top of page
igalkutin

סינדרום פוסט קורונה – כיצד להתאושש ממחלת הקורונה בצורה יעילה

מדוע ישנם כל כך הרבה הסובלים ממצב בריאותי לקוי שבועות וחודשים אחרי סיום המחלה.



בעוד שלרוב האנשים הסובלים מ- SARS-CoV-2, נגיף הקורונה הגורם ל- COVID-19, סובלים ממקרים קלים עד בינוניים המתפוגגים במהירות, חלקם יחוו סימפטומים מתמשכים. חלק יחוו עייפות אינטנסיבית ומתישה.

אני פוגש ומנחה הרבה אנשים אשר נדבקו בנגיף הקורונה, ברשת מלאה במידע וטיפים כיצד לחזק אנשים המתמודדים עם נגיף הקורונה, אולם אני רואה במרפאה הרבה יותר אנשים אשר סובלים מתסמינים שלאחר הידבקות ו/או חולי במחלת קורונה.

רשויות הבריאות אינן מביאות את השיח הכל כך חשוב על תופעה כל כך שכיחה! של בעיות ביראות קלות עד חמורות מאד לאחר מחלת קורונה. לרפואה המערבית אין טפול יעיל למצבים אלו מאחר ואלו צבר רב של תסמינים.

כיום אני ממליץ לכל אחד ואחת אשר נדבקו בנגיף הקורונה ובפרט כאלו אשר פיתחו תסמינים (אפילו קלים) ומעל גיל 40 ו/או סבלו מרמת בריאות נמוכה טרם הידבקות בנגיף – להתחזק, לטפל בעצמם בחודשים לאחר ההידבקות, לא להזניח את בריאותם ואף להקפיד הקפדה יתרה בכל הרמות בכדי להימנע מהתופעה שהקהילייה המדעית מכנה סינדרום פוסט קורנה, פוסט COVID או LONG COVID.


במאמר זה, אני הולך לצלול לעומק לתסמונת פוסט-COVID; מה זה, מה עומד מאחוריה וכמה צעדים לפעולה שיש לקחת בחשבון. תוכלו ללמוד עוד על:

תסמונת לאחר COVID

הקשר בין תסמונת פוסט-COVID לתסמונת העייפות הכרונית

מדוע הבנת הגורם לשורש תעצב את גישת הטיפול

חלקים בסיסיים לתמיכה בחולים עם תסמונת פוסט-COVID

בואו נצא לדרך!


זה הוא מאמר ראשון מתוך סדרה של 3 מאמרים


מהי תסמונת פוסט -COVID?

על פי ארגון הבריאות העולמי (WHO) רוב האנשים יתאוששו מ- COVID-19, המחלה הנגרמת על ידי נגיף SARS-CoV-2, תוך כשבועיים עד שישה שבועות. עם אלה שסבלו ממחלה קשה מ- COVID-19, שאושפזו או היו בטיפול במכונת ההנשמה, אנו עשויים לצפות לזמני התאוששות ארוכים יותר ולעייפות בגלל אובדן מסת השריר והפגיעה בריאות ובאיברים אחרים.

מחקר אחד שפורסם בכתב העת Journal of the American Medical Association של חולי COVID-19 שאושפזו, שמונים אחוזים עדיין חוו סימפטומים לאחר חודשיים. (קישור למחקר)

עם זאת, יש מספר הולך וגדל של מקרים קלים עד בינוניים של COVID-19 בהם אנשים חווים עייפות ותסמינים אחרים שנמשכים חודשים, הרבה מעבר לזמן ההחלמה הטיפולי הטיפוסי. על זה אנו מדברים עם תסמונת פוסט-COVID.

מספר מחקרים מראים הערכות בין 13-35%. הקונצנזוס מתלכד סביב 20-25%. זהו 1 מכל 4 עד 5 אנשים הלוקים ב - COVID-19 שבסופו של דבר חווים תסמינים ארוכי טווח לאחר שהנגיף ניקה את הגוף (קישור למחקר, קישור למחקר)

מחקר אחד מאוניברסיטת וושינגטון מצא כי כ -30% מהחולים דיווחו על סימפטום מתמשך אחד לפחות 3-9 חודשים לאחר שנדבקו לראשונה ב- COVID-19 (קישור למחקר). מחקר זה מעניין במיוחד מכיוון שאחוז גבוה מאלו שנחקרו סבל מהצורה הקלה של המחלה במהלך ההדבקה הראשונית.

מחקר אחר שנערך בבריטניה מצא כי רק 65% אחוזים מהאנשים חשו שהם חזרו לרמת הבריאות הקודמת שלהם שלושה שבועות לאחר בדיקה חיובית. 35% האחרים מחולי COVID-19 הרגישו שהם התאוששו לאט ומצאו כי תמיכה הוליסטית, מנוחה וטיפול סימפטומטי הם דרך ההחלמה הטובה ביותר. מחקר אירי קטן יותר מצא שתסמין אחד, עייפות מתמשכת, נמשך למעלה מ -10 שבועות לאחר התסמינים הראשוניים ביותר ממחצית מהחולים (קישור למחקר).

מחקר גדול שנערך בווהאן, סין בדק למעלה מ -1,700 חולים. הגיל החציוני היה 57, והמחקר כלל אנשים שהיו להם צורות קלות עד חמורות מאוד של המחלה. במחקר זה, גם לאחר 186 ימים לאחר האבחון, 63% מהחולים עדיין הרגישו שלפחות סימפטום אחד משפיע לרעה על בריאותם (קישור למחקר).

המחקרים הללו ואחרים מצביעים על תמונה עגומה והיא כי ההתמודדות עם וריוס הקורונה אינו מסתיים לאחר החלמה מן המחלה או ההידבקות אלא זו התמודדות ארוכה, לעיתים מורכבת.

תסמונת פוסט-COVID, המכונה גם תסמונת פוסט-ויראלית, עייפות פוסט-ויראלית או דלקתיות פוסט-ויראלית אינה למעשה תופעה חדשה ברפואה.

קיים ידע רב בנושא, אציג אותו פה; אני אישית רואה גם במרפאה אנשים אשר מגיבים באופן דומה לאחר זיהומים ויראליים אחרים כולל וירוס אפשטיין-בר (EBV), תסמונת נשימה חריפה (SARS) מנגיף SARS-CoV-1, נגיף הנילוס המערבי, נגיף דנגי, שפעת H1N1 ואחרים. במקרים אלה חלקם חווים מחלה ארוכת טווח וחולשה שנמשכת חודשים לאחר ההדבקה הראשונית. חלק ממשיכים לפתח מחלות כרוניות.

בהתחשב בדפוסים אלה של זיהומים ויראליים המעוררים מחלות, מה שאנו רואים עם COVID-19 מתאים למעשה לדפוס הנגיפים שהגיעו לפניו.


התסמינים בתסמונת פוסט COVID (קישור למחקר)

במרפאה אני רואה תסמינים רבים אצל אנשים שחלו בנגיף קורונה. אפשר לחלק את הבעיות או התסמינים ל 3 קבוצות עיקריות:

1. החמרה של מצבים קיימים, החמרה של מחלות קיימות.

2. תסמינים חדשים, מחלות חדשות (וכנראה "רדומות" או במצב התחלתי שרק המתין לזרז).

3. תסמינים מערכתיים הדומים מאד לתסמונת עייפות כרונית או תסמונת פיברומיאלגיה.

בקבוצה מספר 3 אפשר לראות כי התסמינים הם המחרה של אותם המקומות בהם פגע הנגיף (ריאות, מערכת עיכול, מערכת חיסון ו/או פגיעה רב מערכתית בה התסמינים השכיחים כמו:

עייפות, תשישות וחולשה במאמץ (פיזי, רגשי או קוגניטיבי)

שינה לא טובה

פגיעה בזיכרון או בריכוז

כאב שרירים, כאב מפרקים

כאב גרון

בלוטות לימפה רגישות

כאבי ראש חדשים

קוצר נשימה, אובדן טעם או ריח

ערפל מוחי

תסמיני מערכת העיכול, כאבי בטן, גזים ונפיחות וכו'

בעיות עור, פריחה

נשירת שיער

אחד התסמינים השכיחים הם פגיעה בתפקוד הכבד, במרפאה, נפגשתי פעמים רבות עם אותם מחלימים מוירוס קורונה אשר הציגו עליה באנזימי כבד (AST/ALT) ועליה ברמות בלירובין. ישנו מחקר היום אשר מראה עובדה זו כי תאי כבד אשר נפגעו בזמן המחלה מציגים פגיעה כרונית יותר גם לאחר החלמה (קישור למחקר).

מצבים אחרים הם שיבושים הורמונליים אצל נשים הבאים לידי ביטוי בשינויים באופי המחזור החודשי, החמרה של תסמינים קדם ווסתים, שינוי בדימום הווסתי, החמרה בתסמיני גיל מעבר. (קישור למחקר).

באופן כללי אנו יודעים כי נשים סובלות יותר (פי 2) מתסמינים של פוסט COVID מאשר גברים (קישור למחקר).

ישנה החמרה במחלות דלקתיות ואוטו אימוניות כמו דלקות מפרקים, לופוס, טרשת נפוצה, החמרה במצבים מטבוליים כמו סכרת, רמות שומנים והחמרה בבעיות אנדוקריניות כמו תת פעילות של בלוטת תריס. (קישור למחקר)

האם תסמונת פוסט-COVID היא למעשה עייפות כרונית?

בפועל, ראיתי מחלות ויראליות מעוררות מחלות אוטואימוניות, פיברומיאלגיה ותסמונת עייפות כרונית (CFS). למעשה, תסמונת פוסט-COVID או תסמונת פוסט-ויראלית דומה למדי לתסמונת העייפות הכרונית.

גם תסמונת עייפות כרונית או תסמונת פיברומיאלגיה הדומות מאד בתסמינים לפוסט COVID הן אינן מחלות קלאסיות אלא צבר של תסמינים רבים אשר מה שמאפיין אותן הוא בעיקר עייפות, חולשה, כאב וחולשה חיסונית.

אפילו ד"ר אנתוני פאוצ'י, מנהל המכון הלאומי לאלרגיה ומחלות זיהומיות, רואה את ההקבלות. הוא קובע כי תסמונת פוסט-COVID היא "מרמזת מאוד" לתסמונת העייפות הכרונית.

הבנת עייפות כרונית עשויה לשפוך אור על מה שאנשים חווים לאחר ההדבקה הראשונית ב- COVID-19.

תסמונת העייפות הכרונית, או Myalgic Encephalomyelitis כפי שהיא ידועה כיום, משפיעה על 2.5 מיליון אמריקאים על פי המרכז לבקרת מחלות. (קישור למחקר)

תסמונת העייפות הכרונית מאופיינת בעיקר בתשישות שאינה נפתרת ממנוחה והיא די מתישה. לעתים קרובות מטופלים רואים רופאים רבים, במשך שנים, ללא תשובות. (קישור למחקר)

לאבחון תסמונת עייפות כרונית יש לשלול גורמים אחרים לעייפות, כגון אנמיה או תת פעילות של בלוטת התריס, וחולה חייב להיות עייף יחד עם לפחות ארבעה מהבאים למשך 6 חודשים או יותר:

עייפות וחולשה במאמץ (פיזי, רגשי או קוגניטיבי)

שינה לא מרעננת

פגיעה בזיכרון או בריכוז

כאב שרירים

כאב מפרקים

כאב גרון

בלוטות לימפה רגישות

כאבי ראש חדשים

תסמונת לאחר COVID-COVIDמאד דומה בתסמינים השכיחים, בעוד שחלקם עשויים לחוות סימפטומים נוספים הכוללים:

קוצר נשימה

אובדן טעם או ריח

ערפל מוחי

דופק מהיר

תסמיני מערכת העיכול


גישת סיבה שורשית

תסמונת העייפות הכרונית גורמת "מבוכה" הקהילה הרפואית המסורתית מכיוון שאין תרופה או טיפול ש"מתקן "את קבוצת התסמינים. לעתים קרובות רופאים יפנו לכל סימפטום בנפרד וישאירו למטופל תוכניות טיפול ואף תרופות רבות בשל הסימפטומים הרבים שהם חווים, אך ללא פתרון.

זה המקום שבו הרפואה הטבעית, נטורופתיה מוכנה באופן ייחודי לסייע לתסמונת עייפות כרונית-ותסמונת פוסט-COVID.

אני מאמין כי בגישה של מציאת סיבה שורשית אנו משפיעים על כל הסימפטומים שמהם הם מתחילים.


סיבות שורשיות אפשריות ל- CFS עייפות כרונית כוללות: (קישור למחקר, קישור למחקר)

מחלת צליאק

רגישות למזון

מעי דליף

רעילות של מתכות כבדות, רעלים אחרים או גליפוסאט

זיהומים כרוניים, זיהומי מעיים כרוניים

חוסר תפקוד מיטוכונדריאלי

הפעלת תאי מאסט, תגובת היסטמין מוגברת

דלקתיות מוגברת בגוף

כל אחד מהמצבים הללו, או שילוב, עשוי לעורר את הפיזיולוגיה היוצרת עייפות ותסמינים אחרים. זו אחת הסיבות שכל כך חשוב להקדיש את הזמן לשמוע את סיפורם של המטופלים ולפתח ציר זמן ולהבין את גורמי השורש.

אם הסימפטומים מתחילים לאחר הרעלת מזון, שלבקת חוגרת או COVID-19 זה יכול להיות שהמערכת החיסונית לא עשתה את מלאכה במאבק נגד הזיהום.

טריגר ויראלי לסימפטומים כרוניים ידרוש גישה שונה מהטיפול במי שתסמיניו הופעלו על ידי גלוטן או רעלים.


תיאוריה מאחורי פוסט COVID

"התמדה ויראלית", התיאוריה המובילה היא מצב אוטואימוני דלקתי (קישור למחקר), לאחר סיום המחלה, תאים אשר נפגעו מזוהים ע"י מערכת החיסון כ"מאיימים" והגוף תוקף את אותם תאים ומפתח מצב אוטו אימוני דלקתי (קישור למחקר). מצב זה שכיח גם לאחר הידבקות בוירוסים אחרים.

תיאוריה זו מצביעה על כך שהנגיף או מרכיביו עשויים להישאר בגוף הרבה אחרי ההדבקה הראשונית ואפילו לאחר שאדם נבדק ונמצא שלילי. הנגיף עלול להסתתר בתאים ולהפעיל מחדש את מערכת החיסון בתנאים מסוימים (בד"כ תנאי חולשה כמו מתח, חוסרים תזונתיים, מחלה אחרת וכו'). בנוסף, יכול להיות RNA ויראלי וחלבונים המתעכבים גם לאחר שהנגיף עזב את הגוף, וכתוצאה מכך תגובה חיסונית מופעלת. המערכת החיסונית, שאינה מסוגלת להיפטר מהנגיף באיברי גוף מסוימים, נשארת במצב דלקתי.

מחלה דלקתית שקטה לאחר סערה דלקתית. לאחר הסערה הדלקתית בנגרמת כאשר אדם חולה בקורונה, נשארים מרקרים דלקתיים וחומרים פרו דלקתיים גבוהים בגוף.

חוקרים הראו כי האיברים שבעיקר נפגעו מאותו מחלה דלקתית הם מערכת העיכול, כליות ומערכת הדם. חוקרים מכנים מצב זה כ multisystem inflammatory syndrome או MIS. (קישור למחקר)

הדלקת יכולה לפגוע באיברים אחרים כמו בעור, בלב, במערכת השתן או בריאות. התסמינים האופייניים הם חולשה ועייפות, כאבים מתחלפים ומשתנים, מרקרים דלקתיים גבוהים בבדיקות הדם (CRP' ESR אולם לא תמיד נראה את הנ"ל בעליה).

במרפאה אני רואה (וכך גם קולגות) כי התפתחות של מצב דלקתי רב מערכתי לאחר הידבקות בוירוס הקורונה מתרחשת בכמה מצבים, כאשר "השטח" היה מוכן. אלו אשר היו בעלי דלקות כרוניות או מצבים דלקתיים רדומים (דלקת סיסטמתית בלי מצב של מחלה), אלו עם אלרגיות כרוניות לא מטופלות כראוי, עם רמות גבוהות של תגובתיות חיסונית למאכלים שונים, אלו בעלי מצב מעי דליף (חדירות של המעיים) – מצב בו המעי הגס נפגע לאורך זמן ודרכו חודרים אל הגוף חלקיקים שונים של חומרים. אותם רגישים מאד, אלו שנכנסו לתוך התמודדות עם המחלה עם חוסרים תזונתיים וחולשה בסיסית, הם אלו אשר יהיו בעלי "סיכוי" רב יותר להמשך מחלה ל פוסט COVID.

ישנם סיבות נוספות אשר נמצאות בשורש של "הסתבכות" של מחלת הקורונה – פוסט COVID.

פגיעה במערכת העיכול, פגיעה במיקרוביום (מערך החיידקים במערכת העיכול) והיווצרות מעי דליף.

חולשה של המיטוכונדריות (הכורים הגרעינים – אלו המייצרים עבורנו אנרגיה) בתאים.

הפעלה של תאי מאסט והיחלשות של NAD+ - קואנזים המסייע לאנזימים מטבוליים לעבוד ביעילות.

פגיעה בפעילות מוחית ובגזע המוח המכיל גרעינים המסדירים את התהליכים הנשימתיים, הלב וכלי הדם, מערכת העיכול והנוירולוגיה.


על הסיבות האחרות נפרט במאמר הבא.


אז מה עושים?

הטיפול באלו אשר חווים תסמיני פוסט קורונה הוא טיפול שלם ומחייב לכלול הסתכלות רב מערכתית, תזונתית, גופנית (פעילות גופנית), הרפיה ושינה, חיזוק המערכת בעזרת תוספים וצמחי מרפא ועוד. במרפאה אני משלב מספר דרכי טיפול כמו תזונה מותאמת אישית, דיקור, תרגילי נשימה, צמחי מרפא ותוספי תזונה ועוד בהתאם לאדם.

במאמר זה נפרט כמה עקרונות בסיסים לטיפול בפוסט COVID, סינדרום פוסט קורונה.


במאמר הבא אפרט על דרכים נוספות, מועילות ביותר לטיפול.


פרוטוקול תהליך הריפוי שאני נוקט בו הוא "פשוט" ויGיל ביותר ומורכב מ 3 שלבים:

שלב 1 – חיזוק הגוף, שיפור פעילות המיטוכונדריות ליצור יותר אנרגיה, הרגעת התוקפנות של הגוף כלפי עצמו והפחתת דלקת בגוף עם דגש על אורח חיים מועיל (כמו שינה, תרגילי נשימה, פעילות גופנית עדינה). בשלב זה תמיכה בפעילות הכבד היא חשובה ביותר.

שלב 2- טיפול במערכת העיכול, החזרת פעילות עיכול תקינה, איזון מערל החיידקים הטובים (מיקרוביום) וריפוי מעי דליף.

שלב 3- ניקוי גוף, הגברת תהליכי ניקוי ותיקון תאים פגועים, המרצת פעילות מיטוכונדריות. בשלב זה ניתן ליישם תהליכים עמוקים כמו צום או צום מיצים.


ויטמין D (קישור למחקר)

ויטמין D הוא כנראה החומר הטבעי הנחקר ביותר בכל האמור למניעת הידבקות התמודדות עם המחלה והתאוששות מוירוס הקורונה (קישור למחקר). מחקרים מראים כי אלו בעלי רמות נמוכות של ויטמין D היו בעלי פי 2.5 יותר סיכוי לחלות במחלה פעילה מאלו בעלי רמות תקינות. מחקרים מראים כי אלו בעלי רמות תקינות של ויטמין D היו היו בעלי סיכויים משמעותיים לעבור את המחלה בצורה קלה יחסית מאשר אלו בעלי רמות נמוכות (קישור למחקר).

מצגת חשובה מאד על ההקשר בין רמות תקינות של ויטמין D יחד עם חשיבות תיסוף נכון לבין הידבקות, חומרת מחלה והתאוששות מוירוס קורונה. (קישור למצגת).




שינה

הרגלי שינה לקויים ידועים כגורם לדלקת וחולשה חיסונית. מחקרים רבים שבוצעו על ההשפעות של מחסור בשינה הראו כי מתווכי דלקת משתנים על ידי מחסור בשינה. מחסור בשינה גורם לדלקת מערכתית בדרגה נמוכה המאופיינת בשחרור של מספר מולקולות, כולל ציטוקינים וחלבוני פאזה חריפה (acute-phase proteins) (קישור למחקר).

מחקרים רבים מראים כי חוסר שינה כרוני מוביל לירידה משמעותית בפעילות מערכת החיסון, לבלבול במערכת החיסון, לעליה ברמות דלקת בגוף ונדודי שינה הן גורם סיכון מובהק להישנות בעיות אוטו אימוניות.

כמה מחקרים בנושא:

ליקויים בשינה גורמים לחוסר איזון ברמות הסוכר בדם ולהפרשה מוגברת של קורטיזול הגורמים לדלקת גדולה יותר כפי שפורט לעיל. הם נמצאו קשורים למצבים בריאותיים רבים, כולל לחץ דם גבוה, סוכרת והשמנת יתר.

הקפדה על כמות אידיאלית של שעות שינה מפחיתה דלקת ומשקמת את המוח על ידי שטיפה של רעלים (קישור למחקר). אחד הרעלים הללו הוא חלבון רעיל הנקרא עמילואיד בטא (beta-amyloid ) המצטבר במוחם של חולי אלצהיימר. שינה מאפשרת גם למערכת הנוירולוגית לווסת מחדש את הנוירוטסמיטורים (מוליכים עצביים) המתאימים ולבנות מחדש מעטפות מיאלין המגנות ומבודדות את סיבי העצבים.

מגנזיום הוא מינרל - מיקרונוטריינט חשוב המתכנן תפקיד קריטי במתח ובשינה. תוספים עם מגנזיום, עשויים לסייע למוח לאותת לגוף אותות של שינה. אסטרטגיות נוספות לשינה טובה יותר הן חשיפה לאור השמש במהלך היום, הימנעות מתאורה מלאכותית, החשכת חדר השינה עם וילונות, שימוש בכיסוי עיניים, ויצירת הרגלי שינה בריאים.



חומצות שומן אומגה 3

חומצות שומן אומגה 3 הם אחד מהתוספים הבסיסיים ביותר להפחתת דלקת וחיזוק מערכת החיסון. רוב האנשים כיום צורכים תזונה עם אופי של מזון מעובד עשיר באומגה 6 ומחסור באומגה 3. חוסר איזון זה לבדו תורם לרמות גבוהות יותר של דלקת מאחר וחומצות שומן אומגה 6 מעורבים במסלול האיקוזנואידים (האחראי לייצור דלקת).

על ידי הגדלת היחסים בין אומגה 3 לאומגה 6 באמצעות 2-5 גרם שמן דגים מטוהר באיכות גבוהה, אנו יכולים לעשות לדלקת שלנו טובה גדולה מאוד. למעשה, השילוב של חומצות שומן אומגה 3 בשילוב עם פלבנואידים הוכח בניסויים מבוקרים כממריץ את המערכת החיסונית תוך כדי הפחתת סמני הדלקת בגוף (קישור למחקר).

משמעות הדבר היא שצריכת שמן דגים מסוג אומגה 3 עם התוסף הבא עשויה להיות אסטרטגיה חזקה בהתחשב בכך שיש לו מאפיינים דומים לפלבנואידים.

המלצות תזונתיות להעשרת המזון באומגה 3:

· הפחיתו באומגה 6. היחס התקין הוא 1:2 (אומגה 3 לאומגה 6) הפחיתו שמנים מעובדים כמו שמן קנולה, חמניות, סויה ותירס.

· היחס שרוב האנשים צורכים בפועל: 1:20

· תגדילו את מקורות התזונה של אומגה 3 כדי להקטין את הפער בין אומגה 6 לאומגה 3.

· מקורות עשירים באומגה 3: סרדינים, ביצים, אגוזי מלך, סלמון, שמן זרעי פשתן


צמחי מרפא ופיטריות מרפא מחזקים ומחזקי חיסון

אני משתמש בקבוצת צמחי מרפא ופיטריות מרפא היודעים ונחקרים כמח\קי חיסון, מפחתי דלקת ומחזקים את הגוף. צמחים ופיטריות אלו ידועים בשמם " אדפטוגנים".


פנקס ג'ינסנג, גינסנג קוריאני

פנקס ג'ינסנג הוא כנראה הצמח החזק ביותר להעלאת רמות האנרגיה.

ג'ינסנג זה מכונה בדרך כלל 'הג'ינסנג האמיתי' או ג'ינסנג קוריאני (היותו 'ג'ינסנג' הנחקר ביותר השייך למעשה למשפחת הצמחים של 'ג'ינסנג').

לג'ינסנג יתרונות מוכחים עבור:

עלייה ברמות האנרגיה (הפחתת עייפות)

הגברת הבריאות/תפקוד המיטוכונדריה (קישור למחקר 1, קישור למחקר 2, קישור למחקר 3, קישור למחקר 4)

ייעול מצב הרוח (קישור למחקר)

שיפור תפקוד מערכת החיסון (קישור למחקר)

השפעות אנטי סרטניות

השפעות אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון

עמידות מוגברת ללחץ

שיפור תפקוד המוח והכרה


פיטריית קורידספס

קורדיספס היא פטריית מרפא המשמשת באופן מסורתי במזרח במשך אלפי שנים. גדלה על גופות הזחלים אך כיום מעובדת באופן טיפוסי יותר (אין צורך בזחלים).

קורדיספס היא אולי מגבירת האנרגיה היקרה ביותר במסורות הרפואה המזרחית.

אז זה כבר מזמן ידועה בתור משפרת אנרגיה ומסלקת עייפות, וחשוב מכך, מחקר מודרני מגבה את הטענות המסורתיות הללו.

בעלת פעילות אנטי אייג'ינג ברמה התאית, יעיל בהתמודדות "להילחם" במספר סוגי סרטן, ביכולתו לחיזוק התפקוד החיסוני, יעיל להילחם בדלקת, משפר התמודדות עם עמידות לאינסולין וסוכרת מסוג II, מגדיל באופן דרמטי את ייצור האנרגיה הסלולרית ושפר את ביצועי האימון


כורכום, כורכומין

כורכומין הוא אחד מהתרכובות האנטי-דלקתיות הנחקרות ביותר. הוא נגזר מתבלין השורש ההודי, כורכום. לתרכובת זו פוטנציאל ריפוי אדיר בתחומי מחלה רבים אשר עשויים להיות קשורים רבות ליכולת שלו למתן דלקת ולחזק את מערכת החיסון (קישור למחקר).

בעוד שכורכום הוא תבלין נהדר להוסיף לארוחות, ואני בהחלט ממליץ לעשות זאת, אני גם ממליץ מאוד על נטילת תוסף משלים של כורכום בצורה מיצוי איכותי (כורכומין) עם צמחי מרפא אדפטוגנים אחרים וצמחים מחממים התומכים בעיכול.

ישנן גם עדויות לכך שכורכומין יכול לסייע בהאטת ירידה קוגניטיבית עם ההזדקנות, לקדם בריאות לב וכלי דם, להפחית את הסיכון לפתח סוכרת ולהקל על מצבים אחרים הקשורים לדלקת. (קישור למחקר) אחד המנגנונים המרכזיים שבאמצעותם הוא מפעיל השפעות אלה הוא באמצעות הגנה וייצוב ממברנות המיטוכונדריה, ועזרה לגוף לבנות יותר מיטוכונדריה מאפס (ביוגנזה מיטוכונדריאלית). (קישור למחקר)



במאמר הבא בנושא סינדרום פוסט קורונה, פוסט COVID נדון בתיאוריות נוספות ל"הסתבכות" המחלה והתאוששות מאתגרת.

נפרט תזונה המתאימה להתאוששות מהירה.

מהם צמחי מרפא ותוספי תזונה נוספים הכרחיים כמעט להתאוששות והחלמה (ויטמין C, קוורציטין, אבץ, גלותטיון, NAC).

נבין כיצד חיידקים טובים ופרוביוטיקה איכותית הן הכרח להתאוששות טובה מן המחלה.

מדוע לתרגילי נשימה יש השפעה כל כך טובה על תהליך החלמה זה.

ועוד טכניקות נוספות להפחתת רמות דלקת, שיפור פעילות הכבד וחיזוק מערכת העיכול!


זה הוא מאמר ראשון מתוך סדרה של 3 מאמרים



1,666 צפיות0 תגובות

Comentários


bottom of page