שיטות טיפול
איורוודה
האיורוודה, הרפואה ההודית המסורתית, היא אחת משיטות הרפואה המשלימה החדשות והפורחות במערב, נראה כי בשנים האחרונות פרח ניצן האיורוודה מחוץ לגבולות הודו והחל את לבלובו בבטחה ובהצלחה.
האיורוודה כפירושה המילולי: איו – חיים , ודה - מדע / ידע. מדע /ידיעת החיים, השם מדגיש לנו שהאיורודה אינה עוסקת אך ורק ברפואה או בריפוי חולים אלא היא ידע עצום ורחב מדדים הכולל את כל תחומי החיים, יש אשר יאמרו כי האיורוודה היא אומנות ההוויה.
מאז ומעולם רצו האנשים לחיות את חייהם בשלווה וברווחה, להפחית את סבלם ומכאובם ולמצוא בתוכם את הסוד, את הדרך לאמת לאושר – האיורודה נותנת לנו מענה על רצונות אילו, מדריכה אותנו לחיים מלאים, פעילים, בריאים פיסית ונפשית ובראש ובראשונה מאוזנים.
למרות צעירותה של האיורוודה בין מקצועות הרפואה המשלימה במחוזותינו, נאמר כי היא אחת משיטות הרפואה העתיקות ביותר הקיימות ואף כי רוב מקצועות הרפואה העתיקות הושפעו ממנה (הרפואה הסינית, היוונית, היונאני – רפואה מוסלמית ואף רפואת הרמב"ם). נאמר כי ידע האיורוודה הוא בן למעלה מ 5000 שנה והועבר בעל פה במשך רוב אותם שנים ע"י הרישים והיוגים, "חכמי הדור", קדושים, מלומדים, חלקם נזירים, עד שהועלה על הכתב לראשונה לפני כ 2500 שנה ע"י רופא מסורתי בשם צ'ארקה.
הסיפור מספר כי היוגים והרישים, מאותה התקופה, אשר הקדישו את חייהם ללימוד עצמי ועבודה רוחנית היו זקוקים לידע רפואי, ידע בריפוי הגוף הפיסי מכיוון שבחייהם נתקלו בתחלואים שונים אשר הגבילו אותם והשביתו אותם מהעבודה הרוחנית, הם פנו אל האלים וביקשו עזרתם, ברהמה אשר לו כל הידע אשר קיים העביר את האיורוודה, בתקשור אל הרישים בצורה של סוטרות, בצורה של פסוקים ושירה.
היוגים והרישים בעזרת הכוחות המופלאים שצברו בעקבות עבודתם הפיסית והרוחנית הרחיבו ופיתחו את הידע הזה לדרגת אומנות.
לאורך הזמן ידע מדע האיורוודה פריחה ואף דיכוי פוליטי ואף בהודו הוזנח מדע נפלא זה בעקבות השתלטות הרפואה המערבית.
האיורוודה היא רפואה הוליסטית מושלמת כמעט, אשר חורטת על דיגלה שני עקרונות מרכזיים: שמירה על בריאותם של הבריאים, ריפוי חוליים של החולים.
האיורוודה באה בראש ובראשונה לחנך וללמד את האדם על אישיותו, הפיסית ומנטאלית. האיורוודה באה לפתח את מודעותו של האדם לעצמו, לחקירה פנימית ולגילוי ה"טבע המולד" של כל אינדיבידואל, ידיעת טיפוס הגוף – נפש של האדם וידיעת חוסר האיזון הנוכחי. ע"י ידיעת אילו וצמצום הפער בינהם יכול האדם לשמר את בריאותו ע"י אורח חיים ותזונה מתאימים, בכתבים הקלאסיים של האיורוודה ישנו פירוט רב על אורח חיים מתאים לכל סוג טיפוס, ואף מיקוד על פי העונה ואף השעה ביום. כאשר חוסר האיזון הוא רב ומתבטא במחלה, משתמש המרפא האיורוודי במגוון כלים להחזיר לבריאות, בצמחי וחומרי מרפא רבים, בעיסויים, בסאונות אדים מצמחי מרפא, בשיטות ניקוי שונות (חוקנים, שלשולים, הקאות, צומות...), תרגולי יוגה ומדיטציה, טיפול בנק' אנרגטיות על הגוף (אקופרסורה) וכו'.
דיקור סיני
דיקור סיני הוא טכניקת טיפול עתיקה ומוכחת של הרפואה הסינית בה נעשה שימוש בסין ובתרבויות מזרחיות אחרות במשך אלפי שנים במטרה למנוע, לשקם,
לטפל ולשמור על בריאות תקינה. יתרונותיו של הדיקור הסיני זוכים כיום להכרה רחבה בכל רחבי העולם
דיקור סיני נוקט בגישה הוליסטית לבריאות ורואה במחלה סימן לכך שהגוף אינו מאוזן. הדפוס המדויק ומידת חוסר האיזון הינם ייחודיים לכל מטופל ומטופל.
תפקידו של המטפל בדיקור סיני הוא לזהות את אותו חוסר איזון עמוק (השורש לבעיה הרפואית) שמביא להופעת התסמינים הרפואיים מהם סובל המטופל ועליהם או מתלונן.
בדיקור הסיני מוחדרות מחטים בעובי שערה אל תוך הגוף, בנקודות ספציפיות שתפקידן להחזיר או לשחזר את זרימת הצ’י - האנרגיה הזורמת בגופנו לקדמותה, לצורתה התקינה, ובכך להביא למעשה, לאיזון או במילים אחרות, לתרום לריפוי הגוף ולמניעת מחלות.
הדיקור הסיני יעיל למגוון רחב של בעיות רפואיות נפוצות כמו כאב אורטופדי, נורולוגי, בעיות גניקולוגיות ופוריות, בעיות עיכול, דלקות, בעיות נפשיות, הפחתת סטרס והרגעה. בנוסף, דיקור סיני יכול לשמש כטיפול מניעתי הבא לחזק את הגוף ומערכותיו ולמנוע מהמטופל מלהיות חולה. הטיפול מתבצע על ידי החדרת מחטים דקיקות הנשארות בגוף המטופל בין 20-40 דק'. לרוב, הטיפול נעשה בשכיבה.
מחקרים רבים ואיכותיים שנעשו בתחום מדגימים ומוכיחים את יעילותו של הדיקור הסיני בטיפול במגוון רחב של מצבים. מנקודת מבט ביו-רפואית, הוכח כי הדיקור הסיני ממריץ את מערכת העצבים ומשפיע על ייצור חומרים שונים בגוף, כמו למשל הורמונים ומוליכים עצביים (נוירוטרנסמיטורים).
השינויים הביוכימיים גורמים להפעלת המערכות ההומאוסטטיות של הגוף ובכך גורמות למעשה, לויסות עצמי שלו. כך הדיקור הסיני מגרה למעשה, את היכולת הטבעית של הגוף לרפא את עצמו ומשפר את איכות החיים של המטופל תוך כדי קידום הרווחה הפיזית והרגשית שלו.
דיקור סיני הוא טכניקת טיפול עתיקה ומוכחת של הרפואה הסינית בה נעשה שימוש בסין ובתרבויות מזרחיות אחרות במשך אלפי שנים במטרה למנוע, לשקם, לטפל ולשמור על בריאות תקינה. יתרונותיו של הדיקור הסיני זוכים כיום להכרה רחבה בכל רחבי העולם.
דיקור סיני נוקט בגישה הוליסטית לבריאות ורואה במחלה סימן לכך שהגוף אינו מאוזן. הדפוס המדויק ומידת חוסר האיזון הינם ייחודיים לכל מטופל ומטופל.
תפקידו של המטפל בדיקור סיני הוא לזהות את אותו חוסר איזון עמוק (השורש לבעיה הרפואית) שמביא להופעת התסמינים הרפואיים מהם סובל המטופל ועליהם או מתלונן.
בדיקור הסיני מוחדרות מחטים בעובי שערה אל תוך הגוף, בנקודות ספציפיות שתפקידן להחזיר או לשחזר את זרימת הצ’י - האנרגיה הזורמת בגופנו לקדמותה, לצורתה התקינה, ובכך להביא למעשה, לאיזון או במילים אחרות, לתרום לריפוי הגוף ולמניעת מחלות.
הדיקור הסיני יעיל למגוון רחב של בעיות רפואיות נפוצות כמו כאב אורטופדי, נורולוגי, בעיות גניקולוגיות ופורי
ות, בעיות עיכול, דלקות, בעיות נפשיות, הפחתת סטרס והרגעה. בנוסף, דיקור סיני יכול לשמש כטיפול מניעתי הבא לחזק את הגוף ומערכותיו ולמנוע מהמטופל מלהיות חולה. הטיפול מתבצע על ידי החדרת מחטים דקיקות הנשארות בגוף המטופל בין 20-40 דק'. לרוב, הטיפול נעשה בשכיבה.
מחקרים רבים ואיכותיים שנעשו בתחום מדגימים ומוכיחים את יעילותו של הדיקור הסיני בטיפול במגוון רחב של מצבים. מנקודת מבט ביו-רפואית, הוכח כי הדיקור הסיני ממריץ את מערכת העצבים ומשפיע על ייצור חומרים שונים בגוף, כמו למשל הורמונים ומוליכים עצביים (נוירוטרנסמיטורים).
השינויים הביוכימיים גורמים להפעלת המערכות ההומאוסטטיות של הגוף ובכך גורמות למעשה, לויסות עצמי שלו.
כך הדיקור הסיני מגרה למעשה, את היכולת הטבעית של הגוף לרפא את עצמו ומשפר את איכות החיים של המטופל תוך כדי קידום הרווחה הפיזית והרגשית שלו.
נטורופתיה
טיפול בשיטת הנטורופתיה שואפת לאבחן איפה ישנו חוסר איזון בין מערכות שונות בגוף ומה גורם לחוסר האיזון הזה.
לאחר מכן, באמצעות שילוב של תזונה נכונה, תוספי תזונה, פעילות גופנית, הפחתת סטרס והדרכה של המטופלים פועלת להחזיר את האיזון.
מבין עקרונות הנטורופתיה ויתרונותיה:
ריפוי עצמי: זיהוי מכשולים המאפשרים התאוששות הגוף והסרתם דבר המאפשר ריפוי עצמי
טיפול טבעי ולא מזיק: לתוכניות הטיפול לא צריכות להיות תופעות לוואי מזיקות וסימפטומים
טיפול הוליסטי: הנטורופת מכיר באינדיבידואליות כדי לטפל ביעילות בכל ההיבטים של בריאות האדם
חינוך לטיפול ומניעה: הנטורופתים מלמדים טיפול עצמי בכדי שמטופלים יכירו ויבינו את האפשרויות ואת השינויים שצריך ליישם מחוץ לטיפולים בכדי
להאיץ ולייעל את הטיפול לרוב זה יכלול שינוי אורחות חיים
טיפולים אפשריים:
נטורופתיים בונים תכנית טיפול רפואי המתאים לצרכים האישיים ולמצבים הבריאותיים של כל מטופל. לרוב, תכנית הטיפול כוללת המלצות תזונה,
שינוי התנהגותי כגון פעילות גופנית ואורח חיים, תוספי תזונה צמחיים, ניקוי רעלים, ועוד.
לפי מחקרים שבוצעו נראה כי השיטה הנטורופתית יכולה להועיל בין היתר במצבים של מחלת לב וכלי דם, כאבי שרירים ושלד, סכרת סוג 2,
תסמונת שחלות פוליציסטיות, דיכאון, חרדה ומצבים כרוניים אחרים
יתרונות השיטה:
טיפול נטורופתי הינו ברמה אישית יותר, ומושקע יותר זמן בהבנה ומענה של צרכי הפרט. נטורופתים יוצרים תכניות טיפול השוקלות את כל ההיבטים של האדם. שיטות הנטורופתיה מאפשרות לגוף להפעיל מנגנוני ריפוי עצמי. שיטת טיפול כזאת שואפת לאתר את המקור שגורם לבעיות בגוף ולא רק לתסמינים כאלה או אחרים, כך היא נותנת מענה לשורש הבעיה.
צמחי מרפא
תחום צמחי המרפא באיורוודה הינו רחב ועמוק ביותר ומכיל ידע עתיק בן למעלה מ 5000 שנה. כיום אותו ידע עתיק בא באינטגרציה עם ידע מודרני בתחום ההרבליזם, תורת צמחי המרפא. הגלובוליזציה בתחום ההרבליזם פועל לטובת כל מאפייני התחום, תחום המסורתי, המזרחי והמערבי. המפגש של ידע מסורתי, ידע של רפואות המזרח (איורוודה ורפואה סינית), ידע מערבי מסורתי ומודרני, מחקר מודרני בתחום צמחי המרפא, כל אלו יוצרים עושר אדיר ויכולות מצוינות בשימוש וריפוי עם צמחי מרפא.
במהלך לימודי ועיסוקי בתחום זה למדתי ואני עדיין לומד את האינטגרציה העדינה הזו בין תחומי הידע השונים בתחום צמחי המרפא לכדי מקשה אחת. לימוד זה מרתק וגלומים בתוכו אוצרות. ההבנה של דרך אחת והגיון שימוש בצמח ממסורות מסוימות ע"י הסבר והבנה של מסורות אחרת, בעיני, זו רפואה הוליסטית שלמה.
ניקוי רעלים
גופנו ונפשנו מתמודדים עם רעלים ללא הרף. רוב הזמן אנחנו לא רק מפנים רעלים מהמערכת אלא גם סופגים אותם. בין אם זה מהמזון, האוויר, או ברבדים אחרים - אנחנו כל הזמן סופגים חומרים שהמערכת שלנו מפנה כפסולת.
בניקוי רעלים אנחנו לומדים במקביל לצרוך פחות רעלים ולאפשר תהליך מזורז של ניקוי המערכת. כשהמערכת שלנו פנויה וסופגת פחות רעלים היא פנויה יותר לניקוי הרעלים לא רק החדשים אלא גם הישנים השמורים עמוק ברקמות של הגוף והנפגש.
דוגמה בולטת לכך היא צום. בצום אנחנו צורכים מינימום והמערכת פנויה לשחרר את כל הרעלים האגורים בתוכה. אבל גם בחיי היומיום נוכל לזהות את הגורמים המרעילים ולצמצם אותם. במקביל לפעול בצורה מאוזנת והרמונית שתאפשר סילוק חומרים רעילים ביתר קלות.
שינוי הרגלי תזונה, ניקויים (צומות ודיאטות אחרות) תקופתיים, הרגלי מנוחה ופעילות גופנית הם המרכיבים העיקריים בניקוי רעלים.
תזונה
"יהיו מזונותיך תרופותיך ותרופותיך מזונותיך" -היפוקרטס
באמצעות אבחון, ניסוי ותהייה, והתאמה אישית ניתן למצוא את התזונה הכי שלמה מזינה ובריאה עבור האדם. המזונות שלנו יכולים לעזור לנו להבריא או לגרום לנו להיות חולים. עלינו ללמוד לבחור את המזונות הכי מתאימים עבור גופנו ונפשנו, ולקבל את כל המרכיבים שאנו זקוקים להם מהמזון.
"יש מאכלות שהם רעים ביותר עד מאוד וראוי לאדם שלא לאוכלן לעולם…" " ואדם שהוא חכם וכובש את יצרו, ולא ימשך אחר תאוותו … הרי זה גבור". -הרמב"ם
באמצעות למידה על תזונה והקשבה לגופנו נוכל לזהות את המאכלים המזיקים לנו ולהתרחק מהם ובמקביל לגלות את המזונות המזינים אותנו ולצרוך אותם במידה המתאימה.