top of page

להצית את האור במוח: תזונה קטוגנית כמפתח לריפוי נפשי

  • igalkutin
  • 25 במאי
  • זמן קריאה 17 דקות

עודכן: 1 ביוני


מהפכה בעולם בריאות הנפש

במהלך יותר מ-20 שנות עבודתי כמטפל ברפואה משלימה, פגשתי אלפי אנשים המתמודדים עם מגוון רחב של אתגרים בריאותיים. רבים מאותם אנשים וגם מהמטפלים - וגם אני ביניהם - נוטים לומר ש"הכל רגשי", ביטוי המשקף את האמונה שמקורן של מחלות רבות נעוץ בנפש ובתהליכים רגשיים. אולם המחקר המתקדם בתחום הפסיכיאטריה המטבולית מציע לנו נקודת מבט הפוכה ומרתקת: לעיתים, דווקא השיבוש בפעילות המטבולית של תאי המוח הוא שמוביל לקשיים רגשיים ולהפרעות נפשיות.

כאשר אנו מתקנים את היסודות הביוכימיים והתזונתיים של המוח, אנו עדים לעיתים להחלמה ולשיפור משמעותי במצבם של מטופלים שסבלו שנים רבות. העבודה פורצת הדרך של ד"ר כריס פאלמר מראה לנו שבמקרים רבים, תזונה קטוגנית יכולה להפעיל מחדש את המנועים הביוכימיים של תאי המוח, ולהעניק תקווה חדשה למטופלים שהגיעו למבוי סתום בטיפולים המסורתיים. זוהי קריאה לכל העוסקים בבריאות הנפש - אל תזניחו את הביוכימיה של המוח, את התזונה ואת המטבוליזם התאי. לעיתים, הדרך אל הנפש עוברת דרך המיטוכונדריה.


תקווה חדשה מהמטבח

בעולם הטיפול בבריאות הנפש, שבו מטופלים רבים מתמודדים עם עמידות לטיפול ותופעות לוואי קשות, מתגלה אור חדש של תקווה. ד"ר ג'ורג'יה אדה, פסיכיאטרית מוכשרת מהרווארד ומחברת הספר "Change Your Diet Change Your Mind", מביאה בשורה מעצימה: הדרך להחלמה נפשית עשויה להתחיל במטבח שלכם.

ד"ר אדה, שעבדה בשירותי הבריאות של אוניברסיטת הרווארד הייתה הפסיכיאטרית הראשונה שם להציע ייעוץ תזונתי כאופציה לסטודנטים, סגל וצוות עם דאגות בריאות נפשית, מספרת על המסע האישי שלה: "במשך 10 שנים עבדתי כפסיכיאטרית מסורתית, באמצעות תרופות ופסיכותרפיה כדי לנסות לעזור למטופלים שלי. אהבתי את העבודה שלי ויצרתי קשרים חזקים עם המטופלים, אבל אם נהיה כנים - הפרקטיקה שלי התמלאה במטופלים שלא השתפרו הרבה, לא משנה כמה קשה ניסיתי".

המסר המעצים של ד"ר אדה הוא שבניגוד למה שמלמדים אותנו, חוסר איזון כימי במוח אינו גזירת גורל. "במשך 75 השנים האחרונות אמרו לנו שחוסר איזון כימי הוא מה שגורם לבעיות בריאות נפשית, וזה לא שחוסר איזון כימי לא משחק תפקיד - הוא כן משחק, אבל מה גורם לחוסר האיזון הכימי הזה מלכתחילה? ורוב האנשים לא מבינים שרק על ידי קבלת מידע שגוי על איך תזונה בריאה אמורה להיראות, או אכילה בדרך הלא נכונה עם הרבה מזונות מעובדים במיוחד - זה כל מה שצריך כדי לגרום לחוסר איזון כימי עמוק".

התקווה טמונה בפשטות, אנו מבין כיום שתזונה קטוגנית היא כנראה התזונה העוצמתי ביותר לעשות שינוי במוח שלנו.

הנתונים מדברים בעד עצמם:

במחקר של Danan ועמיתיו ב"The ketogenic diet for refractory mental illness: a retrospective analysis of 31 inpatients" (2022), שכלל 31 מטופלים עם מחלות נפש עמידות לטיפול, 43% השיגו הפוגה קלינית מלאה מהאבחנה הפסיכיאטרית הראשית שלהם ו-64% יצאו מבית החולים עם פחות תרופות פסיכיאטריות לאחר ישום תזונה קטוגנית.

במחקר של Sethi ועמיתיו ב"Ketogenic Diet Intervention on Metabolic and Psychiatric Health in Bipolar and Schizophrenia: A Pilot Trial" (2024),  כל המטופלים אשר עברו לתזונה קטוגנית השיגו מצב התאוששות.

במחקר של Fortier ועמיתיו ב"A ketogenic drink improves brain energy and some measures of cognition in mild cognitive impairment" (2019), נצפו שיפורים משמעותיים בזיכרון אפיזודי, שטף מילולי וקשב חזותי סלקטיבי במטופלים עם ליקוי קוגניטיבי קל

 

הפשטות המפתיעה - זה קל יותר ממה שחושבים, אחד החששות הגדולים מתזונה קטוגנית הוא שהיא מורכבת או מגבילה. המציאות שונה לחלוטין. כפי שמציינת ד"ר אדה: "העקרונות פשוטים מאוד, ולאלה שמספיק סקרנים ובעלי מוטיבציה ומוכנים לעשות את השינויים האלה - הם שווים את הזמן והאנרגיה, אפילו עבור שישה שבועות. אני ממליצה לאנשים לנסות לפחות שישה שבועות לעשות שינויים ספציפיים מסוימים כדי לראות מה אפשרי עבורם".

היום יותר קל מאי פעם ליישם תזונה קטוגנית, יש מגוון עצום של מוצרים קטוגניים זמינים בסופרמרקטים ובחנויות מקוונות, ישנם אפליקציות חכמות למעקב, מבחר מסעדות עם אפשרויות קטוגניות, תחליפים טעימים לכל המזונות המסורתיים - מלחם ופסטה ועד עוגות וגלידות.


חשוב להדגיש שהתזונה הקטוגנית אינה מחליפה טיפולים, אלא משלימה ומחזקת אותם. כפי שמדגישה ד"ר אדה, רבים מהמטופלים שלה ממשיכים לקחת תרופות, אך במינונים נמוכים יותר ועם פחות תופעות לוואי. השילוב של תזונה קטוגנית עם פסיכותרפיה, תרופות מותאמות ושינויי אורח חיים נוספים יוצר סינרגיה טיפולית חזקה יותר מכל גישה בודדת.


המסר המעצים - אתם לא חסרי אונים

"אלא אם כן תנסו, לא תדעו כמה אתם באמת דיכאוניים או כמה ברור החשיבה שלכם יכולה להיות", אומרת ד"ר אדה. "כי האכלנו את המוח שלנו בצורה לא נכונה כל החיים שלנו, לרוב אנשים אין מושג כמה טוב יותר הם יכולים להרגיש".

זהו מסר של עצמאות ועצמה אמיתית. במקום להיות תלויים רק בתרופות ובמערכות טיפול חיצוניות, כל אחד מאיתנו יכול לקחת צעד פעיל לקראת בריאות נפשית טובה יותר. התזונה הקטוגנית מעניקה לנו כלי עוצמתי לשיפור המטבוליזם המוחי, הפחתת דלקת, ושיקום התפקוד הנוירולוגי.


נקודות המפתח לזכירה:

הבעיה אינה גנטית בלבד - רוב מחלות הנפש קשורות למטבוליזם פגום שניתן לשיקום

השינוי מתחיל במטבח - הבחירות התזונתיות היומיות שלנו משפיעות ישירות על כימיית המוח

התוצאות מהירות - שיפור יכול להתחיל תוך ימים עד שבועות ולא חודשים או שנים

זה פשוט יותר ממה שחושבים - עם הכלים הנכונים וההכוונה המתאימה, כל אחד יכול ליישם תזונה קטוגנית

תמיכה זמינה -  בקשו תמיכה מאנשי מקצוע בתחילת התהליך.

אין צורך לוותר על הנאה - תחליפים קטוגניים טעימים זמינים לכל מזון שאתם אוהבים

העתיד שלכם אינו נקבע על ידי האבחנה הפסיכיאטרית או המצב הנוכחי שלכם. כפי שהוכיחו ד"ר כריס פאלמר, ד"ר ג'ורג'יה אדה ועשרות חוקרים נוספים - הדרך להחלמה נפשית אמיתית מתחילה בהבנה שהמוח שלנו הוא איבר מטבולי, ושיקום המטבוליזם שלו יכול להביא לשינויים דרמטיים בבריאות הנפשית.

זו לא רק תקווה - זו מציאות מדעית מוכחת שזמינה לכל אחד מאיתנו.



 מחקריו פורצי הדרך של ד"ר כריס פאלמר והפסיכיאטריה המטבולית

עולם הפסיכיאטריה מתמודד עם אתגר מתמשך ומטריד: עמידות לטיפול שמשאירה מטופלים רבים במצב של סבל מתמשך. נתונים מדאיגים מצביעים על כך שכ-30% עד 60% מהמטופלים עם דיכאון חמור והפרעה דו-קוטבית אינם מגיבים לטיפולים תרופתיים סטנדרטיים (Zhdanava et al., 2021).  מציאות זו, בצירוף תופעות הלוואי הקשות של תרופות פסיכיאטריות - כולל עלייה במשקל, סוכרת, מחלות לב וכלי דם, השמנת יתר - מותירה מטופלים רבים ללא מענה יעיל לסבלם.


בחזית האתגר הקליני הזה, ד"ר כריס פאלמר, פסיכיאטר מבית החולים מקלין של הרווארד ומנהל התוכנית למטבוליזם ובריאות הנפש, פיתח גישה טיפולית מהפכנית שהוא מכנה "פסיכיאטריה מטבולית". בספרו פורץ הדרך "Brain Energy" (2022), פאלמר מציע תפיסה חדשנית לפיה מחלות נפש הן למעשה הפרעות מטבוליות המשפיעות על המוח. לפי תפיסה זו, מה שנתפס באופן מסורתי כ"מחלות נפש" עשוי להיות למעשה ביטוי של הפרעה בתפקוד האנרגטי של תאי המוח, ובמיוחד במיטוכונדריות - "תחנות הכוח" של התאים.


כפי שמדגישים Sarnyai ו-Palmer במאמרם החשוב "Ketogenic Therapy in Serious Mental Illness: Emerging Evidence" (2020): " הראיות המתכנסות ממחקרים פרה-קליניים, מקרי מקרה ומחקרים ראשוניים ללא קבוצת ביקורת מצביעים על תפקיד קליני משמעותי לטיפול מטבולי קטוגני במחלות נפש חמורות ומעניקים תקווה למיליוני אנשים ברחבי העולם הסובלים ממצבים אלו". הצעה זו, שנראתה מהפכנית לפני עשור, זוכה כיום לתמיכה הולכת וגוברת בקהילה המדעית הבינלאומית.


החדשנות בגישה של פאלמר טמונה בהבנה שהפרעות נפשיות אינן רק "כימיות" כפי שהאמינו בעבר, אלא גם "אנרגטיות", או יותר נכון, חוסר האיזון הכימי מקורו אולי בחוסר איזון מטבולי – בחילוף החומרים - הן כרוכות בפגיעה ביכולת תאי המוח לייצר ולנצל אנרגיה ביעילות. גישה זו פותחת אפשרויות טיפוליות חדשות ומבטיחות, שמתמקדות בשיפור המטבוליזם התאי במקום רק בטיפול בסימפטומים.



תגליתו של ד"ר פאלמר - תפקוד לקוי של מיטוכונדריות כתשתית למחלות נפש

המהפכה בהבנת מחלות נפש החלה בתובנה מפתיעה: המיטוכונדריות, אותן תחנות כוח זעירות המייצרות אנרגיה בכל תא בגופנו, עשויות להיות מפתח להבנת הביולוגיה של מחלות נפש. הרעיון הזה, שנראה תחילה כמופרך, זוכה כיום לתמיכה מדעית נרחבת ומתבסס על עשרות מחקרים איכותיים.


המיטוכונדריות הן יותר מסך "תחנות כוח תאיות". כפי שמציינים Sethi ו-Ford במאמרם "The Role of Ketogenic Metabolic Therapy on the Brain in Serious Mental Illness" (2022): "המיטוכונדריות אחראיות על כ-98% מייצור ה-ATP התאי, אך הן גם מעורבות בתהליכים חיוניים רבים כגון איתות סידן, סינתזה של נוירוטרנסמיטרים והורמונים, ויסות דלקת, איתות אפיגנטי ותפקודים נוספים".


המוח האנושי, למרות שהוא מהווה רק 2-3% מסך משקל הגוף, צורך כ-20% מסך האנרגיה המטבולית של הגוף (Longhitano et al., 2024). נוירון בודד מסוגל לצרוך 4.7 מיליארד מולקולות ATP  בכל שנייה (Anderson et al., 2025). עובדה זו מדגישה את החשיבות הקריטית של תפקוד מיטוכונדריאלי תקין למוח.


פגיעה בתפקוד המיטוכונדריאלי נקשרה למגוון הפרעות נפשיות. כפי שמתאר המחקר המקיף של Anderson  ועמיתיו ב"The Ketogenic Diet as a Transdiagnostic Treatment for Neuropsychiatric Disorders" (2025): " מדדים חוסר איזון מיטוכונדריאלי, כגון ירידה ברמות ATP,  עקה חמצונית וסמנים גנטיים, נקשרו לרוב ההפרעות הנוירופסיכיאטריות, כולל אוטיזם, דיכאון, חרדה, הפרעה דו-קוטבית, סכיזופרניה, הפרעת שימוש באלכוהול ומחלת אלצהיימר".


אחד הממצאים המרתקים ביותר קשור לליקויים במערכת הזרחון החמצוני (OXPHOS), המייצרת ATP  על ידי העברת אלקטרונים מ-NADH או FADH2 לחמצן דרך סדרה של חלבונים נושאי אלקטרונים. ליקויים במערכת זו יכולים להשפיע משמעותיות על תפקוד מערכת העצבים המרכזית  (Anderson et al., 2025). דיספונקציה של OXPHOS נקשרה לתסמינים הנצפים בסכיזופרניה ובאוטיזם.


במחקרים על סכיזופרניה נמצא ביטוי מופחת של גנים המקודדים לאנזימים גליקוליטיים שונים, כולל ההקסוקינאז המגביל קצב, לצד רמות מופחתות של חלבוני אנזימים ופעילותם (Longhitano et al., 2024).  בנוסף, תמונות מוח הראו ירידה בניצול גלוקוז בקורטקס הפרונטלי (היפופרונטליות) ומעבר לייצור ATP גליקוליטי יותר הקשור לרמות לקטט מוגברות במוח.


מחקרי מטבולומיקס וספקטרוסקופיה של תהודה מגנטית מצביעים על כך שחוסר ויסות אנרגטי הוא תכונה מרכזית בפתופיזיולוגיה של הפרעה דו-קוטבית (Ozan et al., 2024). בהתאם לכך, מאניה מייצגת מצב של מטבוליזם אנרגטי מוחי מוגבר המתאפשר על ידי היפרגליקוליזה וגלוטמינוליזה – חילוף חומרים ביתר של סוכר (גלוקוז) וגלוטמין.


מהי תזונה קטוגנית? - מההיסטוריה עד למדע המודרני

התזונה הקטוגנית, שמקורה בטיפול באפילפסיה לפני למעלה ממאה שנה, היא למעשה דיאטה דלת פחמימות ועשירה בשומן שתוכננה לחקות את המצב המטבולי של צום.

כפי שמתואר בסקירה ההיסטורית של Wheless ב"History of the ketogenic diet" (2008), התזונה הקטוגנית פותחה ב-1921 על ידי ד"ר ראסל וילדר מקליניקת מאיו ונמצאה יעילה במיוחד עבור ילדים עם אפילפסיה עמידה לתרופות.

השראתו של וילדר הגיעה מהתצפית העתיקה שצום יכול להפחית התקפי אפילפסיה. הוא שאל את עצמו: האם ניתן לשמר את היתרונות הטיפוליים של הצום מבלי לגרום לרעב? התשובה שלו הייתה התזונה הקטוגנית - דיאטה שמדמה ביוכמית את מצב הצום תוך מתן מזון מספיק.



המדע מאחורי התזונה הקטוגנית

התזונה הקטוגנית מבוססת על עיקרון פשוט אך עמוק: שינוי מקור הדלק העיקרי של הגוף מגלוקוז (סוכר) לגופי קטון (תוצרי פירוק שומן). התזונה הקטוגנית מורכבת בד"כ מכמות שומן גבוהה, חלבון בכמות מתונה, וכמות פחמימות מופחתת מאוד. יחסים של שומנים לחלבון ופחמימות נקבעים לעיתים ביחס של 3:1 או 4:1, כלומר 3 או 4 גרם של שומן על כל 1 גרם של פחמימה או חלבון".


אפשר ליצור תזונה קטוגנית בצורות שונות, מופחתת קלוריות או מרובת קלוריות, טבעונית, צמחונית (ביצים ודגים בלבד) או בשרית, אפשר לעצב תזונה קטוגנית על פי הצרכים של האדם.

ההרכב הטיפוסי של תזונה קטוגנית כולל (Ozan et al., 2024):

  • 70-80% מהקלוריות משומנים

  • 15-25% מהקלוריות מחלבונים

  • 5-10% מהקלוריות מפחמימות (בדרך כלל פחות מ-50 גרם ליום)


הגבלה זו של פחמימות מובילה את הגוף למצב מטבולי ייחודי הנקרא "קטוזיס תזונתי", בו הכבד מייצר גופי קטון מחומצות שומן. שלושת גופי הקטון העיקריים הם: β הידרוקסיבוטיראט (βHB) - גוף הקטון היציב והמרכזי ביותר, אצטואצטט - מתווך בסינתזת גופי קטון, אצטון - תוצר לוואי הנפלט בעיקר דרך הנשימה.



מנגנון הפעולה הביוכימי

כאשר רמות הגלוקוז והאינסולין בדם יורדות (בדרך כלל לאחר 12-48 שעות ללא צריכת פחמימות), הגוף מתחיל בתהליך הנקרא "ליפוליזה" - פירוק מולקולות שומן (טריגליצרידים) לגליצרול וחומצות שומן חופשיות. חומצות השומן הללו נלקחות לכבד, שם הן עוברות תהליך הנקרא "בטא-חמצון" ליצירת אצטיל-CoA.

כאשר הייצור של אצטיל-CoA עולה על יכולת מעגל קרבס (מעגל חומצת הלימון) לעבד אותו, הכבד מתחיל לייצר גופי קטון. תהליך זה נקרא "קטוגנזה" ומתרחש בעיקר במיטוכונדריות של תאי הכבד.

גופי הקטון שמיוצרים בכבד משוחררים לדם ויכולים לחצות את מחסום הדם-מוח, שם הם משמשים כמקור אנרגיה חלופי לתאי המוח - נוירונים. זהו מנגנון הישרדות חיוני שפיתח הגוף להתמודדות עם מחסור במזון.



התפשטות השימוש למצבים נוספים

מעבר לטיפול באפילפסיה, התזונה הקטוגנית נחקרת כיום עבור מגוון רחב של מצבים רפואיים. מחקרים מראים יעילות ב:

מחלות מטבוליות: סוכרת סוג 2, תסמונת מטבולית, השמנת יתר (Yuan et al., 2020) מחלות נוירודגנרטיביות: אלצהיימר, פרקינסון, טרשת נפוצה (Lange et al., 2017) מחלות לב וכלי דם: שיפור פרופיל השומנים, הפחתת דלקת (Ji et al., 2024) סרטן: כטיפול תומך בחולי סרטן (Paoli et al., 2014)

הבנה זו של הפוטנציאל הרחב של התזונה הקטוגנית הובילה לחקר השפעותיה על המוח ועל הפרעות נפשיות.


השפעה ישירה של התזונה הקטוגנית על המוח

התזונה הקטוגנית משפיעה על מספר מסלולים ביוכימיים קריטיים המהווים מוקד לפתולוגיה של הפרעות נפשיות רבות. הבנת המנגנונים הללו חיונית להבנת הפוטנציאל הטיפולי של התזונה.


שיפור תפקוד מיטוכונדריאלי

אחת ההשפעות המרכזיות והחשובות ביותר של התזונה הקטוגנית היא שיפור תפקוד המיטוכונדריה. כפי שמתארים Anderson ועמיתיו (Anderson et al., 2025): "הדיאטה הקטוגנית יכולה לשפר את בריאות המיטוכונדריה על ידי אספקת מקור דלק חלופי, הגברת הפעילות המיטוכונדריאלית, עידוד יצירת מיטוכונדריות חדשות (ביוגנזה מיטוכונדריאלית), וסיוע בשיקום מיטוכונדריאלי".


המחקר של Miller ועמיתיו ב"A ketogenic diet combined with exercise alters mitochondrial function in human skeletal muscle while improving metabolic health"  (2020)  הראה שהתזונה הקטוגנית מפעילה מסלולים שונים המעלים את הביטוי של חלבונים חיוניים במערכת הזרחון החמצוני (OXPHOS) ובמעגל קרבס,  כתוצאה מכך, תהליכים ביואנרגטיים אלה והפעילות המיטוכונדריאלית הכללית משתפרים משמעותית.


מחקרו החשוב של Veech ועמיתיו ב"The determination of the redox states and  phosphorylation potential in living tissues" (2006)  הראה שגופי קטון מספקים דלק יעיל יותר למיטוכונדריות מאשר גלוקוז. בעוד שחמצון של גלוקוז מייצר בערך 38 מולקולות ATP למולקולת גלוקוז, חמצון של β-הידרוקסיבוטיראט מייצר יותר ATP ליחידת חמצן הנצרכת, מה שהופך אותו לדלק יעיל יותר.


המשמעות היא שתזונה קטוגנית מביאה להגברה משמעותית של יצירת אנרגיה בתאי המוח, עוררות של פעילות התאים ושיפור הפעילות שלהם.


הפחתת עקה חמצונית ודלקת מוחית

עקה חמצונית ודלקת מוחית הן מאפיינים בולטים במגוון הפרעות נפשיות. במחקר המקיף של   Yuan  ועמיתיו "Inflammation-related biomarkers in major psychiatric disorders" (2019),  נמצא כי 43 מטה-אנליזות תיעדו את התפקיד של דלקת בהפרעות נפשיות כאחד הגורמים המרכזיים!


התזונה הקטוגנית מציגה השפעות אנטי-דלקתיות משמעותיות. המטה-אנליזה של Ji ועמיתיו ב "The effect of a ketogenic diet on inflammation-related markers" (2024)  של 44 ניסויים מבוקרים אקראיים מצאה רמות נמוכות יותר של TNFאלפא ו IL6 (אלו הם גורמי דלקת מרכזיים) לאחר ביצוע תזונה קטוגנית בהשוואה לקבוצות ביקורת.


גופי הקטון עצמם פועלים כנוגדי חמצון עוצמתיים Β -הידרוקסיבוטיראט (βHB) משמש כלוכד רדיקלים חופשיים הודות לקבוצת ההידרוקסיל שלו (Anderson et al., 2025). בנוסף, מחקרים הראו שגופי קטון מעלים את יחס ה -NAD+/NADH והיחס החופשי המיטוכונדריאלי CoQ/CoQH - שניהם מדדים לבריאות מיטוכונדריאלית.

המחקר של Xin ועמיתיו ב"Nutritional Ketosis Increases NAD+/NADH Ratio in Healthy Human Brain" (2018)  הראה באמצעות תהודה מגנטית שקטוזיס תזונתי מעלה את יחס NAD+/NADH  במוח בריא של בני אדם. זהו מדד חשוב לבריאות מיטוכונדריאלית ויעילות מטבולית.


טיפול בהיפומטבוליזם של גלוקוז במוח

אחת הבעיות המרכזיות בהפרעות נפשיות היא היפומטבוליזם של גלוקוז - כלומר, ירידה ביכולת תאי המוח לנצל גלוקוז לייצור אנרגיה ביעילות. מחקרים חדשים מצביעים על ירידה כללית במטבוליזם האנרגטי במוח אצל אנשים עם הפרעה קוגניטיבית קלה ומחלת אלצהיימר, שמיוחסת בעיקר להיפומטבוליזם של גלוקוז, בעוד שמטבוליזם הקטונים במוח נשאר תקין (Castellano et al., 2015).


היפומטבוליזם של המוח הוא ביטוי לתנגודת לאינסולין בגוף (וגם במוח) כתוצאה משיבוש כרוני ברמות הסוכר בגוף.

היפומטבוליזם של גלוקוז במוח הוא גם מאפיין נפוץ של מגוון הפרעות נפשיות, כולל סכיזופרניה, הפרעה דו-קוטבית, והפרעה דיכאונית חמור (Anderson et al., 2025).


פעילות PPARγ שאחראי על וויסות וביטוי של גנים הקשורים בחילוף חומרים של שומנים וסוכרים, דלקת והתמיינות תאים מופחתת במוח של אנשים המאובחנים עם הפרעה דו-קוטבית וסכיזופרניה בשלב מוקדם (Anderson et al., 2025)  ורואים כי תזונה קטוגנית משפיעה לטובה על גורם זה ולכן נראת עליה בפעילות אנרגטית בתאי המוח וירידה ברמות דלקת.


התזונה הקטוגנית מתמודדת עם בעיה זו על ידי אספקת מקור דלק חלופי בצורת גופי קטון. תאי המוח רובם "אוהבים" קטונים כדלק ומשגשגים בצורה כזו, כפי שמציינים Cunnane ועמיתיו ב"Can ketones compensate for deteriorating brain glucose uptake during aging?" (2016): " גופי קטון יכולים לפצות על ירידה בקליטת גלוקוז במוח במהלך הזדקנות, עם השלכות על הסיכון והטיפול במחלת אלצהיימר".


איזון נוירוטרנסמיטורים: גלוטמט וGABA

אחד המנגנונים המרתקים ביותר שדרכו התזונה הקטוגנית משפיעה על המוח קשור לאיזון בין נוירוטרנסמיטורים עיקריים: גלוטמט (מעורר) ו-GABA (מעכב או מרגיע). חוסר איזון בין שני נוירוטרנסמיטורים אלה קשור למגוון הפרעות נוירולוגיות ונפשיות.


כפי שמתארים McNally ו-Hartman ב"Ketone bodies in epilepsy" (2012): " גלוטמט מומר ל-GABA. תזונה קטוגנית מעלה ייצור GABA ועשויה לאזן מחדש את שיווי המשקל בין עיכוב ועירור במוח". ובעצם אפשר לומר כי לתזונה קטוגנית השפעה מרגיעה ומאזנת.


ראיות משמעותיות מצביעות על פעילות  GABA חלשה בהפרעות פסיכוטיות (Taylor & Tso, 2015).  ממצאים דומים נצפו גם במחקרים על אנשים עם דיכאון, מה שמעיד על השפעה פוטנציאלית של GABA על מנגנון השפעת הדיכאון (Anderson et al., 2025) .


המחקר של Luscher ועמיתיו ב"The GABAergic deficit hypothesis of major depressive   disorder" (2011)  מציע שחוסר ב-GABA  הוא מרכיב מפתח במצבי דיכאון חמור.


השפעה על ביטוי גנים ואפיגנטיקה

מחקרים עדכניים מראים שלתזונה קטוגנית יש השפעה עמוקה על ביטוי גנים ותהליכים אפיגנטיים במוח. המחקר של Newman ו-Verdin ב"β-Hydroxybutyrate: a signaling metabolite" (2017)  מראה ש-β-הידרוקסיבוטיראט אינו רק מקור אנרגיה, אלא גם מולקולת איתות שמשפיעה על ביטוי גנים.


β הידרוקסיבוטיראט פועל כמעכב של היסטון דאצטילאזים (HDACs), אנזימים הפועלים על שינוי וביטוי גנים. עיכוב זה מוביל לעלייה לשינויים בביטוי גנים הקשורים להגנה מפני עקה חמצונית, הישרדות תאים ונוירופלסטיות.


בנוסף, גופי קטון מעלים את הביטוי של BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor), חלבון החשוב לתיקון, גדילה, הישרדות והתמיינות של נוירונים. המחקר של Marosi ועמיתיו ב"3-Hydroxybutyrate regulates energy metabolism and induces BDNF expression in cerebral cortical neurons" (2016)  הראה שגופי קטון מגבירים את הביטוי של BDNF בנוירונים, מה שתורם להגנה על תאי המוח ולשיפור הפלסטיות של המוח.


השפעה על זרימת הדם במוח ונוירופלסטיות

התזונה הקטוגנית משפיעה גם על זרימת הדם במוח ועל נוירופלסטיות. המחקר של Greco ועמיתיו ב"Ketogenic diet decreases oxidative stress and improves mitochondrial respiratory complex activity" (2016)  הראה שהתזונה הקטוגנית משפרת את פעילות המתחמים הנשימתיים המיטוכונדריאליים ומפחיתה עקה חמצונית במוח, מה שמוביל לשיפור בזרימת הדם המוחית ובמתן חמצן לרקמת המוח.


בנוסף, המחקר של Bough ועמיתיו ב"Mitochondrial biogenesis in the anticonvulsant  mechanism of the ketogenic diet" (2006)  הראה שהתזונה הקטוגנית מעודדת ביוגנזה מיטוכונדריאלית - תהליך יצירת מיטוכונדריות חדשות. זהו מנגנון חשוב לשיפור היעילות האנרגטית של תאי המוח ולהתמודדות עם דרישות האנרגיה הגבוהות של המוח.


השפעה על הפרעות נפשיות וניורולוגיות - סקירה מפורטת של המחקרים

עדויות מצטברות מצביעות על כך שהתזונה הקטוגנית עשויה להיות יעילה במגוון רחב של הפרעות נפשיות וניורולוגיות. הנתונים הקליניים, למרות שעדיין בשלבים מוקדמים, מראים תוצאות מבטיחות ומעודדות.


סכיזופרניה והפרעות סכיזואפקטיביות

הראיות לגבי יעילותה של התזונה הקטוגנית בטיפול בסכיזופרניה הן מהמרשימות ביותר בספרות המחקר. כפי שמציינים Sarnyai and-Palmer (2020),  לפחות 8 פרסומים מדעיים מתארים את השימוש בתזונה קטוגנית לטיפול בסכיזופרניה או הפרעה סכיזואפקטיבית, כולל 52 מטופלים בגילאי 18 עד 82, הן בשלבים מוקדמים והן במחלה כרונית.

אחד המקרים המרשימים ביותר תועד על ידי Kraft and-Westman במאמרם "Schizophrenia, gluten, and low-carbohydrate, ketogenic diets: a case report and review of the literature" (2009).  - המקרה כלל אישה בת 70 עם סכיזופרניה עמידה לטיפול במשך 53 שנה, שהחלה בתזונה קטוגנית לטיפול בהשמנת יתר. תוך 8 ימים מתחילת הדיאטה, היא דיווחה שלא חוותה הזיות וכי רמות האנרגיה שלה השתפרו. לאחר שנה, היא ירדה בצורה משמעותית במשקל  ונשארה חופשיה מהזיות.

במעקב ארוך טווח שפורסם על ידי Palmer ועמיתיו ב"The ketogenic diet and remission of  psychotic symptoms in schizophrenia: two case studies" (2019),  - אותה אישה נשארה ללא תסמינים פסיכוטיים ללא תרופות במשך 11 שנים, כולל חופש מהזיות, רעיונות אובדניים ופרנויה.


המחקר הקליני הרב-משתתפים החשוב ביותר בתחום נערך על ידי Sethi ועמיתיו ב"Ketogenic Diet Intervention on Metabolic and Psychiatric Health in Bipolar and Schizophrenia: A Pilot Trial" (2024).   המחקר כלל 23 אנשים שאובחנו עם סכיזופרניה או הפרעה דו-קוטבית, מתוכם 21 השלימו את הניסוי. המשתתפים מדדו את רמות הקטונים בדם פעם בשבוע וסווגו לפי רמת הציות לתזונה.


תוצאות המחקר היו מרשימות: 100% מהמטופלים בקבוצה הממושמעת (שהיו בקטוזיס 80-100% מהזמן) השיגו מצב התאוששות. ציוני CGI (Clinical Global Impression) השתפרו ב-31% בממוצע, ו-75% מהמטופלים נכנסו למצב התאוששות לאחר הטיפול. בנוסף, מטופלים עם סכיזופרניה הראו שיפור של 32% בציוני BPRS (Brief Psychiatric Rating Scale).


המחקר הרטרוספקטיבי של Danan ועמיתיו ב"The ketogenic diet for refractory mental illness: a retrospective analysis of 31 inpatients" (2022)  כלל 31 מטופלים פסיכיאטריים מאושפזים, מתוכם 12 עם הפרעה סכיזואפקטיבית. לאחר התקופה בה צרכו תזונה קטוגנית הם הראו שיפור של 45.4% בתסמינים.


הפרעות מצב רוח - דיכאון והפרעה דו-קוטבית

הראיות לגבי יעילותה של התזונה הקטוגנית בטיפול בהפרעות מצב רוח הולכות ומתרבות. כפי שמתארים Ozan ועמיתיו במאמרם המקיף "The Ketogenic Diet as a Treatment for Mood Disorders" (2024),  הפרעות מצב רוח קשורות למספר מנגנונים פתופיזיולוגיים, כולל דיספונקציה מיטוכונדריאלית, עקה חמצונית, דלקת ועמידות לאינסולין - כל אלה ניתנים לטיפול באמצעות התזונה הקטוגנית.


המחקר הפיילוט החשוב של Needham ועמיתיו ב"Pilot study of a ketogenic diet in bipolar disorder" (2023)  כלל 26 אנשים בגילאי 18-70 עם הפרעה דו-קוטבית שהיו יציבים קלינית לפחות 3 חודשים. 20 משתתפים השלימו את המחקר. תוצאות המחקר הראו כי שליש מהמשתתפים חוו הפחתה בתסמינים פסיכיאטריים, ו-95% מהמשתתפים השיגו שיפור בפרמטרי סיכון קרדיומטבוליים. רמות β-הידרוקסיבוטיראט גבוהות יותר בדם נקשרו לשיפור במצב הרוח וברמות האנרגיה, יחד עם ירידה באימפולסיביות ובחרדה (Campbell et al., 2023).

מחקר חדשני נוסף של Campbell ו-Campbell ב"Ketosis and bipolar disorder: controlled analytic study of online reports" (2019)  ניתח 85 אנשים עם הפרעה דו-קוטבית והראה כי המעבר לתזונה קטוגנית הביא שפור משמועתי בתסמינים.


למחקרים על דיכאון יש גם תוצאות מעודדות. המחקר של Cox ועמיתיו ב"Ketogenic diets potentially reverse Type II diabetes and ameliorate clinical depression: a case study" (2019)  תיאר אישה בת 65 עם דיכאון חמור וסוכרת סוג 2. ההשפעה של תזונה קטוגנית הביאה למעבר מדיכאון חמור בינוני לדיכאון מינימלי במהלך 12 שבועות של תזונה קטוגנית.


מחקר רחב היקף של Adams ועמיתיו ב"Depressive symptoms improve over 2 years of type 2 diabetes treatment via a digital continuous remote care intervention focused on carbohydrate restriction" (2022)  כלל 262 מטופלים לא דיכאוניים עם סוכרת סוג 2 שקיבלו התערבות מתמשכת לעידוד הגבלת פחמימות. תסמיני דיכאון תת-קליניים ירדו תוך 10 השבועות הראשונים ונמשכו עד שנתיים. המחקר מצביע על כך שעלייה ברמות קטונים בדם, המשמשת סמן לציות לדיאטה דלת פחמימות, קשורה לירידה בתסמיני דיכאון.


מחלת אלצהיימר וליקוי קוגניטיבי קל

התחום של מחלת אלצהיימר וליקוי קוגניטיבי קל מציג את אחת הראיות המשכנעות ביותר ליעילותה של התזונה הקטוגנית. כפי שמתארים Anderson ועמיתיו (2025), 12 מאמרים על התערבויות קטוגניות עבור מחלת אלצהיימר וליקוי קוגניטיבי קל כללו 462 מטופלים מעל גיל 47 שעקבו אחר תזונה קטוגנית למשך 6 שבועות עד 6 חודשים. כל פרסום דיווח על שיפור קוגניטיבי במידה מסוימת.


המחקר המבוקר הגדול ביותר בתחום נערך על ידי Fortier ועמיתיו ב"A ketogenic drink improves brain energy and some measures of cognition in mild cognitive impairment" (2019).  המחקר כלל 52 מבוגרים מעל גיל 55 עם ליקוי קוגניטיבי קל שצרכו 30 גרם ליום של משקה טריגליצריד קטוגני עם שרשרת בינונית (kMCT) או פלסבו לא קטוגני למשך 6 חודשים.


תוצאות המחקר הראו שמשתתפים בקבוצת ה -kMCT הפגינו שיפורים מקו הבסיס בזיכרון אפיזודי, שטף מילולי, עיכוב וקשב חזותי סלקטיבי. בנוסף, יכולת ניהול משמימות ויכולת דיבור שוטף היו גבוהים משמעותית ונמצאו בקורלציה עם עלייה בקטונים. קליטת קטונים מוגברת במוח נקשרה באופן חיובי למהירות עיבוד וציוני סריקה חזותית.

המחקר של Krikorian ועמיתיו ב"Dietary ketosis enhances memory in mild cognitive impairment" (2012)  כלל 23 מבוגרים (גיל ממוצע 70.1) עם ליקוי קוגניטיבי קל שחולקו באופן אקראי לדיאטה עתירת פחמימות (50% מהקלוריות) או דיאטה דלת פחמימות מאוד (5-10% מהקלוריות) למשך 6 שבועות. הקבוצה דלת הפחמימות הראתה שיפור משמעותי בביצועי זיכרון משני, בעוד שקבוצת הפחמימות הגבוהה לא.


המחקר של Phillips ועמיתיו ב"Randomized crossover trial of a modified ketogenic diet in Alzheimer's disease" (2021)  כלל 26 מטופלים עם מחלת אלצהיימר בגילאי 50-90 שעקבו אחר תזונה קטוגנית מתוקנת ודיאטה רגילה עם הנחיות דלות שומן למשך 12 שבועות כל אחת. בהשוואה לדיאטה הרגילה, המטופלים דיווחו על ציונים גבוהים משמעותית בסולם פעילויות חיי היום-יום ובאיכות חיים באלצהיימר בזמן הדיאטה הקטוגנית.


מקרה מרשים במיוחד תואר על ידי Bosworth ועמיתיו ב"Case report: Ketogenic diet acutely improves cognitive function in patient with Down syndrome and Alzheimer's disease" (2023).  המקרה כלל אישה בת 47 עם תסמונת דאון שאובחנה גם עם מחלת אלצהיימר והתקפי היעדרות עם ירידה קוגניטיבית מואצת. צריכת הפחמימות שלה הוגבלה לפחות מ-20 גרם ליום למשך 6 שבועות. הקטונים בסרום היו בעקביות 0.8-3.0 מילימול/ליטר.


התוצאות היו דרמטיות: ציון סולם פעילויות חיי היום-יום עלה בצורה משמעותית. היא החזירה לעצמה תפקוד קוגניטיבי, החזירה לעצמה עניין לצאת מהבית, להשתתף באירועים חברתיים, ולא נזקקה עוד לטיפול יום למבוגרים. פרנויה שככה, וגם תסמיני OCD נפתרו. זיכרון, ריכוז ותפקודים ביצועיים השתפרו מספיק כדי לחדש פעילויות ללא חרדה.


הפרעות על הספקטרום האוטיסטי

התחום של הפרעות על הספקטרום האוטיסטי מציג ראיות מעודדות ליעילותה של התזונה הקטוגנית. כפי שמתארים Anderson ועמיתיו (2025), לפחות 6 פרסומים בוחנים תזונות קטוגניות לטיפול בהפרעות על הספקטרום האוטיסטי, כולל 119 מטופלים בגילאי 2-17 שעקבו אחר תזונה קטוגנית למשך 3-16 חודשים.

המחקר החלוץ של Evangeliou ועמיתיו ב"Application of a ketogenic diet in children with autistic behavior: pilot study" (2003)  כלל 30 ילדים בגילאי 4-10 עם התנהגות אוטיסטית. הילדים עקבו אחר תזונה קטוגנית למשך 4 שבועות, ואחריה תקופות של שבועיים של דיאטה רגילה, למשך 6 חודשים בסך הכל. 18 מתוך 30 ילדים (60%) השלימו את הדיאטה למשך 6 חודשים.

התוצאות היו מעודדות: 18 המשתתפים שהשלימו את הדיאטה הראו שיפורים בסולם דירוג אוטיזם ילדות . שנים הראו שיפור משמעותי, שמונה הראו שיפור בינוני, ושמונה חוו שיפור קל.


המחקר של Lee ועמיתיו ב"A modified ketogenic gluten-free diet with MCT improves  behavior in children with autism spectrum disorder" (2018)  כלל 15 ילדים עם הפרעות על הספקטרום האוטיסטי בגילאי 2-17 שעקבו אחר תזונה קטוגנית מתוקנת וללא גלוטן למשך 3 חודשים. הדיאטה כללה 20% מדרישות האנרגיה משמןMCT..

הטיפול בתזונה קטוגנית שיפר משמעותית את מצבם, כולל מצב נפשי וקוגניטיבי!


הפרעת שימוש באלכוהול: המחקר של Wiers ועמיתיו ב"Ketogenic diet reduces alcohol withdrawal symptoms in humans and alcohol intake in rodents" (2021)  כלל 33 מבוגרים עם הפרעת שימוש באלכוהול שעברו גמילה באשפוז. המשתתפים חולקו באופן אקראי לתזונה קטוגנית או תזונה אמריקאית סטנדרטית למשך 3 שבועות.

קבוצת התזונה הקטוגנית הצריכה פחות בנזודיאזפינים במהלך השבוע הראשון של הגמילה, סבלה מפחות תסמיני גמילת אלכוהול, והראתה חתימת תשוקה נוירוביולוגית נמוכה יותר שנמדדה באמצעות fMRI לאורך כל 3 שבועות הטיפול. ממוצע דירוגי "רצון" לאלכוהול ירד עם הזמן בעוד בקבוצת התזונה הקטוגנית, אך לא בקבוצת התזונה הסטנדרטית.



התזונה הקטוגנית כגישה טיפולית מהפכנית

הראיות המדעיות המצטברות מצביעות באופן משכנע על כך שהתזונה הקטוגנית מציעה גישה חדשנית ומבטיחה לטיפול במגוון רחב של הפרעות נפשיות וניורולוגיות. המהפכה בהבנתנו את מחלות הנפש, מגישה "כימית" טהורה לגישה "מטבולית" מקיפה, פותחת אפשרויות טיפוליות חדשות ומעצימות.


העוצמה של הגישה הטרנס-דיאגנוסטית

כפי שמדגישים Anderson ועמיתיו (2025): "הדיאטה הקטוגנית נראית כטיפול טרנס-דיאגנוסטי המכוון למנגנונים פתו פיזיולוגיים משותפים הבסיסיים להפרעות נוירו פסיכיאטריות שונות". גישה זו מתמקדת בטיפול בגורמים הבסיסיים במקום בטיפול בתסמינים בלבד.

היתרון המהותי של גישה זו הוא שהיא יכולה לטפל במספר הפרעות בו-זמנית. מטופל עם דיכאון ובעיות מטבוליות, למשל, עשוי לקבל הקלה בשני התחומים דרך התערבות תזונתית אחת. זה יוצר סינרגיה טיפולית שמסורתית לא הייתה אפשרית.


חשוב להדגיש שהתזונה הקטוגנית אינה בהכרח תחליף לטיפולים מסורתיים, אלא כלי עוצמתי נוסף בארסנל הטיפולי. המחקרים מראים תוצאות מעולות כאשר היא משולבת עם: פסיכותרפיה, טיפול תרופתי, התערוביות אחרות כמו פעילות גופנית, מדיטציה ושינה.


אחד היתרונות הגדולים של התזונה הקטוגנית הוא הפשטות היחסית ביישומה. למרות שהיא דורשת הכוונה מקצועית, במיוחד בתחילה, עקרונותיה הבסיסיים פשוטים: הפחתה דרמטית של פחמימות, הגברת צריכת שומנים איכותיים, ושמירה על כמות מתונה של חלבונים.

בעידן הדיגיטלי, קיימים אפליקציות ונגבדר כלים שמקלים על מעקב אחר המאקרו-נוטריינטים ורמות הקטונים. קהילות תמיכה מקוונות מספקות עידוד ושיתוף ניסיון. משאבים אלה הופכים את התזונה הקטוגנית לנגישה יותר מאי פעם.


קריאה לפעולה

זו הזדמנות היסטורית לשנות את פני הטיפול בבריאות הנפש. העבודה פורצת הדרך של ד"ר כריס פאלמר והמחקרים המצטברים של חוקרים רבים ברחבי העולם מציגים בפנינו נתיב חדש - נתיב שמוביל דרך הביוכימיה והמטבוליזם התאי אל ההחלמה הנפשית.

זהו עידן חדש בבריאות הנפש. עידן שבו המזון הוא תרופה, המטבוליזם הוא תרפיה, והמיטוכונדריות הן שותפות לדרך ההחלמה.


אזהרה חשובה: המידע במאמר זה מוצג למטרות חינוכיות בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. כל שקול ליישום תזונה קטוגנית כטיפול במחלה נפשית חייב להיעשות תחת השגחה של רופא מוסמך המתמחה בתחום. שינויים בתזונה עלולים להשפיע על יעילות תרופות ולגרום לאינטראקציות. אין להפסיק נטילת תרופות ללא התייעצות רפואית.




Comments


bottom of page