חלב או מריר, צורות שונות או במשקה - לכולנו יש תשוקה אדירה לשוקולד ורובנו המכריע צורכים שוקולד בצורה זו או אחרת בתפריט היומי. תמיד נאמר לנו כי שוקולד אינו בריא, משמין, עלול להוביל לבעיות בריאותיות שונות אך היום אנו יודעים בבירור כי ההפך הוא הנכון! קקאו הוא מזון בריאות לכל עניין ודבר, אך כמו כל מזון - קביעה זו תלויה באיכות המוצר, כמות הצריכה וכמובן ישנם כאלו אשר להם קקאו מתאים פחות.
כאשר אנו מציגים את כל האיכויות הטובות והבריאות כוונתו היא לקקאו נא אשר לא עבר חימום או קלייה ולא לשוקולד רגיל, עתיר סוכרים, מוצרי מתעשיית החלב, חומרים משמרים, מייצבים ועוד חומרים כימיים שונים – זה אינו מזון בריאות, קקאו – בהחלט כן! נתחיל מבראשית...
מקורו של הקקאו בדרום מרכז אמריקה, שם גדלים עצי הקקאו ביערות משוונים שטופי גשם ובתוך פרי הקקאו מצויים פולי הקקאו הגולמיים (הזרעים למעשה). קקאו נחשב לאחד מהמזונות העוצמתיים ביותר שיצר הטבע ומהמזונות העשירים אשר אדם יכול לצרוך לבריאותו. במשך אלפי שנים נחשב הקקאו מזון מרכזי בתרבות של אמריקה המרכזית ונקרא "מזון האלים" בפי המקומיים ואף שימש את תרבות המאיה והאצטקים במקום זהב כאשר סחרו. שמאנים (מרפאים מסורתיים) באמריקה המרכזית נהגו לשוטט בין הכפרים השונים ולערבב אבקת קקאו יחד עם צמחי מרפא אחרים רבים ולהציע מרקחות אלו כתרופות לחוליים שונים של המקומיים. טקסים דתיים בתרבויות העתיקות הללו לוו בשתייה של משקה קקאו. ב-1753 המדען השבדי קארל לינוס כל כך העריך את הקקאו ופעולתו עד שתבע את שמו הבוטני Theobroma cacao, קקאו מזון האלים...
מה מרכיב את כל הטוב הזה?
פולי הקקאו כל כך עשירים במקורות תזונתיים מועילים עד שהם נחשבים היום כמזון על. יש אשר משתמשים בקקאו "כמזון פונקציונאלי" בתהליכים לשיפור התזונה ולשיפור בריאות. קקאו הוא חומר בעל איכות ממריצה ומרוממת את הגוף ואת הנפש (קפאין וחומרים אחרים מאותה משפחה של מתיל קסניטינים נמצאים בפולים). יש הטוענים כי אכילת מספר פולי קקאו ביום מעשירה כל כך את גופם (בעקבות העושר התזונתי המצוי בפולים אלו) שהתיאבון מתאזן ומתמתן והם ממליצים על אכילת קקאו כמרכיב חשוב בתהליכים לירידה במשקל.
קקאו הוא מהמזונות העשירים ביותר בנוגדי חמצון מסוג פוליפנולים, קאטכינים ואפי קטאכינים - חומרים אלו ידועים כמחזקים ומרפאים את כלי הדם, מגנים על הלב מפני פגיעה חמצונית ומגינים על הגוף מפני דלקות. הקקאו עשיר במינרל מגנזיום שגם הוא ידוע כמגן על כלי הדם והלב, ממריץ זרימת דם למוח ולשאר חלקי הגוף ומחזק את פעילות הכבד. מגנזיום בכמות טובה מאפשר לנו מצב רוח טוב יותר ומרפה את שרירי הגוף. הקקאו עשיר מאוד בברזל: במנה של 30 גרם קקאו יש יותר ברזל מההמלצה של משרד הבריאות האמריקאי לצריכת ברזל יומית RDA, ומצויים בו גם מינרלים אחרים כמו כרום, מנגן, נחושת, אבץ וכן בויטמין C בכמות גדולה (30 גרם של קקאו מספקים 21% מתצרוכת המומלצת של ויטמין C עפ"י משרד הבריאות האמריקאי).
אולם שני החומרים המעניינים ביותר בקקאו הם פנילתלאמין ואננדמיד. חומרים אלו הם בעלי השפעה חיובית ביותר על מערכת העצבים. פנילתלאמין מיוצר ע"י גופינו כאשר אנו מתאהבים ומשילוב בפעילות עצבית בעת שאנו מרוכזים וערניים בפעילות מסוימת. פעילות מיוחדת של EPA פנילתלאמין היא הורדת תיאבון או חשק למתוק, עובדה יעילה ביותר בהליכי ירידה במשקל.
אננדמיד הוא חומר שגופינו יודע ליצור, בפרט אחרי פעילות גופנית וגורם להרגשה טובה. אננדמיד הוא אנדורפין ונקרא גם "כימיקל האושר" מאחר וגופינו משחרר אותו כאשר אנו מרגישים טוב. קקאו מכיל חומצה אימינית מיוחדת הנקראת טריפטופאן - חומצה אמינית חיונית זו היא המרכיב העיקרי בחומר חשוב בגופינו, סרוטונין, מוליך עצבי אשר גורם לנו להרגיש שמחים, מוגנים ויציבים מבחינה נפשית בעיקר בזמן מתח ולחץ. כמו האצטקים באמריקה המרכזית, מחקרים מודרניים מראים ומוכיחים את העושר התזונתי האדיר המצוי בפולי הקקאו ואת הסיבות להשתוקקות רבת השנים של רוב האנשים למזון זה.
ישנה חשיבות רבה לשימוש בקקאו איכותי שלא עבר חימום, בעת חימום וקלייה של הקקאו חלק גדול מן המרכיבים הפעילים הללו (נוגדי חמצון, ויטמין C, פנילתלאמין ועוד) נהרס ולכן הקקאו אשר עבר קלייה נחות מבחינה תזונתית מקקאו לא מחומם. חשוב לציין כי הקקאו מכיל כמויות קטנות של קפאין וחומר נוסף דומה תיאוברומין. אלו חומרים ממריצים ומעוררים.
ישנן דרכים רבות לצרוך קקאו, אחת הדרכים האהובות עלי היא בדומה לצריכת הקקאו במקום ממנו מקורו, אמריקה המרכזית ושם צורכים אותו יחד עם צמחי מרפא אחרים וכמשקה חם. משקה זה (במתכונים דומים) היה ועודנו נהוג בטקסים שאמניים ודתיים ברחבי אמריקה המרכזית עד ימינו!
משקה קקאו חם ליום חורף – צ'אי קקאו
במתכון זה בחרתי לשלב עוד 2 מזונות על. האחד אבקה משורש צמח המאקה – גם הוא אחד הצמחים העשירים ביותר ומקורו מאמריקה המרכזית והשני פירות גוג'י יבשים, פרי הנחשב ברפואה הסינית כאחד הצמחים המחזקים והעשירים ביותר.
מרכיבים (2 מנות)
* 1 כף אבקת קקאו נא לא קלוי
* 1 כף קקאו גרוס
* 1 כף אבקת מאקה
* 2 כפות פירות גוג'י יבשים
* ממתיק בריא וטבעי (סטיביה, דבש, סירופ אגבה או מייפל) על פי הטעם
* 1 כוס חלב שקדים
* 1 כפית חלב קוקוס
* קורט של אבקת קינמון
* קורט של אבקת ג'ינג'ר
* קורט של מלח אטלנטי
* 1/4 כפית תמצית וניל טבעית
הכנה:
שימו את כל המרכיבים במעבד מזון. אפשר להוסיף (אופציות שונות): ½ בננה / 1 כף פתיתי שיבולת שועל / ½ אבוקדו קטן / ½ כוס פירות יער שונים קפואים. תוספות אלו מעשירות את המשקה. טחנו כל המרכיבים יחדיו. שפכו הבלילה לסיר קטן (קלחת) וחממו (חשוב לא להגיע לרתיחה), ערבבו היטב, תקנו תיבול ומתיקות והגישו חם, מומלץ לפזר אבקת קקאו או קקאו גרוס על פני הכוס.
לרוויה!
Comments