top of page
  • Igal Kutin

7 צמחי מרפא מובילים לתמיכה ברמות בריאות של סוכר בדם

עודכן: 26 במאי 2021

למעלה ממאה מיליון אנשים בארצות הברית חיים עם סוכרת או טרום סוכרת. בישראל, למעלה מ-1 מליון סובלים מבעיות אלו. רבים אחרים חווים סימנים של עמידות לאינסולין או היפוגליקמיה, לעתים קרובות מבלי לדעת. יחד עם זאת, תמיכה ברמות בריאות של סוכר בדם חשובה מאוד לבריאותנו, שכן בעיות כרוניות הקשורות לרמות הסוכר בדם, טרום סוכרת וסוכרת, עשויות להגביר את הסיכון לחלות במחלות לב, שבץ, אי ספיקת כליות, בעיות בכבד ועוד. החדשות הטובות הן שבאמצעות תזונה בריאה, אורח חיים בריא ושימוש בכמה צמחי מרפא עוצמתיים, תוכלו לתמוך ברמות הסוכר בדם ולשפר את בריאותכם ורווחתכם.


במאמר זה נדון בחשיבות של רמות סוכר בריאות בדם, בהשפעותיהם המזיקות של התוצרים הסופיים (והבלתי הפיכים) של גליקציה – הרס של מבנים חלבוניים ע"י סוכר (AGE), ובבעייתיות בעמידות לאינסולין. אשתף אתכם בצמחי המרפא המובילים שיכול לתמוך ברמות סוכר בריאות בדם, כמו גם בתוסף נוסף שיכול לסייע באיזון הסוכר בדם ובחיזוק הבריאות הכללית.


איך הגוף שולט ברמות הסוכר בדם:



החשיבות של רמות סוכר בריאות בדם

שמירה על רמות סוכר תקינות בדם הינה קריטית לבריאותנו הכללית ועבור הימנעות מטרום סוכרת, סוכרת ובעיות בריאותיות אחרות הקשורות לרמות סוכר לא בריאות. ובכל זאת, על פי המרכזים לבקרת מחלות בעולם ובארץ, סוכרת היא מגיפה מתפשטת במהירות ואחת המחלות הכרוניות הקשות להתמודדות כיום.

בעיות סוכר בדם שאינן מטופלות, טרום סוכרת וסוכרת עלולות להגביר את הסיכון שלכם לחלות במחלות לב, שבץ, אי ספיקת כליות, בעיות בכבד, אובדן ראייה ובעיות בריאותיות אחרות. אולם בעיות ברמת הסוכר בדם, עמידות לאינסולין והיפוגליקמיה יכולות להתעורר עוד לפני שאתם מגיעים לשלב של טרום סוכרת או סוכרת, מה שהופך את המעקב אחר רמות הסוכר בדם, לדבר חשוב.

סוכר בדם או גלוקוז בדם הוא סוכר שאנחנו מקבלים מהתזונה שאנחנו צורכים, אשר זרם הדם שלנו נושא ומכניס אל תוך התאים שלנו כדי ליצור ולספק אנרגיה. משמעות של רמות גלוקוז בריאות בדם היא שיש מספיק סוכר בדם בגוף שלנו לאנרגיה, אך לא כמות רבה מדי שתעמיס על המערכת שלנו. אם רמות הסוכר בדם יורדות מהטווח הרגיל של כ-65 מ"ג לד"ל, המשמעות היא שיש לכם היפוגליקמיה. היפרגליקמיה מאופיינת ברמות סוכר גבוהות בדם באופן עקבי. לעתים קרובות זה מתפתח כאשר לגופינו אין מספיק אינסולין בשביל להתמודד עם כל הסוכר בדם או כאשר הגוף מפתח רגישות נמוכה יותר לאינסולין.


הבעיה עם רמה נמוכה של סוכר בדם

היפוגליקמיה עלולה להתפתח כאשר אתם אוכלים יותר מדי פחמימות שמתעכלות מהר המובילות לעלייה גדולה ומהירה באינסולין ואחריה ירידה מהירה בסוכר בדם. זה יכול להפוך לבעיה כרונית אם אתם מסתמכים על מזונות סוכריים או מזונות שעמוסים בפחמימות. היפוגליקמיה שכיחה גם בקרב אנשים סוכרתיים כאשר מצבם לא מנוהל בצורה טובה, או שאינם מטופלים או שהם לוקחים יותר מדי אינסולין לאחר הארוחה. היפוגליקמיה לטווח קצר עשויה להתפתח כאשר הגוף שורף את כל הסוכר המאוחסן אך עדיין אין את הגמישות המטבולית הנכונה ואת היעילות האנרגטית בעזרתה מסתגל הגוף לשימוש בשומנים כמקור אנרגיה חלופי, באמצעות תזונה דלת פחמימות.

במצב של היפוגליקמיה, הגוף נכנס למצב של פאניקה וסטרס, ויכול לפתח מגוון של תסמינים ביניהם עייפות, עצבנות, מצבי רוח, רעב פתאומי, חולשת שרירים או רעידות בידיים. בדרך כלל אנשים חווים מצבים של היפוגליקמיה בשעות אחר הצהריים, מספר שעות לאחר ארוחה עמוסה בפחמימות.

חשוב לשים לב למצבים היפוגליקמיים וסימנים לחוסר איזון ברמת הסוכר בדם, מכיוון שהם עשויים להיות סימן או מבשר של טרום סוכרת, עמידות לאינסולין או סוכרת ממש. היפוגליקמיה וחוסר איזון בסוכר בדם הם גם סימני אזהרה לכך שתזדקקו לשינוי תזונה ואורח חיים כדי ליצור רמות סוכר בריאות בדם, לשפר את בריאותכם ולהוריד את הסיכון לבעיות בריאות שונות.


סימפטומים שכיחים לרמות סוכר נמוכות בדם

אלו הם סימני אזהרה מקדימים של היפוגליקמיה וחשוב לנקוט בפעולה מיד, במידה ואתם חווים את הסימפטומים האלו בכדי שלא יחמירו.

  • רעידות

  • איבוד התחושה באיברים בגוף

  • רעב

  • פעימות לב

  • הזעות

  • כאבי ראש

  • ישנוניות

  • תחושת חוסר נוחות


רמות נמוכות במיוחד של סוכר בדם הוא מצב מסוכן מאוד ומהווה איום מסכן חיים. סימפטומים שכיחים לרמות סוכר נמוכות מאוד בדם:

  • בלבול

  • ראייה מטושטשת

  • קושי בדיבור

  • התקף או קומה


ההשפעות המזיקות של התוצרים הסופיים של גליקציה (AGE)

התוצרים הסופיים (בלתי הפיכים) של גליקציה הם תרכובות מזיקות הנוצרות בגופינו כאשר שומן או חלבון משתלבים עם סוכר בזרם הדם שלנו בתהליך הגליקציה (סכרור). תוצרים אלה יכולים להיווצר גם במזון באמצעות טיגון, צלייה, על-האש, גריל, קלייה או שיטות אחרות בהם המזון נחשף לטמפרטורות גבוהות. בעצם המושג AGE הוא תאים (כל התאים ובפרט קרום התאים מורכבים מחלבון ושומן) שנפגעו, איבדו מצורתם התקינה או איבדו מפעילות התקינה שלהם. למעשה, התזונה היא בדרך כלל המקור העיקרי לתוצרים הסופיים של גליקציה (AGE) ויכולה לגרום לבעיות רבות. אוכל מטוגן ומזונות אולטרה-מעובדים הם עתירי AGE במיוחד. כאשר אנו צורכים מזון עתיר פחמימות, הם הופכים לסוכר או לגלוקוז בזרם הדם שלנו. אם איננו מצליחים לנקות את הסוכר מזרם הדם, מולקולות הסוכר מצטרפים לחלבונים ויוצרות AGE. החדשות הטובות הן שגופינו יכול להילחם ב-AGE באמצעות נוגדי חמצון ופעולות אנזימים. הבעיה היא שכאשר אתם אוכלים יותר מדי מזונות שיוצרים AGE, גופכם מתקשה לעמוד בעומס וה-AGE בסופו של דבר מצטברים בגופכם, עד למצב של נזק כרוני בתאים ורקמות.


התקפים ממושכים של היפרגליקמיה או רמות גבוהות של סוכר בדם, גורמים לייצור גדול של AGE הפוגעים בדופן האנדותל של כלי הדם, העצבים, המפרקים והאיברים שלנו. רמות גבוהות של AGE עלולות להגביר דלקת ולחץ חמצוני ולהגדיל את הסיכון לסוכרת, מחלות לב, שבץ מוחי, אי ספיקת כליות, בעיות בכבד, מחלת אלצהיימר ובעיות בריאותיות נוספות.


סיכון למחלות ו-AGE

על פי מחקר שנערך בשנת 2009 בקרב 559 נשים מבוגרות, אלו עם הרמות הגבוהות ביותר של AGE היו בסיכון הגבוה ביותר למות ממחלות לב. מחקר שנערך בשנת 2015 מצא כי אנשים הסובלים מהשמנת יתר יחד עם תסמונת מטבולית, היו בעלי רמות AGE גבוהות יותר מאשר אנשים בריאים, אך גם יותר מאשר אנשים הסובלים מהשמנת יתר.

מחקרים אחרים מצאו קשרים דומים בין AGE, בעיות סוכר בדם ובעיות בריאותיות חמורות שונות. אלו שנמצאים עם רמות סוכר גבוהות בדם הם בסיכון גבוה יותר לייצר יותר מדי AGE ולהיות מושפעים מה-AGE שהם צורכים מהתזונה שלהם.


איך מתפתחת עמידות לאינסולין (או תנגודת לאינסולין)?

אינסולין מתנהג כמו מפתח המתחבר לרצפטור של התאים, ובכך מאפשר לסוכר (גלוקוז) לנוע מתוך זרם הדם אל תוך התא כדי להיות מנוצל ליצור אנרגיה. עמידות לאינסולין מתפתח כאשר יש לכם:

  • רמות גבוהות של אינסולין במחזור הדם

  • רמות גבוהות של דלקת בגוף

  • רמות גבוהות של שומן מאוחסנים בלבלב ובכבד

גורמים שעלולים להגדיל את הסיכון שלכם לעמידות לאינסולין:

  • שחלות פוליציסטיות או מחלת קושינג

  • שימוש בכמות גבוהה של סטרואידים למשך תקופה ארוכה

  • בעיות שינה

  • לחץ דם גבוה

  • השמנה או השמנת יתר

  • תזונה עתירת סוכר, עתירת פחמימות או עתירת קלוריות

  • אורח חיים "יושבני" או "סביל", חוסר פעילות גופנית

  • לחץ כרוני

  • עישון


מה הבעיה בעמידות (תנגודת) לאינסולין?

אינסולין הוא הורמון חשוב מאוד בגוף הנוצר על ידי הלבלב. הוא עוזר לתאים שלנו לספוג ולהשתמש בסוכר ומסייע לגלוקוז בדם להיכנס לתאי שומן, שריר וכבד כדי לשמש לאנרגיה. כשאנחנו אוכלים, רמות הסוכר בדם עולות. כדי להתמודד עם כל הסוכר בדם, הלבלב שלנו משחרר אינסולין כדי לעזור להוריד את רמת הסוכר בדם וליצור רמות סוכר מאוזנות ונורמליות בדם. אם יש לכם עמידות לאינסולין, פירוש הדבר הוא שגופכם אינו מסוגל להגיב או להשתמש בצורה טובה באינסולין המופק על ידו.

משמעות הדבר היא כי השרירים, השומן והכבד שלכם לא יוכלו לספוג ולהשתמש בקלות בסוכר בדם. זה יניע את הלבלב שלכם לעבודת יתר ויגביר את שחרור האינסולין שמנסה לפצות על התגובה החלשה של גופכם לאינסולין, בניסיון לשמור על רמות הסוכר בדם בטווח בריא. הבעיה היא שתאי הבטא בלבלב שלכם לא יוכלו לעמוד בביקוש היתר של האינסולין, מה שמוביל להצטברות גלוקוז בדם. הצטברות זו מגדילה את הסיכון שלכם לחלות בטרום סוכרת ובסוכרת מסוג 2 ומגבירה סיכונים לבעיות בריאותיות כתוצאה מכך.


סימנים של עמידות לאינסולין עשויים לכלול תיאבון גדול, תשוקה עזה לסוכר, עודף משקל, קשיים בניסיון להוריד במשקל, עייפות לאחר הארוחות, צמא או שתן באופן תכוף, בעיות הורמונליות, דומיננטיות של אסטרוגן או טסטוסטרון בקרב נשים, טסטוסטרון נמוך בקרב גברים, אקנה, בעיות עור, לחץ דם גבוה ועוד. יחד עם זאת, עמידות לאינסולין יכולה להתקיים ללא תסמינים ומבלי שיבחינו בה במשך שנים, מה שהופך את הפניית תשומת הלב לגוף ולאורח החיים שלנו, לחיונית אף יותר.


סימנים לעמידות לאינסולין:

  • נטייה למשקל עודף

  • קשיים בהורדת המשקל

  • תיאבון גדול

  • תשוקה לאכילת מתוק אחרי ארוחה

  • אכילת מתוק לא מספק את התשוקה

  • תחושת עייפות גדולה יותר אחרי ארוחה

  • תחושת צמא ודחף לשתן לעיתים תכופות

  • בעיות הורמונליות – שחלות פוליציסטיות

  • בקרב נשים – אסטרוגן או טסטוסטרון דומיננטי

  • בקרב גברים – טסטוסטרון נמוך

  • אקנה, שינויים בפיגמנטציה של העור, סרח עור (תגי עור)

  • לחץ דם גבוה וכמות גבוהה של טריגליצרידים


הצמחים הטובים ביותר לתמיכה ברמות בריאות של סוכר בדם

אכילה של תזונה בריאה וצפופה בנוטריינטים, דלה בפחמימות ונמוכה ב AGE, היא המפתח לתמיכה ברמות בריאות של סוכר בדם. בנוסף, אני ממליץ לכם להשתמש בצמחי מרפא ספציפיים שהוכחו כי הם תומכים ברמות בריאות של סוכר בדם. להלן צמחי המרפא שאני ממליץ:


1. ברברין (Berberine) או צמח Berberis

ברברין הוא חומר פעיל רב עוצמה המופק מצמח ה-Berberis - ישנם סוגים שונים של ברבריס בהם השתמשו במשך אלפי שנים ברפואה הסינית והאיורוודית. ברברין זכה להערכה רבה בזכות יעילותו בתמיכה ברמות סוכר בריאות בדם ורגישות לאינסולין. מחקרים הראו כי ברברין עשוי להועיל בטיפול בסוכרת מסוג 2 ולהשפיע לטובה על רמות הסוכר בדם, האינסולין והטריגליצרידים.


על פי מטא-אנליזה משנת 2019, ברברין עדיף על פלצבו בהורדת רמות הסוכר בדם, ועושה רושם שהוא יעיל יותר כאשר משתמשים בו בשילוב עם תרופות יעילות לסוכר בדם מאשר אם משתמשים בו לבדו. במחקר שנערך

בשנת 2014, נמצא כי ברברין עשוי להועיל לאלה שסובלים מסוכרת ואינם יכולים ליטול תרופות נגד סוכרת עקב בעיות בלב, בכליות או בכבד. על פי מטא-אנליזה משנת 2014, שילוב של ברברין עם שינויים באורח החיים, יעיל יותר משינויים באורח החיים בלבד לשיפור רמות הסוכר בדם.


יתרונות בריאותיים של ברברין:

  • משפר את מאזן הכולסטרול

  • מאזן את רמות הסוכר בדם

  • מונע כבד שומני ודלקתי

  • אפקט של איזון המקרוביוטיקה

  • אנטי דלקתי

  • משפר את תנועת המעי

  • מונע היווצרות קרישי דם

  • מקדם פעילות בריאה באנדותל

צמח ה ברבריס יעיל בטיפול בכבד שומני, לתהליכי ניקוי כבד, לשיפור עיכול ושיפור פעילות מערכת העיכול בעל פעילות אנטי פסטית – נוגדת חיידקים ופיטריות.


2. קינמון (Cinnamon)

קינמון הוא תבלין ארומטי עתיר נוגדי חמצון, ויש לו אינספור יתרונות בריאותיים, כולל תמיכה ברמות הסוכר בדם. על פי מחקר שנערך בשנת 2009, נטילת 500 מ"ג קינמון למשך 12 שבועות הפחיתה את הלחץ החמצוני בקרב אנשים הסובלים מטרום סוכרת. במחקר שנערך בשנת 2001 נמצא כי קינמון עשוי להוריד את רמות הסוכר בדם ועשוי לחקות את השפעות האינסולין ולעזור בהובלת הגלוקוז בדם. על פי מחקר שנערך בבע"ח בשנת 2007, קינמון יכול לסייע בהגברת הרגישות לאינסולין עד 12 שעות.



3. ג'ימנמה (Gymnema Sylvestre)

הצמח ג'ימנמה מקורו בהודו, אפריקה ואוסטרליה, והוא היה חלק מרכזי ברפואה ההודית והאיורוודית. על פי מחקר שנערך בשנת 1983 ובשנת 2007, ג'ימנמה יכולה להפחית את התשוקה שלנו למאכלים מתוקים על ידי הפחתת תחושת הטעם שלנו כלפי מתיקות. לקיחת ג'ימנמה עשויה לתמוך ברמות הסוכר בדם, על ידי הפחתת הסיכון לכך שתציפו את גופכם במזונות סוכריים. על פי מחקר שנערך בשנת 2017, שימוש בצמח הג'ימנמה בשילוב עם תרופות לטיפול בסוכר בדם, יכול להוריד את רמות הסוכר בדם באופן יעיל.


על פי מחקר שנערך בשנת 2017 בו הנבדקים נטלו בין 200-400 מ"ג של ג'ימנמה, נראה כי הצמח עשוי להפחית את ספיגת הסוכר בדם ועל פי מחקר שנערך בשנת 2011, שימוש בצמח ג'ימנמה בתור תוסף יכולה להוריד את רמות הסוכר בדם לאחר הארוחות ולהפחית את הסיכון לסיבוכי סוכרת.


יתרונותיו של ג'ימנמה:

  • מסייע לתמוך ברמות סוכר בדם כאשר הן מצויות בטווח הנורמה.

  • מחזק את פעילות הלבלב.

  • תומך בבריאות של איברים פנימיים וספיגת סוכר, ובאופן מסורתי משתמשים בו עבור התמודדות מול תשוקה למזון.

  • יעיל עבור תמיכה בירידה במשקל , יחד עם תזונה בריאה ופעילות גופנית באופן קבוע.

  • יעיל בשיפור רגישות התאים לאינסולין.

  • משפר את פעילות הכבד במטבוליזם של סוכר.

4. ג'ינסנג אמריקאי (American Ginseng)

ג'ינסנג אמריקאי הוא סוג של ג'ינסנג שנמצא בעיקר בצפון אמריקה. הוא ידוע ביתרונותיו לטיפול בסוכרת מסוג 2. על פי מחקר שנערך בשנת 2018, ג'ינסנג אמריקאי יכול לעזור להוריד את רמת הסוכר בדם לאחר הארוחה ב -20%.

במחקרים משנת 2000 ו-2016, נמצא כי ג'ינסנג אמריקאי יכול לשפר את התגובה התאית של גופנו. הם גם מצאו כי נראה שגרם אחד כשעתיים לפני הארוחה היא המנה היעילה ביותר וכל כמות מעל 3 גרם לא מראה הבדל ביתרונות.


איך ג'ינסנג אמריקאי משפר את בריאותינו:

ג'ינסנג מכיל רכיבים פעילים חזקים בשם ג'ינסנוסידס (ginsenosides) אשר מתנהגים כמו נוגדי חמצון ומשפרים את תהליך התקשורת בין המוח ולמערכת האנדוקרינית לתמיכה בבריאות האדרנל, בבריאות המנטלית נפשית, בבריאות המערכת החיסונית, בבריאות הסוכר בדם והבריאות המינית.

  • משפר את יכולת הגוף להתאושש ממצבי לחץ.

  • משפר את הזיכרון ואת מצב הרוח.

  • מגדיל את רמת האנרגיה ומפחית את רמת העייפות.

  • משפר את התגובה החיסונית.

  • מפחית דלקתיות.

  • מייצב רמות סוכר בדם ע"י שיפור רגישות התאים לאינסולין.

  • מעלה חילוף חומרים ושריפת שומנים.


5. חִלבָּה \ גרגרנית יוונית (Fenugreek)

אף על פי שחילבה תועד לראשונה במצרים בשנת 1500 לפני הספירה, הוא גדל בעיקר באירופה ובאסיה. הוא יכול לשמש כתבלין, חליטה לתה ותוסף, הודות ליתרונות הבריאותיים הרבים שלו. החילבה מכיל סוג מיוחד של סיבים מסיסים הנקראים גלקטומנון (galactomannon) אשר מאטים את ספיגת הגלוקוז בזרם הדם. בנוסף, הוא עשיר בספונינים דמויי סטרואידים המסייעים בשיפור זרימת מיצי המרה ובייצוב רמות הסוכר בדם, הטריגליצרידים ורמות הכולסטרול.

על פי מחקר משנת 2009, שימוש ב-10 גרם זרעי חילבה אשר נספגו במים חמים עשוי לסייע לאנשים עם סוכרת. מחקר נוסף משנת 2009 מציע כי חילבה עשוי להפחית את עמידות האינסולין כאשר משתמשים בו כקמח בלחם ובמאפים אחרים. סקירה מדעית משנת 2017 דנה בנושא והציעה כי תוספי חילבה עשויים להוריד את רמות הסוכר בדם בזמן צום.

יתרונות בריאותיים של חילבה:

  • משפר תנועות מעיים , מביא לחות טובה למעיים.

  • תומך ברמות סוכר בריאות בדם.

  • משפר את המיקרוביום.

  • תומך בבריאות מינית וברמות הורמונים נשיים.

  • תומך בניקוי רעלים.

  • משפר את מאזן הכולסטרול.

  • תומך בפעילות הכבד.

6. קודזו (Kudzu)

קודזו הנו מטפס רב שנתי שמקורו באסיה עם יתרונות בריאותיים רבים, כולל תמיכה ברמות הסוכר בדם. משתמשים בו בדרך כלל ככלי טיפולי ברפואה הסינית המסורתית והוא מכיל פיטונוטריאנטים ופיטואסטרוגנים כדי לעזור בשיפור רמת הסוכר בדם, תשוקות וחשקים, דלקתיות ואיזון הורמוני המין. על פי מחקר שנערך על עכברים בשנת 2013, puerarin, איזופלבון עם רכיב ביואקטיבי שנמצא בקודזו, עוזר להגביר את ביטוי האינסולין ולתמוך ברמות הסוכר בדם. במחקר שנערך לאחרונה, נמצא כי שורש קודזו הראה יתרונות אנטי-סוכרתיים בקרב חולדות עם סוכרת.

יתרונות בריאותיים של קודזו:

  • מייצב רמות סוכר בדם.

  • משפר דלקתיות.

  • תומך באיזון הורמונלי.

  • משפר את בריאות העיכול.

  • עוזר להפחית חשקים ותשוקות.

  • עשיר בפיטונוטריאנטים.



7. מלון מר (Momordica)

פרי זה ממשפחת הדלועים, פופולרי הן כמזון והן כצמח מרפא בהודו, סין ובמזרח הרחוק, וכן בשימוש כצמח מרפא ברפואה הסינית וההודית - איורוודה. הצמח כשמו, טעמו מר ביותר והוא משמש כמאזן רמות סוכר, ממריץ של פעולת הכבד, ממריץ עיכול ומשפר עמידות לאינסולין. עד לעת האחרונה נערכו קרוב ל-100 מחקרים in vivo בפרי הצמח או בזרעיו, שהדגימו את השפעתו המיטיבה על רמות סוכר של המלון המר. הפרי הוכיח יכולת לעודד ולשפר כניסת סוכר לתאים, לשפר שחרור אינסולין מהלבלב ולחזק את פעילות האינסולין על התאים. מחקרים רבים מראים השפעה מיטיבה על רמות הכולסטרול ועל רמות שומנים, ושיפור תפקוד לבלב.


צמחים נוספים וחושבים לשיפור רמות סוכר בדם, שיפור עמידות לאינסולין, שיפור פעילות הכבד ותמיכה מטבולית:

* פיטריית ריישי Ganoderma

* כורכום

* פרי אמבליקה Embelica

* פרי גאמבול Syzigium Jambolana

* ריחן קדוש Ocimum Sanctum

* עלי ארטישוק Cynara

* עלי נים Azadirachta Indica


מחשבות לסיכום

סוכרת, טרום סוכרת, היפוגליקמיה ועמידות לאינסולין משתוללים בעולם, ובארה"ב בפרט. הם יכולים להגדיל את הסיכון שלכם לסבול מבעיות לב, שבץ מוחי, אי ספיקת כליות, בעיות כבד ואינספור בעיות בריאותיות רציניות אחרות.

תמיכה ברמות הסוכר בדם היא קריטית לבריאותנו. עקבו אחר הטיפים שלי ונסו את צמחי המרפא עליהם אני ממליץ בכדי להפחית את התשוקה לסוכר, כדי לתמוך ברמות הסוכר בדם ולשפר את בריאותכם והרווחה הכללית שלכם.

3,236 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page