top of page
  • Igal Kutin

מחשבה וזיכרון על פי האיורוודה

מחשבה וזיכרון על פי האיורוודה

האיורוודה גורסת כי בכדי להגיע לתפקוד יעיל של המוח, בכדי לקדם ריכוז וזיכרון אנו נדרשים לחיות אורח חיים מאוזן והרמוני עפ"י טיפוס הגוף שלנו! בכדי להגיע לזיכרון וריכוז אופטמלים אנו צריכים 2 דברים פשוטים – תזונה נכונה ומנוחה מספקת - אכן זהו פרדוקס בחברה המערבית אשר דורשת קצב מהיר ומאמץ שוטף ומגובר של יכולות החשיבה ועומס בלתי פוסק על החושים (סטימולציות מבחוץ). ללא אותו שקט נפשי המושג ע"י הזנה נכונה, ומנוחה – אנו נשרוף את עצמנו ונגיע למצב של תשישות. מאמץ בלתי פוסק של יכולות החשיבה שלנו – דורשת אספקה קבועה של אנרגיה! ללא אותה אנרגיה אנו נגיע למצב של ריקון המצברים! ולכן שימוש בחמורים מעוררים (משקאות אנרגיה וכו') ואף במקורות טבעיים כמעוררים ונותני אנרגיה כתוספים, צמחי מרפא, שמנים וכו' מביאים אותנו לרווח זמני אשר סופו בהפסדנו. ולכן הדגש הוא על תזונה טובה אשר מספקת לנו את כל אשר גופינו דורש ומנוחה מספקת אשר מביאה לשקט של ההכרה. אך בכל זאת כמה טיפים אשר יכולים לשמש בעיתות חירום כמשפרי זיכרון וריכוז:

שמנים אתרים: הדרך היעילה ביותר לשימוש בשמנים לשם שיפור הזיכרון הוא בהדפתם במבער ביתי (אולי יש צורך להסביר מהו מבער...), את המבער יש להניח בחדר הלימוד ולאפשר לניחוח ולחומרים הפעילים שבאדים למלא את חלל החדר בכל זמן הלימוד או העבודה. דרך נוספת (טובה לזמן מבחן או כאשר אין אפשרות להניח מבער) היא לטפטף כמה הטיפות מהשמנים על מטפחת או בד, להצמיד לאף ולשאוף עמוק את הניחוחות המרפאים

אורן / אקליפטוס – מחדד, משפר ריכוז, מעורר, פותח את הערוצים, ממריץ, מפיג תשישות רוזמרין / מנטה / בזיל – ממריץ, מעורר, מעלה לחץ דם, מחמם, מפיגי תשישות, עייפות, חולשה אשכולית / גרניום / לימון / עשב לימון / מליסה / לוונדר / סנדל ווד – משפרי ריכוז, מרומם, מפיג דיכאון ומצב רוח רע, מחזק, עוזר לגוף להתמודד עם מצבי לחץ, מרענן, מחזק, מרגיע, מחזק, מרענן, מעורר (אך אינו ממריץ), מביאי מצב רוח טוב, מביאי הרמוניה, מפיגי כאב ראש, מפיגי עומס על המחשבה

צמחי מרפא: גינקו בילובה– צמח אשר מוצאו מסין מנדוקה פארני, הידרוקוטיל אסיאטיקה, גוטו קולה – צמח אשר מוצאו מהודו ברהמי , בקופה מונירה – צמח איורוודי הגדל בארץ ישראל ואצ'ה, אקרוס קאלמוס – צמח המזרים דם למוח צמחים אלו ואחרים משמשים להגברת זרימת הדם למוח, שיפור יכולת זיכרון וריכוז. אפשר להשתמש בהם כתה, או בצורות הכנה אחרות (מיצוי או כדורים) אשר דורשים יעוץ אצל מטפל מוסמך!

תזונה היא גורם מכריע בכל האמור בזיכרון, ריכוז וצלילות מחשבה. מחקרים רבים הוכיחו כי ויטמין C, ויטמני B (כולם כקומפלקס משולב) ושומני אומגה 3 הם התוספים יעילים ומשמעותיים בשיפור יכולות המוח (חשיבה וזיכרון). מומלץ להיוועץ במטפל לפני לקיחת הנ"ל כתוספי מזון. איזון רמת הסוכר בדם היא גורם מכריע! הכוונה היא לאכילה של סוכרים אשר קצב עיכולם ושחרורם לדם הוא איטי ומדורג. משמע – אכילת שוקולד וממתקים עתירי סוכר לבן בכדי לעלות את יכולות החשיבה והזיכרון היא הנחה שגויה ואף הרסנית, אלו יעלו את רמת הסוכר במהירות ויורידו אותה במהירות כרכבת הרים וכך גם את יכולת הריכוז ומצב הרוח. ועל כן מומלץ לאכול פחמימות מלאות (חיטה מלאה, אורז חום, שיבולת שועל), פירות יבשים כמקור לסוכרים מ"הסוג הטוב" .

הוכח כי החומר (נוירוטרנזמיטור) סרוטונין אשר אחראי על וויסות מצב הרוח משפיע על יכולות החשיבה והזיכרון. בכדי להשיג כמות גבוהה של סרוטונין אנו נדרשים לצרוך את חומר הגלם טריפטופאן אשר מצוי ב:שיבולת שועל, חלב סויה, ביצים, תפוחי אדמה, גבינת קוטג', עוף, טופו, דגים, עדשים, בשר ופחמימות מלאות. מחסור במעבירים עצבים נוספים , אצטיל כולין וסארין אשר אחראים על הזיכרון יכול להשתפר ע"י אכילה של דגים, במיוחד סרדינים, סויה, אגוזים וזרעים , ביצים. ירקות ופירות מספקים לגופינו שפע של ויטמני ומינרלים החיוניים לתפקודי המוח. – אכלו מהם בשפע! מקורות זמינים לסוכר טוב ומהיר הם פירות יבשים ודבש הטובים אלף מונים מאשר שוקולד ודומיו... התרחקו מגנבי אנרגיה וממזונות המרעילים את גופינו ובכך מחלישים את כוח המחשבה- סוכרים פשוטים (שוקולד, ממתקים...), מוצרי קמח לבן, מוצרי משומרים המלאים בצבעי מאכל, חומרי טעם וריח ועוד כמקלים אחרים. המנעו ממזונות אשר מחלישים אותנו – בשר כבד (בקר, חזיר, אווז, כבש...), אוכל מטוגן, אוכל ישן אשר נשמר במקרר כמה ימים, מזון מוקפא, אלכוהול, מזון אשר חומם במיקרוגל וכו'... פעילות גופנית גם כן מעלה את רמת החומרים אשר מתפקדים כאחרים על יכולות החשיבה והזיכרון – המרצת מחזור הדם ע"י הפעילות היא משמעותית, פן נוסף הוא שחרור הלחץ ע"י פעילות ורענון המחשבה ההכרחיים מדי פעם בתקופות בהם המחשבה פעולות יתר על המידה.

בכדי להמריץ את מחזור הדם ובכך את הדם המגיע למוח, ברגעי עייפות השתמשו בתבלינים וצמחי תבלין המצויים במטבח או בערוגה כתה! ג'ינג'ר וקינמון אשר מחממים וממריצים, רוזמרין ונענע אשר ממריצים ופותחים את כלי הדם.

בעונה מתקרבת, חורף, הימנעו ממשקאות ומזון קר ובעלת איכות מקררת, שתו מים חמימים, שתו תה צמחים, איכלו מזון מבושל, אפוי, מאודה יותר מאשר מזון קר (סלטים...), הדבר ישמור על חום הגוף, על סירקולציה טובה וזרימת דם למוח.

האיורוודה גורסת כי "טוב כי הגוף ישמר חם והראש קר!". את חימום הגוף והגברת הסירקולציה הזכרנו, אך לשמור את הראש קר? הכוונה היא לא לחמם את הראש יתר על המידה, ראש צלול – קר הוא ערובה לתפקוד טוב של המחשבה והזיכרון, ראש חם – רותח הוא הדרך לשרוף את יכולות המחשבה. הימנעו ממקלחת של מים רותחים על הראש או לחלופין השתמשו במים קרים אחרי המקלחת החמה, הימנעו ממייבשי שיער, אווררו את הראש באם חובשים כובע וכמובן מרגשות חמים - כעס, רגזנות, קנאה, שנאה אשר אומנם ממריצים אך גם עולים לראש ושורפים...

הקפידו על עיסוי ראש, עיסוי עצמי לקרקפת, רכות ופנים בעזרת האצבעות, הדבר מגביר את זרימת הדם לראש ופותח את ערוצי האנרגיה אשר נמצאים שם ובהחלט תרפיה מהנה ומשחררת. אפשר לעסות את הראש ואת הרכות בעזרת השמנים האתרים שהוזכרו בתחילה. חייבים להשתמש בשמן בסיס כדוגמת שמן שקדים או אף שמן זית, לטפטף 5 טיפות משמן או תערובת של כמה שמנים לתוך 2 כפות שמן בסיס ועסו את אזור הרכות בסיבובים והקרקפת. בבואכם להשתמש בשמנים אתרים שימו לב למטרתכם – האם ברצונכם להמריץ ולעורר או להרגיע ולהשקיט את המחשבה...

בהצלחה

46 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page