כנדרש.

 

לבריאות!

 

 

 


916 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page