top of page
  • Igal Kutin

חורף והאש הפנימית, אגני

חורף והאש הפנימית - יוגה ואיורוודה


"קאיהסיאנאם אנטראגנא" קאיה, חיים – היא האגני , צארקה סמהיטה, סוטרה 30, 20 חורף, קר, אפור, מצב רוח מנלכולי, רצון להתכרבל ולא לצאת, האף גדוש וקשה לנשום, אין שום חשק לאכול אך היד נשלחת אל עבר חפיסת השוקולד... מה מתרחש כאן? אגני, האש הפנימית אינה מאוזנת...! האיור וודה והיוגה עניינם יצירת אש פנימית מאוזנת, אגני היא הכוח הממיר, היא אינה רק אש במובן היסודי אלא כל יכולות העיכול – טרנספורמציה, חום, ואור. האש הפנימית היא הכוח המניע מאחורי כל פעולות הגוף, האגני היא האחראית על עיכול ומטבוליזם, על טרנספורמציה ויצירת אנרגיה, האגני היא העומדת מאחורי "ריקוד הדושות" (דושה = שילוב של יסודות, אלמנטים אשר פועלים בגוף ובזכותם ודרכם בא האדם לידי ביטוי, דושה "ואטה" – שילוב של מרחב ואוויר, דושה "פיטה" – שילוב של אש ומים, דושה "קאפה" – שילוב של מים ואדמה). האש הפנימית הינה מקור של חיים, תשוקה ואהבה, היא אשר ממריצה אותנו מבפנים. באיורוודה מוסבר כי האגני היא "הקיסר", משמע, יוזם ומניע את פעילות הגוף ושומר על איזון הגוף, כאשר הקיסר חלש,מתחילים יסודות הגוף לצאת מאיזון, אין להם מנחה ושומר. איזון הגוף מתחיל בראש ובראשונה באיזון האגני – האש הפנימית. אותו קיסר, אינו עומד בפני עצמו אלא תלוי בנתינו – היסודות המרכיבים את הגוף (מרחב, אוויר, אש, מים ואדמה), אלו מזינים ותומכים (או במקרים אחרים מוציאים מאיזון) את האגני. האגני כקיסר, מגלם את הפוטנציאל החשמלי אשר בגוף – נפש, תלוי בתפקוד נאות של אדמתו – משכנו, המנוע – הגוף והאיברים ובעיקר מערכת העיכול, על כן מושפעת האגני מהסביבה החיצונית, מזון (גשמי ורוחני), שתייה ופעילות ולעיננו – עונות השנה. בחורף, היסודות השולטים הם המים והאדמה אשר יביאו לידי ביטוי את האיטיות, הכבדות, קור ולחות אשר יגבירו את דושה "קאפה" בגוף. איכויות ויסודות אלו משפיעים גם על האגני ויחלישו אותה. יסוד האוויר גם הוא נוטה להתגבר בחורף ובעיקר בתחילתו ומביא בעיקר את איכויות היובש הקור והכיווץ ליד ביטוי. באופן יפה ומעניין, גוף – נפש מאוזן יגביר באופן טבעי את יכולת האגני שלו בימות החורף בכדי לאזן את התגברות האיכויות הנ"ל ועל כן תשמר הרמוניה, אך אגני זו אשר מוגברת בחורף הינה ללא בסיס מוצק ואינה מושרשת היטב ועל כן נוטה בקלות לצאת מאיזון. אגני נמוך יחד עם האיכויות הבאות עלינו בחורף יגרמו לכל אותם מחלות "חורפיות", גודש, ליחה, הצטננות, תיאבון קלוקל, כאבי פרקים, סינוסים, ברונכיט וכו'. על כן עיננו, בכדי לשמר על איזון ובריאות לאורך החורף, הוא שמירה על אגני מאוזן ואיזון יסודות המים והאדמה (דושה "קאפה"). איזון אגני מתחיל קודם לכל במקום מושבו העיקרי, מערכת העיכול, אגני דורש עזרה בצורה של צמחים מניעים ומחממים בעלי טעם חריף, חמוץ ומלוח ואף מעט מן הטעם המר. תבלינים וצמחי מרפא אשר יכולים לעזור בשיפור האגני: ג'ינג'ר טרי ויבש, קינמון, ציפורן, פיפאלי (פלפל ארוך), פלפל שחור, רוזמרין, קורנית, אזוב, חולינג'אן, זרעי חרדל, שיבא... צמחים אלו בשילוב בבישול או כתה יעלו את יכולת העיכול, ישפרו את התיאבון, ישרפו רעלים (אשר נוטים להתגבר ולהצטבר בחורף) ויעזרו לפינוי ליחה וגודש ממערכת הנשימה. אחת המרקחות האיורוודית המסורתיות הפופולאריות יותר היא "טריקטו", שלושת המחממים: פלפל שחור, פלפל ארוך (פיפאלי) וג'ינג'ר יבש, אשר הסינרגיה שלהם יחדיו עולה אלף מונים על איכות כל אחד בנפרד ועושה עבודה נפלאה לאיזון האגני וקאפה ובשימירה על הבריאות בחורף! המזון המתאים לחורף, מנחה אותנו האיור וודה יהיה מבושל וחם ופחות מזון בעל איכות קרה ומייבשת (סלטים, גבינות...). יש להדגיש את המזונות בעלי איכות מחממת כמו חיטה, כוסמת, שעורה, עדשים, חציל, צנון, שום, בצל, עגבנייה, שומשום, חומץ, עוף והודו. אך האגני, כמו האש, זקוקה למזון (עץ למדורה) בצורה מדודה ומדויקת לבל תכבה בחוסר או בעומס ועל כן מזונות מזינים ומתוקים בעלי יכולת להזין את האש דרושים במידה (בטטה, דלעת, אורז, שקדים, ביצים ) ולהם יש להוסיף תיבול מחמם. האיור וודה מדגישה את הסכנה בשתייה קרה, במזון קר (גלידות, גבינות, שתייה קרה וממותקת, סלטים) אשר עלולים לכבות את האגני, כמו מים קרים אשר שופכים על אש המדורה. ישנן הנחיות רבות לשמירת הבריאות בחורף ולאיזון האגני באיורוודה ושתיים מהן אותם אני מוצא מעשיות ופשוטת למימוש: הימנעות משינה במהלך היום בזמן החורף, שנת יום "מכבה" את האגני באמצע שיא הפעילות ומפריעה לעיכול ומטבוליזם, מגבירה את איכויות הכבדות והאיטיות ומעודדת צבירת רעלים. עידוד עיסוי עצמי, אותו האיור וודה מהללת כאחד הדרכים היעילות לשמירה על חום וחוסן גופנו, בעזרת שמן שומשום חם (ראו מסגרת). ואילו היוגה אשר חרטה על דגלה את הטפאס, אשר משמעותו יצירה של אגני חזקה, עוסקת בפיתוח האגני בכל הרמות, בכל הקושות = מעטפות הגוף – נפש. תרגול של ראג'ה יוגה ושמונת איבריה מפתח את האגני של כל מעטפת, עוזר בטיהור והמרה פנימית! תרגול של אסאנה ופראניאמה יכול לפתח אגני בצורה מושלמת ולאזן את יסודות אדמה – מים בצורה טובה ובכך להוות פיתרון שלם לימי החורף. אסאנות מתאימות הן המחממות והממריצות כגון: הקשתות אחורה (אושטרהאסאנה - גמל, דהנוראסאנה – קשת, שאלאבאסנה – ברבור, בהוג'נגאסאנה – קוברה), פיתולים (מאריצ'אסנה, מאטסיאנדרהאסאנה), תנוחות עמידה מסוימות עם דגש על שהייה ארוכה (ויראבהדרהאסאנה – לוחמים, טריקונאסאנה – משולש) וכמובן ויניאסות ממריצות כמו סוריה נאמסקאר – ברכה אל השמש. פראנאימה מאפשרת איזון אגני בצורה פנימית ועמוקה, בהסטריקה וסוריה בהדא פראנאימה (נשימה בהדגשה על נחיר ימין) יחד עם עצירת נשימה לאחר שאיפה (אנטהאר קומבקה) ימריצו את האגני בן רגע, קאפאלבהטי ואוג'אי גם הן נחשבות כתרגול נשימה מחמם. אודיאנה בהנדה, מדגישה את פעולת מע' העיכול ופועלת על איזור מקלעת השמש (אזור האש בגופנו) וכשמה, אוד = לעלות, מעלה את האגני! "כאשר קאפה, ליחה או שומן בעודף, נכון לבצע את שאט קארמה למען טיהור הגוף..." . יוגי סווטמארמה בטקסט המפורסם מורה עלינו כי הדרך הטובה ביותר לאזן קאפה, ליחה ולעלות את האגני היא ביצוע ששת אמצעי הניקוי היוגיים, השאט קרייה, בהם אגני סארה ונאולי, קונג'אל קריה (הקאה תרפויטית), קאפלאבהטי וטראטק מומלצים ביותר לאיזון אגני ודושה "קאפה" בחורף. לכל תרגול היוגה אפשר להוסיף ריכוז בצ'אקרה 3, צ'אקרת האש, מאניפורה צ'אקרה, יחד עם הצבעים אדום וכתום ועם מנטרת הזרע ראם או קרים (מנטרת הטרנספורמציה), אשר יעזרו לפתח את האגני מן השורש בכל הרמות. בחורף, מנחה אותנו האיור וודה, הוא תקופה של התכנסות פנימה והזנה, קבלה והסכמה לכוחות הפועלים עלינו מבפנים ומבחוץ. הבנת פועלם היא הכרח למען בריאות ואיזון. האיטיות והכבדות, השגרה, צבירת הכוחות וההעמקה, בניית יסודות והשתרשות, אלו הן איכויות החורף והן הכרחיות! ועם זאת בכדי לשמור על האיזון לבל אלו יצטברו בצורה מוגזמת, איזון האש הפנימית, האגני הוא המפתח! "אגני הוא השורש לחיים, על כן יש לשמרו בכל מאמץ אפשרי..." האש, אגני, עומד במרכז טכס החיים, שוכנת בתוך מזבח הגוף ואליה אנו "מקריבים" את מזוננו, פועלנו, מחשבתנו ורגשתנו, על מנת להמירם להתגלמות גבוהה יותר. אש קדושה זו משמשת לטיהור ואיזון גופנו, נפשנו ורוחנו. האיור וודה והיוגה יחדיו מביאות דרך מושלמת לאיזון ובריאות בעודנו צולחים את החורף, דרך איזון האש הפנימית, אש החיים, אגני.

תה לשיפור האגני בחורף: 1/2 כפית אבקת ג'ינג'ר 1/2 כפית אבקת קינמון קורט ציפורן 1/4 כפית אבקת ליקוריש לבשל את כל המרכיבים בכוס מים במשך 5 דקות עם מכסה, לסנן ולשתות. אפשר להוסיף דבש או סוכר חום על פי הטעם.

עיסוי עצמי מעט שמן שומשום חם מכבישה קרה קערית זכוכית קטנה. הניחו את השמן בקערית וחממו אותה בעזרת נר או בעזרת קערית נוספת עם מים רותחים. שבו במקום נוח ומחומם היטב. התפשטו ומרחו את השמן על כל הגוף, מכף רגל ועד ראש, בתנועות ארוכות ונעימות, לכיוון כפות הידיים וכפות הרגליים. יש צורך להשתמש בכמות שמן גדולה בכדי שיספג בגוף. המשיכו לשבת כ 15 דק' ואפשרו לשמן להיספג בגוף. בסיום, התקלחו והורידו את השמן מגופכם. אפשר להוסיף כמה טיפות של שמנים אתרים מתאימים לחורף (3-4 טיפות על כף של שמן), שמן ג'ינג'ר, רוזמרין, אורן, פלפל שחור, קורנית, ארז.

86 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page