top of page
  • Igal Kutin

אגני - אש החיים

אגני  -  אש החיים  agni





"קאיהסיאנאם אנטראגנא" קאיה, חיים – היא האגני

    צארקה סמהיטה, סוטרה 30, 20

אגני = אלמנט האש בגוף.

אגני, במיתולוגיה ההינדית, מיוצג ע"י דמות (אליל), אגני – דווה , המייצג את האש המחברת בין האדם לבין היקום, אגני הוא הגשר בין גוף מיינד למודעות, מסמל את היכולת להרוס ולבנות, יכולת לתת ולקחת, אגני מייצג את יכולת הטרנספורמציה ההכרחית לקיום החיים והיקום.

אגני היא אחד ממקומות המושב של פראנה ולכן חיונית לשמירה על החיים !

אמרה עממית אומרת כי גילו של אדם הוא כגיל האגני...

אגני נמצא בכל, בצורה גלויה (שמש, לבה...), אך גם מצויה בצורה חבויה או פוטנציאלית בכל עצם, בעץ, אדמה, אטמוספרה...) וכך גם בגוף האדם, ישנה אש העיכול הגלויה, אך בכל רקמה ובכל מרכיב בגוף ישנו את האגני הפוטנציאלי!

אגני ועיכול:

אגני, יכולות העיכול אצל האדם באה לידי ביטוי ע"י אנזימי עיכול, חומצה הידרוכלורית, חומצות אמינו.

מזוננו מכיל פראנה, אנרגית חיים חיונית היכולה להיות פעילה רק בזכות אגני. לכל מזון ישנו את פוטנציאל האגני שלו וכך נקבע יכולתו להיות קל / קשה לעיכול מזון הקשה לעיכול נשתמש בחימןם האוכל ובבישולו בכדי לעזור לאגני בגופינו לעכלו. איכות האגני תלויה בשלוש סוגי ואיו: פראנה, סאמנה ואפאנה.

נאמר כי אדם בעל אגני חזקה יוכל לעכל אפילו רעל ולא להיפגע....

תפקידים : • פאקטי – עיכול, ספיגה, הטמעה של מזון. עיכול של רגשות, תחושות , ידע, חויות... • דארשנה – אחראי לראייה • מאטרשנה – שמירה על טמפ' תקינה בגוף • פרקרוטי וארנה – משמר צבע ומרקם העור • שאוריאם – אחראי לביטחון עצמי, אומץ לב וחוסר פחד • פראסאדה – מאפשר בהירות מנטלית • הרשה – מביא אושר, שמחה, צחוק וסיפוק עצמי • ראגה – מאפשר הימשכות, אהבה, ענין, התלהבות • דהטו פושאנאם - בשלות נאותה לרקמות, דהטו, טוניפיקציה של הרקמות. • אוג'ה קארה – יצירת אוג'ס, יצירת חיסוניות • טג'ה קארה – יצירת טג'ס, מטבוליזם תאי, אור פנימי • פראנה קארה – מאפשר יצירת פראנה • בודהי – הגיון, אינטלקט, חשיבה, יכולת ניתוח • מאדה קארה – מאפשר תקשורת בין תאית • דהאיראם – סבלנות, יציבות, בטחון עצמי • דירגאם – משמר חיים • פראבה – יוצר זיק החיים, להבת חיוניות, זוהר פנימי • באלה – מאפשר יצירת חוסן גופני

אגני ושלוש דושות: כל אחת מהדושות יכולה להשפיע על האגני, אגני בתורו יכול להשפיע על דושה... אגני אינו קיים ללא פיטה, פיטה אינה קיימת ללא אגני . פיטה היא המיכל, אגני מוכל בתוך פיטה. פיטה היא "החומר" אגני היא האנרגיה, טג'ס היא התמצית הטהורה של אגני.

פיטה ואגני חולקים את איכויות החום והקלות, בעוד שפיטה היא נוזלית ושומנית אגני הוא יבש.

ואטה: ואטה יכולה להוריד את יכולת האגני ע"י קור או תקיעות (יובש) ואטה יכולה לעודד אגני ע"י התנועה, הנידות והמהירות

וישאמה אגני : אגני אופיינית לטיפוסי ואטה, אגני לא סדירה, משתנה באיכותה, וישאם אגני תפגע בתהליך השלם של העיכול ולא תוכל לסיימו בהצלחה, מה שיגרום להצטברות של אמה ברקמות.

פיטה: פיטה יכולה לעודד אגני ע"י החדות, החום, המהירות פיטה יכולה להוריד אגני ע"י הנוזליות והשומניות עודף פיטה אשר גורם לעליה באגני + חוסר הזנה נאות יגרום לואטה (עיכול רקמות ובהמשך לירידה באיכות האגני)

טיקשנה אגני: אגני חדה, חזקה, חריפה, שורפת, אופיינית לטיפוסי פיטה ויכולה להביא לאי סדרים של פיטה. טיקשנה אגני תעכל במהרה את המזון, תשרוף אותו מבלי לתת לגוף את הזמן לספוג את החומרים ההכרחיים, דבר שיפגע בהזנה תקינה של הגוף והקרמות.

קאפה: קאפה בד"כ תגרום להורדה של איכות האגני ע"י הקור, כבדות, איטיות אגני מאוזנת אצל קפאה פרקריטי – מצב מושלם של בריאות!

מאנדה אגני : אגני חלש, עיכול חלש, מטבוליזם חלש, קושי בלעכל מזון, גורם לאמה להצטבר, אופייני לטיפוסי קאפה או אי סדרים של קאפה. חוסר יכולת לעכל אפילו את האוכל המתאים. יגרום לאי סדרים של קאפה דושה ואמה. נאמר : " סארבה רוגאם מאנדאגנאו " כל המחלות מקורם מאמאנדה אגני...

סאמה אגני: כאשר שלושת הדושות באיזון עפ"י הפרקרוטי, הן מביאות לאגני יציב ומאוזן. אדם בעל סאמה אגני נהנה מעיכול תקין, יציאות רגילות, ספיגה טובה, ומע' חיסונית טובה. סאמה אגני תורמת למצב מנטלי נעים, שקט ובהיר

סוגי האגני השונים בגוף:

1 ג'אהטארה אגני : אגני מרכזי הנמצא במע' העיכול, אמאסיה וגרהני. ג'אהטארה אגני היא השילוב או שיתוף הפעולה בין מרכיבי העיכול השונים: פאצ'אקה פיטה, קלדקה קאפה, ראנג'קה פיטה, פראנה ואיו, סאמאנה ואיו. ג'אטהרה אגני היא החשובה והשלטת מבין כל סוגי האגני והיא שאר תקבע את יכולות שאר סוגי האגני, היא זו המעכלת את המזון, מביאה לספיגה והטמעה של מזון ופראנה מהמזון, צצמחי מרפא הנלקחים אורלית יעברו עיכול אשר יאפשר להם להציג את יכולתם טוב יותר, כאשר ג'אהטאר אגני חלשה באיכותה, המזון וצמחי המרפא הנלקחים לא יוכלו לבטא את יכולתם כראוי ולא יוכלו להיספג כראוי. ג'אהטאר אגני חלש יתקשה בהגנת הגוף מפני פרזיטים וחיידקים הבאים אל הגוף דרך מע' העיכול. ג'אהטרה אגני באה לידי ביטוי באיכותה ובעצמתה ע"י שלוש איכויות : טיקשנה, מאנדה, וישאם.

5 בהוטא אגני : האגני אשר בכבד הבאה לידי ביטוי ע"י אנזימי הכבד. בהוטא = יסוד, אלמנט. חמשת האלמנטים מצויים במזון, עפ"י האיורוודה להבת הג'אהטארה אגני מגיעה לכבד ובאה לידי ביטוי בחמישה סוגים שונים של אגני – עפ"י חמשת האלמנטים: נאבהסה אגני – אתר, ויאואיה אגני – אויר, טג'ו אגני – אש, אפו אגני – מים, פראטהיבה אגני – אדמה. בהוטא אגני שותף במטבוליזם של כל חלקיקי המזון השונים. לאחר שהמזון עוכל במע' העיכול עובר לזרם הדם בצורת אהאר ראסה, אהאר ראסה מגיעה אל הכבד ושם מעוכלת ע"י בהוטא אגני ומחולקת למרכיבים נפרדים הבאים לידי ביטוי ע"י חמשת האלמנטים, בכדי להזין בצורה נכונה כל רקמה בגוף - הדהטו מוזנים ע"י בהוטא אגני. תפקיד נוסף של בהוא אגני הוא לעכל רעלים (אלכוהול...) הנכנסים לגוף.

7 דהטו אגני : לכל רקמה, דהטו יש אגני משלו: ראסה אגני, ראקטה אגני, ממסה אגני, מדה אגני, אשטי אגני, מאג'ה אגני, שוקרה אגני. חומרי ההזנה של כל רקמה הם אינם מעוכלים ונמצאים המצב הלא בשל או הלא טהור – "אשטאי דהטו", בכדי להפוך אותם למצב הבשל, תקין, טהור – "שטאי דהטו", האגני של כל דהטו צריכה לעכל. (נושא זה יורחב בפרק על דהטו). לכל רקמה ישנה מעטפת המגינה עליה – "דהטו דהרה קאלה", שכבה זו היא גם הפתח לערוץ – סרוטה של כל דהטו. בתחילת כל פתח שכזה של כל ערוץ לכל דהטו נמצאת הדהטו דהרה קאלה ודהטו אגני.

אילו הם 13 האגני העיקרים, מזכירים עוד כמה סוגי אגני חשובים:

1 קלומה אגני: האגני אשר בלבלב, אגני זו אחראית לעיכול של הטעם המתוק ולמאזן המים בגוף. 2 ג'אטרו אגני: אגני בבלוטת התריס – מטבוליזם תאי אגני בבלוטת התימוס – יצירת אוג'ס, חיסוניות 2 האגני הללו שיכים למאג'ה אגני (בלוטות אנדוקריניות) 1 פילו אגני: אגני בתוך כל תא ותא, העברה של חומרים מהנוזל החוץ תאי אל הנוזל הפנים תאי, בתוך התא חומרי ההזנה מעוכלים ל 20 הגונות (אשר מקבילים ל ח. האמינו). פילו אגני הוא חלק מכל דהטו אגני.

1 פיטהרה אגני: האגני אשר בתוך גרעין התא, מקבל את תוצרי העיכול מפילו אגני ובתוך הציטופלסמה מזין את הגנים, את הדנא ואת הרנא, ואף את ההכרה והמיינד, פיטהרה אגני הופכת את שיירי ההזנה לסטבה, ראג'ס וטאמס המזינים את המיינד.

5 אינדריה אגני:   האגני אשר מעכלים את רשמי החושים

3 דושה אגני:   אגני בכל דושה 

3 מאלה אגני

סימנים לאגני אינו מאוזן (מאנדה / וישאם) :

כאשר אגני אינו תקין נוצרת אמה: • חוסר תיאבון • עיכול חלש – עצירות, שלשול, נפיחות, כבדות אחרי האוכל • שכבה לבנה על ציפוי הלשון • ריח רע מפה • חולשה • עייפות, תשישות • כבדות, עצלות • ליחה המע' הנשימה והעיכול • חוסר ריכוז ומיקוד • מע' נשימה חלשה • צואה אשר לא נוצרת כראוי ואינה מופרשת כראוי

סימנים לטיקשנה אגני: • צרבת, שלשול, בחילה, הקאה • כיבים, אולקוס • דלקות במע' העיכול, דלקות בגוף • תחושת בערה בגוף • אי סדרים של הכבד • היפוגליקמיה • דהטו קשאיה • אוג'ס קשאיה

שיפור אגני↑: • פעילות גופנית • פראנאימה , קריה • מדיטציה • צום • היחשפות לשמש • עיסוי ויזוע • פיצ'ו, נאבהי באסטי • לאגהו, אושנה, טיקשנה אהאר • קאטו, אמלה, לאבאנה, טיקטה אהאר • ויהאר – שגרת תזונה, שינה, עשיה • דיפאנה דרביה : תבלינים, ג'ינג'ר, קינמון, הינג, צ'טראק, שום, בצל, אג'וואין, פיפאלי, טריפלה, טריקטו, אגני טונדי, לאסונאדי באטי, צ'יטראקדי באטי, שאנקה באטי, פאנצ'קולה צ'ורנה, הינגוושטאק צ'ורנה. • פאצ'נה דרביה : תבלינים, כל הדיפאנה, דבש, מים חמים, טיקטה דרביה: קומרי, נים, קוטקי, מוסטה, פודינה, לענה

104 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page