top of page
logo-igal.png
  • igalkutin

תזונה קטוגנית טבעונית מרפאת

 

נראה כי התזונה הקטוגנית הופיעה פתאום כמעט והפכה אופנתית מאד, אולם היא אינה "חדשה" כלל וכלל, למעשה היא קיימת כבר למעלה מ 100 שנים ונחקרה בעבר בעיקר בהשפעתה המופלאה על אנשים הסובלים מאפילפסיה ועם תזונה קטוגנית אינם חווים התקפים!!!.

ואני כטבעוני מזה 25 שנים, התחלתי את מסעי עם תזונה קטוגנית בסקרנות רבה, בקריאה ואז כמובן התנסות בתזונה קטוגנית טבעונית (לא קל, אפשרי ויפורט בהמשך). אין כמו חוויה אישית והתחושה כאשר ניזונתי מתזונה קטוגנית הייתה תחושה נפלאה, הייתי מלא אנרגיה, ללא נפילות אמצע יום, מחשבה צלולה ועם תחושת שובע נעימה. החוויה האישית שלי יחד עם כמות האדירה של מחקר מדעי מעמיק שיש כיום על תזונה קטוגנית שכנע אותי לאמץ עקרונות אלו אל המרפאה ולהמליץ על תזונה זו לחלק מהאנשים אותם אני מלווה.

ישנו דמיון ביולוגי רב בין תזונה קטוגנית לצום, והערצתי את הצום כתרפיה חיבר אותי עוד יותר אל תזונה זו.

אני רואה 2 יתרונות גדולים בתזונה הקטוגנית, הראשון הוא שתזונה זו יוצרת שינויים מועילים ומהירים מאד בגוף (מעבר לירידה במשקל שגם היא מהירה מאד), היתרון השני הוא שתזונה קטוגנית היא תזונה מבוססת מדע בצורה המעמיקה ביותר ויותר מכך, אנו יכולים "לשלוט" בתזונה זו עם מדד פשוט מאד ומכשיר מעשי מאד (מד קטונים).

אנו יודעים היום כי הרבה (אולי אף כל) המחלות הכרוניות, סרטן ועד מחלות אוטואימוניות, אלצהיימר ועד מחלות לב הן תוצאה של דלקת כרונית בגוף או רמה דלקתית גבוהה, יחד עם זאת גורמים משותפים נוספים לרב המחלות והאתגרים הבריאותיים הם אכילת מוגברת של סוכרים ופחמימות, חיוניות מטבולית ירודה (חילוף חומרים חלש) והצטברות רעלים רבים מבחוץ ומתוך הגוף.

תזונה קטוגנית נותנת מענה מעולה לכל אחד מהגורמים הללו בצורה מעמיקה ויותר מכך – בצורה שנבדקה בלא מעט מחקרים טובים ונראתה שעושה את ההשפעה הטובה ביותר!

 

במאמר זה אציג עוד כמה נושאים:

תזונה קטוגנית בריאה מה היא?

האם אפשר לאכול טבעוני או צמחוני ולהיות קטוגני?

האם חייבים להיות כל הזמן על תזונה קטוגנית או אפשר לשחרר לעיתים?

טעויות בתזונה קטוגנית או כיצד להפוך תזונה קטוגנית ליעילה במיוחד.

 

בואו ונצלול לעומק...

 

מה היא תזונה קטוגנית ומה הם קטונים

קטוזיס הוא המצב מטבולי (בכותבי מטבולי או מטבוליזם הכוונה היא לחילוף חומרים בתאים ולא במערכת העיכול) המוגדר על ידי עלייה של גופי קטון.

מקובל בדרך כלל שאדם נמצא בקטוזיס כאשר רמות הדם של גוף הקטון הראשוני, בטא-הידרוקסי-בוטיראט (BHB), מגיעות ליותר מ-0.5 mmol/L.

למעט קטוזיס המושרה באמצעות תוספי קטון חיצוניים, המעבר המטבולי הזה מתרחש כאשר רמות הגלוקוז בגוף נמוכות ולכן רמות אינסולין יהיו נמוכות. כאשר אנו מפסיקים לאכול פחמימות או מתחילים בצום, הגוף ישתמש במאגרי הגלוקוז (גליקוגן) הזמינים שלו, כאשר מאגרים אלו יגמרו ולא יהיה יותר סוכר מבחוץ, רמות האינסולין ירדו, ולאט לאט הגוף עובר למצב של שריפת שומן.

המוח אינו יכול להסתמך על שומן לדלק, אלא זקוק למקור אנרגיה חלופי בהיעדר גלוקוז, ולכן הכבד במקום זאת הופך שומנים לקטונים. קטונים אלה נכנסים למחזור הדם ומועברים לרקמות ולתאים שלנו לדלק וליצירת אנרגייה.

תזונה קטוגנית היא תזונה דלת פחמימות, חלבון מתון ועתירת שומן, שמחליפה את פעולת הגוף משריפת סוכר בעיקר כדלק בתאים, לשריפת בעיקר שומן וקטונים (קטוזיס). התזונה הקטוגנית ייחודית בכך שהיא הדיאטה היחידה המוגדרת על ידי נוכחות של סמן ביולוגי: קטונים בדם, שתן ונשימה, וסמנים אלה משמשים להגדרת קטוזיס ולבקרה במהלך התזונה כי אנו אכן נמצאים במצב הנכון, מדד פשוט זה נעשה ע"י מד קטונים פשוט ליישום ומאד מייעל את התהליך.

התזונה הוצגה לראשונה בתחילת שנות ה-20 כדרך לחקות צום למטרות טיפוליות. התזונה הקטוגנית המקורית הייתה מורכבת מ-90% קלוריות משומן, 6-9% מחלבון, וכמעט ללא פחמימות, בסביבות 0-4%. בעוד שתזונה זו באמת יעילה בגרימת קטוזיס, עבור האדם הממוצע שרק מחפש לייעל את בריאותו, רמת קפדנות זו אינה נדרשת והיא גם לא תמיד השיטה הטובה ביותר.

ככל שאומצה תזונה זו ונבדקה לעומק יותר, כך הפכה התזונה הקטוגנית למונח גג לתיאור וריאציות של שיטות תזונ דלות פחמימות המקדמות קטוזיס. במילים אחרות, יש יותר מדרך אחת לעקוב אחר תזונה קטוגנית. גרסאות מתוקנות מאפשרות כמויות ליברליות יותר של חלבון שהופכות את התזונה להרבה יותר ברת-קיימא, מהנה ויש לה כמובן יתרונות רבים אם המטרה שך היא שיפור בריאות והרכב הגוף.

ישנם כמה גורמים המשפיעים על קטוזיס. לדוגמה, מי שמתחיל תזונה קטוגנית לירידה במשקל, יצטרך להגביל את כמות הפחמימות במידה הרבה יותר גדולה ויצטרך להקפיד על סך הקלוריות שלא יהיה גבוה לעומת מישהו רזה, פעיל וגמיש מבחינה מטבולית ולו יתאמו מעט יותר פחמימות ויותר קלוריות בתזונה בסה"כ.

בפועל, העקרון של תזונה קטוגנית הרווחת כיום מסתכם בסביבות 30-60 גרם של סך פחמימות ביום, באופן אידיאלי מגיע מירקות סיביים, 1.2-2.0 גרם חלבון לק"ג משקל גוף אידיאלי, וכן שאר הקלוריות משומן בריא.

תמונה

 

תזונה קטוגנית בפועל

כפי שציינתי, ישנן דרכים רבות ושונות לעקוב אחר תזונה קטוגנית. אנו תומך נלהב של תזונה קטוגנית מנוסחת היטב, ברורה, המבוססת על מזונות מלאים ובריאים, ללא תוספות מיותרות.

לא ציינתי כמויות מלבד השערה (מעט = 15-20% מסך התזונה, הרבה = 70-80% מסך התזונה).

תמונה של תזונה קטוגנית

 


תזונה קטוגנית בשרית

נתחים שומניים של בשר, עוף, דגים

ביצים

אגוזים עתירי שומן, זרעים וחמאות אגוזים (למשל שקדים, אגוזי מקדמיה, אגוזי קשיו, פקאן...)

זרעים כמו זרעי חמניה ודלעת, זרעי צ'יה, זרעי פשתן, שומשום, זרעי המפ

ירקות סיביים דלי פחמימות (למשל עלים ירוקים מכל הסוגים, חסה, ברוקולי, כרובית, כרוב, נבטים מכל הסוגים, אצות, סלרי, קישואים, מלפפון, פטריות, שומר, זוקיני, שום מעט, בצל מעט)

שמנים ושומנים איכותיים (כגון שמן אבוקדו, שמן קוקוס, שמן זית כתית מעולה, גהי, חלב, שמן MCT)

פירות דלי סוכר (למשל זיתים, אבוקדו, פירות יער, קוקוס)

מוצרי חלב מלאי שומן (גבינה, שמנת כבדה, יוגורט מלא וכו')

ממתיקים לא גליקמיים (סטיביה, אלולוזה, פרי מונק, אריתריטול, קסיליטול)

שוקולד מריר 90-100%- מעט

פתיתי סויה, טופו – מעט

רוטב סויה, מיסו לתיבול

תבלינים, לימון בתיבול

אפשר לגוון מזונות עם קמח שקדים, קמח קוקוס, קרקרים מגרעינים וזרעים, קינוחי שונים על בסיס הנל, חטיפי אנרגיה על בסיס הנל...


השתדלו לא לסבך יותר מדי! בניית ארוחות קטוגניות יכולה להיות פשוטה כמו בחירת מקור חלבון, בישול בעשבי התיבול והתבלינים האהובים עליך, ואכילה לצד מנה ירקות פשוטה עם שמנים ושומנים איכותיים.


ארוחות בוקר יכולות להיות קלות כמו קפה עם כפית שמן MCT, לצמים לסירוגין, או 2 ביצים, אבוקדו ותרד מוקפץ או פודינג צ'יה עם חלב קוקוס, פירות יער, שקדים, כמה אוכמניות ביוגורט מלא או שמנת כבדה. לקינוח, 2 קוביות של 90-100% שוקולד מריר.


ארוחות צהרים יהיו בנויות ממנה בשרית או דג, יחד עם טחינה וסלט ירוק.


ארוחות ערב יהיו מרק ירקות עם עוף או ירקות מוקפצים עם ביצה או עוף ואבוקדו, או קרקרים גרעינים וזרעים, ממרח פסטו, ירקות טריים מהרשימה.

 

תזונה קטוגנית טבעונית

בנוסף להקפדה על תזונה קטוגנית, תזונה המדגישה מזון צמחי יכולה להיות עוצמתית למניעה והתמודדות עם סרטן. הסיבה לכך היא שתרכובות שונות מבוססות צמחים הוכחו כפועלות על מסלולים שונים בגוף כדי לווסת את צמיחת הסרטן.

תזונה עשירה במגוון תרכובות אלו יכולה לספק גישה רב-צדדית ליצירת סביבה פנימית בגוף שמחלישה את הגידול סרטן.

תזונה מבוססת מן הצומח הוכחה כמציעה רמה מסוימת של תועלת בהפחתת הסיכון להשמנה, סוכרת ומחלות לב. יש גם מחקרים המראים מתאם בין תזונה צמחית וירידה בסיכון לסרטן, אשר עשוי להיות מיוחס לכמויות גבוהות יותר של נוגדי חמצון והגבלת חלבון.

חשוב לזכור לספק חוסרים אשר מיוחסים לתזונה טבעונית / צמחונית במידה וישנם בהתאם. לבדיקות: ברזל, B12, אומגה 3.


תזונה קטוגנית טבעונית אפשרית!

זה יכול להיות די מגביל, אך ניתן לעשות זאת. השיעור של מזונות צמחיים עתירי שומן נמוך למדי בהשוואה לסגנון אכילת קטוגני מסורתי יותר.

יחד עם זאת, חלק מהמקורות הטובים ביותר של חלבון על בסיס צמחי נוטים להיות עשירים בעמילן. זה יכלול דברים כמו שעועית או קיטניות אחרות. לכן, כשמחפשים מזון מהצומח שעוזר לספק, מספיק שומן, חלבון, תוך שהם גם דלים בפחמימות; רשימת המזונות הזמינים מצטמצמת במהירות. עם זאת, עם קצת תכנון וקצת יצירתיות, ניתן להגיע לתוכנית קטוגנית טבעונית.

 

ביצים ודגים (לצמחונים)

תחליף בשר טחון או אחר מסויה וללא פחמימות

אגוזים עתירי שומן, זרעים וחמאות אגוזים (למשל שקדים, אגוזי מקדמיה, אגוזי קשיו, פקאן...)

זרעים כמו זרעי חמניה ודלעת, זרעי צ'יה, זרעי פשתן, שומשום, זרעי המפ

ירקות סיביים דלי פחמימות (למשל עלים ירוקים מכל הסוגים, חסה, ברוקולי, כרובית, כרוב, נבטים מכל הסוגים, אצות, סלרי, קישואים, מלפפון, פטריות, שומר, זוקיני, שום מעט, בצל מעט)

שמנים ושומנים איכותיים (כגון שמן אבוקדו, שמן קוקוס, שמן זית כתית מעולה, שמן MCT)

פירות דלי סוכר (למשל זיתים, אבוקדו, פירות יער, קוקוס)

ממתיקים לא גליקמיים (סטיביה, אלולוזה, פרי מונק, אריתריטול, קסיליטול)

שוקולד מריר 90-100%- מעט

פתיתי סויה, טופו, טמפה

רוטב סויה, מיסו לתיבול

תבלינים, לימון בתיבול

לעיתים אבקש להוסיף בתזונה קטוגנית טבעונית אבקת חלבון טבעונית ללא סוכרים כתוספת, בכדי לעלות את כמות החלבון לרמה נכונה (תלוי מצב רפואי), ללא פחמימות מיותרות וכמובן – בשביל להעשיר את התזונה ולשובע.

אפשר לגוון מזונות עם קמח שקדים, קמח קוקוס, קרקרים מגרעינים וזרעים, קינוחים שונים על בסיס הנל, חטיפי אנרגיה על בסיס הנל...

ארוחות בוקר יכולות להיות קלות כמו קפה עם כפית שמן MCT, לצמים לסירוגין, 100 גרם טופו, אבוקדו ותרד מוקפץ או פודינג צ'יה עם חלב קוקוס, פירות יער, שקדים, כמה אוכמניות ביוגורט קוקוס. לקינוח, 2 קוביות של 90-100% שוקולד מריר.

ארוחות צהרים יהיו מירקות חמים וטריים / קציצה על בסיס ירק/ טופו יחד עם טחינה וסלט ירוק.

ארוחות ערב יהיו מרק ירקות או ירקות מוקפצים ואבוקדו, או קרקרים גרעינים וזרעים, ממרח פסטו, ירקות טריים מהרשימה.

 

תזונה קטוגנית עלולה להיראות דלה במרכיבים או אפילו משעממת ברמת הטעמים והגיוון, יש כאלו שמעדיפים תזונה פשוטה וחד גונית, אולם הרשת מלאה במגוון מתכונים קטוגנים (בריאים!), בשריים, טבעוניים, קינוחים קטוגנים מושחתים וחטיפים קטוגנים.

 


ממה כדאי להימנע לחלוטין?

קבוצות מזון שאמליץ להימנע מהן אם מנסים לקיים קטוזיס הן:

קטניות

דגנים (למשל דגנים מלאים, אורז, שיבולת שועל, קמחים וכו')

פינוקים ממותקים (עוגיות, עוגות, מאפים, דגני בוקר וכו')

סוכר/ממתיקים (למשל סוכר מזוקק, דבש, סירופ מייפל, סוכר קוקוס, אגבה)

משקאות מוגזים, מיצים, כל משקה ממותק בסוכר

פירות עתירי סוכר

ירקות עמילניים (למשל תפוחי אדמה, סלק, גזר, בטטה)


למי שלא מוכן או רוצה להקפיד על דיאטה קטוגנית, יש יתרונות לתזונה דלה בפחמימות שאינן בהכרח קטוגניות שעדיין כוללות כמויות קטנות של פחמימות מהמזון המלא (מזונות בעלי כמות גבוהה יותר של פחמימות שנמצאים בטבע! ). חלק מהאנשים עשויים למצוא שהם מרגישים נהדר כשהם מוסיפים חלק מהפחמימות המלאות הללו מעת לעת, בהתאם לסבילות הפחמימות של האדם, או ביצוע אימון לפני פעילות גופנית בעצימות גבוהה יותר (דורשת גלוקוז) או לאחר אימון, כאשר השרירים שלנו מוכנים לספוג את הגלוקוז מזרם הדם.

 

מה עם אלכוהול?

ישנם כמה יינות דלי פחמימות (בעיקר יינות יבשים) ומשקאות זמינים שניתן ליהנות מהם בדיאטה קטוגנית שיכולה להיות בסדר לצרוך במתינות ובכמויות מוגבלות. כמובן שקוקטיילים ממותקים בסוכר ויינות מתוקים כמו יינות פורט וקינוח עשירים בסוכר ויש להימנע מהם. משקאות אלכוהולים חזקים יותר כגון ויסקי, טקילה, וודקה הם אפשרות נוספת דלת פחמימות וניתן לערבב אותם עם משקאות לא ממותקים/ללא סוכר.

 

"קטוגני-ידידותי": לסמוך או לא לסמוך?

למרות שבדרך כלל אני ממליץ לדבוק בעיקר במזון מלא, ישנם מוצרים רבים הארוזים עם תווית "קטוגני" שעוזרים לשפר את ההקפדה והחוויה בתזונה קטוגנית. אלו יהיו חטיפים שונים, פסטה, קרקרים ועוד. עם זאת, לא כל המזונות "הידידותיים לקטו" מתאימים לתזונה קטוגנית.

אם המרכיבים המפורטים תואמים ל"מזונות לאכול" לעיל, סביר להניח שהם אופציה טובה! הרבה מזונות מצוינים באריזת קטו יכללו שילוב כלשהו של אגוזים וקמחי אגוזים, ממתיקים לא גליקמיים, שומנים בריאים, ואולי קצת אבקת חלבון או ביצים. חומרי טעם וריח, אבקת סודה לשתייה. בדרך כלל לא יהיו בעיה בכל הנוגע לקטוזיס, כל עוד הם אינם מכילים סוכר.

אבל שימו לב, חלק ממזונות אלו יהיו חומרים מעובדים, לא טבעיים ולא יחשבו כמזון מלא ובריא.

כמה מרכיבים שצריך לשים לב אליהם שיכולים לחבל בסתר בתזונה הקטוגנית שלך:

מלטיטול: אלכוהול סוכר המשמש במוצרי "קטו" רבים, אך למעשה גורם לעלייה ברמת הסוכר בדם.

Isomalto-oligosaccharide (IMOs)

סוג של "עמילן עמיד" שאינו עמיד כמו שאנשים חושבים. IMOs מתעכלים חלקית וגורמים לעלייה ברמת הסוכר בדם.

סוכר: זה נראה ברור, אבל כמה מזונות ארוזים קטוגניים עדיין כוללים כמויות קטנות של סוכר.

פחמימות עמילניות כמו קמח טפיוקה, קמח אורז וקמח תפו"א הן כולן אלטרנטיבות מבוססות פחמימות לקמח חיטה שנמצאות במזונות בריאות רבים אך לא ממש תורמות לתזונה קטוגנית.


הטיפ העליון לבחירת מזונות דלי פחמימות ארוזים הוא לקרוא את המרכיבים, אל תסתמך על האם הוא משווק כ-קטוגני. אם הוא מכיל סוכר או כל חלופה ערמומית אחרת לסוכר (סירופים, מיצי פירות, מיץ קנים, דקסטרוז, בין היתר), הניחו אותו. לבסוף, ודאו שאין מקורות פחמימות עמילניים מסתתרים.

 

טעויות נפוצות בתזונה קטוגנית

פחמימות מיותרות

אם אתם לא מכירים את תכולת הפחמימות של המזונות שאתם אוכלים, אז קל מאוד לאכול יותר פחמימות ממה שצריך בכדי להגיע ולקיים קטוזיס. הגזמה ב"חופנים" של אגוזי קשיו, יותר מדי אוכמניות, וכמה יותר מדי מקלות גזר יכולים להיות ההבדל בין תזונה דלת פחמימות לתזונה קטוגנית. מעקב אחר כמות הפחמימות באמצעות אפליקציה ייעודית לכך יכולה להיות שימושית מאוד בשלבים ההתחלתיים של דיאטה קטוגנית בזמן ההתרגלות לתזונה שונה.

 

קטוגני ג'אנק פוד

לפעמים ספירה ומעקב אחר פחמימות עלולים להזיק בכל הנוגע לבחירת מזון. אם המטרה היחידה היא ליעד מספרי (פחמימות) מסוים או אולי קצב החיים מהיר מאד בשביל לטרוח, כך או כך ההמלצה היא יחד עם התזונה הקטוגנית להקפיד על מזון מלא שיוביל לבריאות טובה יותר. אמנם אין שום דבר רע במזונות קטוגנים ארוזים, או ערמות של פצצות שומן ובשר מטוגן, אבל הם לא צריכים להיות מהמקום שממנו מגיעים רוב הקלוריות.

 

חוששים מירקות

הטעות הזו עשויה להיות קשורה גם לספירה ומעקב אחר הפחתת פחמימות, עד ש-5 גרם הפחמימות שיש בברוקולי או נבטים שלך גורמים לך להסס אפילו לאכול ירקות.

ירקות דלי פחמימות, למרות שהם מכילים מעט פחמימות, הם לרוב פחמימות שהם סיבים ולא נספרות כפחמימה לעצם הענין. לדוגמא: 100 גרם כרובית מבושלת תכיל 4 גרם פחמימות מתוכן 1 גרם הם סיבים ולכן נשאר רק 2 גרם לחישוב.

בעוד שסיבים הם מבחינה טכנית פחמימה, הם אינם מתפרקים במלואם במהלך העיכול ועוברים דרך מערכת העיכול שלנו מבלי להיספג במלואו. סיבים מגיעים בשתי צורות: מסיס ובלתי מסיס. סיבים מסיסים, מהסוג שנמצא בעיקר בפירות ובקטניות, מותססים במעיים ומייצרים חומצות שומן קצרות שרשרת המשמשות כדלק על ידי התאים המצפים את המעי. סיבים בלתי מסיסים, הסוג שנמצא בעיקר בירקות שאינם עמילניים, הם הסוג שעובר בעיכול ללא שינוי יחסית והסוג שתצרכו הכי הרבה עם מזונות דלי פחמימות מהצומח.

זכרו כי 20 גרם פחמימות ממזון ממותק בסוכר אינם זהים ל-20 גרם פחמימות מתרד. האחרון שבהם לא אמור להרתיע אותך מאכילת ירקות, מכיוון שהמזונות העשירים בסיבים מתעכלים לאט מאוד (במיוחד אם הם לא מבושלים), ולא ישחררו גלוקוז למערכת שלך כמו שסוכר יעשה.

ירקות הם מרכיב חשוב של דיאטה קטוגנית מאוזנת ובריאה, ואין לחשוש מהם, כי ייתכן שתוכלו לאכול יותר פחמימות ממה שאתה חושב כשהן מגיעות מירקות עשירים בסיבים בלבד.

טיפ: ירקות טריים יכילו פחות פחמימות (בד"כ) מאותו הירק מבושל.

 

מעט מדי חלבון

חשש נפוץ נוסף הוא שיותר מדי חלבון יעכב קטוזיס, מה שמוביל אנשים להגביל חלבון בתזונה. זה נכון שיותר מדי חלבון יכול לעכב קטוזיס, עם זאת, צריכת חלבון מספקת חשובה מאוד להרכב הגוף, תחושת שובע לאחר ארוחה ושמירה על מסת השריר לאורך כל החיים, במיוחד אם אתם אוכלים בגירעון קלורי. לכן, חשוב ביותר לתת תשומת לב לכמות מספקת של חלבון בתזונה ובפרט אם התזונה הקטוגנית היא טבעונית.

אפשר לאכול מעל ה-RDA, המוגדר על 0.8 גרם/ק"ג משקל גוף ועדיין לעקוב אחר דיאטה קטוגנית.

 

שימו לב למלחים שלכם

"שפעת הקטו" הידועה לשמצה היא לעתים קרובות תוצאה של חוסר איזון אלקטרוליטים הנגרם מאובדן של אלקטרוליטים שלא התחדשו. דיאטות קטוגניות מורידות את האינסולין, מה שמפחית את ספיגת הנתרן מהכליות, וזה מוביל גם לדלדול קל של נתרן וחוסר איזון של אשלגן ומגנזיום. התסמינים השכיחים של חוסר איזון מלחים - אלקטרוליטים הם כאבי ראש, עייפות, הפרעות שינה, בין היתר. כאשר עוברים לתזונה קטוגנית הקפידו על צריכת נתרן בכמות מספקת עם המזון שלך (מלח איכותי במזון) או השלימו עם תוסף אלקטרוליטים, ללא סוכר כמובן!

 

תזונה קטוגנית אינה מתאימה לכולם! היא בוודאות שיטת תזונה עוצמתית מאד, כזו שביכולתה להביא לשינויים מהירים בגוף ולקדם לקראת בריאות וריפוי במצבים רבים. תזונה קטוגנית היא תזונה מאד נחקרת וידוע הרבה על התועלת וגם על החסרונות וכמובן כיצד להפיק את המיטב ממנה.

הנטייה השכיחה של רוב האנשים היא לחשוב כי תזונה קטוגנית היא תזונה מרובת בשרים, לא כך הדבר! ויתרה מכך, תזונה קטוגנית טבעונית היא אפשרית! פשוטה ליישום ויכולה להביא לתועלת רבה גם לטבעונים / צמחוניים או כאלו שמזון מן החי עלול להזיק להם!

יש בידנו את הבחירה כיצד לבחור את תזונתנו!


לקריאה על תזונה קטוגנית טבעונית למניעה והתמודדות עם סרטן

995 צפיותתגובה 1

1 Comment


Einat Levy Tiarjan
Einat Levy Tiarjan
Aug 28

היי, האם ניתן לעשות קיטו טבעוני למי שעבר הסרת כיס מרה? האם יש הגבלות? תודה!

Like
bottom of page