7 צמחי מרפא ומזונות המשפרים את מנגנון האוטופגיה והריפוי התאי

הרצון להפחית כאב, להגביר אנרגיה, להוריד רמות שומן ולשפר את הבהירות המנטלית הם חלק מהסיבות העיקריות שאנשים מגיעים אליי לטיפול. יש סיכוי טוב שהמטרות הבריאותיות שלכם כוללות גם חלק מהמשאלות הללו אם לא את כולן. על מנת להשיג מטרות אלו, עלינו לשפר את מנגנון האוטופגיה והריפוי התאי בגופנו.
אוטופגיה הוא המנגנון הטבעי של הגוף שלנו לניקוי רעלים. דרך מנגנון זה, הגוף שלנו ממחזר תאים והורס תאים ישנים ולא בריאים מה שמאפשר יצירת תאים חדשים ובריאים שיחליפו אותם.
בעוד שצום, פעילות גופנית בצום ואכילת תזונה דלת פחמימות הן שלוש מהדרכים החזקות ביותר להגברת מנגנון האוטופגיה, אנחנו לא יכולים לשכוח את החשיבות של צמחי מרפא ותרכובות אנטי דלקתיות לשיפור האוטופגיה ולשיפור בריאותנו.
במאמר זה תלמדו מהו אוטופגיה, מהם היתרונות שלו וכוחו של הצום בכל הנוגע לאטופגיה מוגברת. אשתף אתכם בצמחי המרפא והתרכובות האנטי דלקתיות האהובות עליי המשפרות אוטופגיה וריפוי תאי.

מהי אוטופגיה
אוטופגיה היא חלק חיוני מהמערכת החיסונית שלנו. זהו תהליך שקורה כאשר הגוף שלנו ממחזר ומסיר תאים ישנים או עודפים / פסולת תאית שאינם מועילים או עלולים להזיק לבריאותנו. אוטופגיה מתרחשת כתוצאה מגורמי לחץ תאיים, כגון מניעת נוטריינטים בצום, בפעילות גופנית או שינוי משמעותי בטמפרטורה.
בתוך כל אחד מהתאים שלנו, ישנם מגוון רחב של אברונים. האברונים משמשים כאברים בגופנו אך הם בתוך התאים שלנו. כאשר התאים נחשפים לגורמי הלחץ שהזכרנו קודם (צום, שינוי טמפ' וכו'), זה יוצר מבנה קרום כפול ("phagophore"). לקרום זה יש רמה גבוהה של גמישות. ככל שהוא מתרחב יותר, כך הוא מסוגל להקיף ולמשוך רכיבים תאיים, כולל שומנים, חלבונים ואברונים שלמים (מחקר 1).
ברגע שהקרום מקיף וסוגר אותם, הוא לוקח אותם לליזוזומים, שהם אברונים ייחודיים המכילים אנזימים מתכלים (מפרקים תרכובות ונחשבים לאברוני עיכול תאי).

כיצד אנו משפרים את מנגנון האוטופגיה בגוף?
אז איך סטרס תאי מניע אוטופגיה? הגוף שלנו שואף כל הזמן להומאוסטזיס או איזון פיזיולוגי להישרדות. סטרס, לעומת זאת, מתייחס לסביבה הדורשת שינוי.
כאשר הגוף שלנו חשוף לגורמי לחץ תאיים, כגון מניעת נוטריינטים בצום, או פעילות גופנית בעצימות גבוהה, הוא זקוק לדלק כדי לייצר את האנרגיה הדרושה על מנת לשרוד. כדי להשיג זאת, הגוף שלנו מאותת על פירוק של תאים ואברונים תאיים ישנים ופחות יעילים, מה שמאפשר ליצור מקום ליצירה של תאים חדשים, בריאים ויעילים יותר כדי לייצר יותר אנרגיה (מחקר 2).
כתוצאה מכך, אוטופגיה עוזרת לגוף שלנו לתפקד טוב יותר. בעזרת מיטוכונדריה חדשים ותאים בריאים, הגוף שלנו מתחזק. והוא גם הופך להיות עמיד יותר בפני לחץ כרוני, דלקת, כאב כרוני ומחלות (מחקר 3).
היתרונות של אוטופגיה
לאוטופגיה יש מספר יתרונות בריאותיים. בואו נסתכל עליהם אחד אחד.

הסרת תאים ישנים
תאים שהזדקנו הם תאים ישנים יותר שכבר לא מתפקדים ברמה גבוהה. זה אמנם נורמלי שהתאים שלנו מזדקנים, אבל חשוב גם להחליף את התאים המזדקנים הללו בתאים חדשים וצעירים יותר. מנגנון האוטופגיה עוזר להחליף תאים ישנים בתאים חדשים ובריאים (מחקר 4).
שיפור בריאות המיטוכונדריה
המיטוכונדריה הן תחנת הכוח של התא והן חיונית לייצור אנרגיה ולבריאות הכללית שלנו. במידה ואין תפקוד קבוע של מנגנון האוטופגיה, בסופו של דבר מקבלים מיטוכונדריה שלא מתפקדת ובלתי גמישה מבחינה מטבולית. אוטופגיה עשויה לעזור להסיר מיטוכונדריה לא מתפקדת ולהחליפה בחדשה (מחקר 5).
הסרת תאים הנגועים בנגיפים
בניגוד לחיידקים, שמרים וטפילים, וירוסים הם פתוגנים תוך תאיים המשפיעים על הגנטיקה התאית שלנו. מערכת חיסון חזקה יכולה להכניס וירוסים למצב רדום, אך יחד עם זאת, היא לא ממש נפטרת מהם. אוטופגיה היא הדרך הטבעית של הגוף שלנו להסיר תאים נגועים ולהחליף אותם בתאים בריאים (מחקר 6).
הפחתת אפופטוזיס תאי
תאים שהזדקנו עוברים מוות תאי מתוכנת הנקרא אפופטוזיס ("התאבדות תאית"). עם זאת, תהליך זה מהווה מקור לחץ גדול מאוד על הגוף שלנו ועלול להוביל לדלקת. אוטופגיה, לעומת זאת, היא תהליך הרבה יותר חסכוני באנרגיה שעוזר להיפטר מתאי ישנים וליצור תאים חדשים (מחקר 7).
יצירה של גוף ונפש חזקים ועמידים יותר בפני מצבי לחץ
אוטופגיה עוזרת לתאים שלנו להיות חזקים יותר ובריאים יותר, ולגוף שלנו להיות עמיד יותר בפני מצבי לחץ. זה עשוי לסייע בהפחתת דלקת, כולל דלקת במעיים והסיכון לתסמונת המעי הדליף, ועשוי לעזור לבריאות המוח, למצב הרוח, לזיכרון ולעיבוד המנטלי שלנו (מחקרים 8 ו-9).
צום לשיפור מנגנון האוטופגיה
צום היא שיטת ריפוי שנעשה בו שימוש במשך אלפי שנים מסיבות בריאותיות ורוחניות כאחד. צום כפשוטו, מתייחס לאי צריכת מזון במשך פרק זמן מסוים, או אי צריכה של מזון ושתייה כלל, או צריכה של משקאות ללא קלוריות בלבד כגון מים ותה צמחים.
ישנן מגוון רחב של שיטות צום. בעוד שצום ממושך שנמשך מספר ימים או אפילו יותר עשוי להועיל במקרים מסוימים, זה לא תמיד מעשי. צום לסירוגין הוא מעשי יותר מכיוון שניתן לתרגל אותו מדי יום בצורה קלה יחסית. צום לסירוגין היא שיטת צום הכוללת צום חלק מהיום ואכילה רק בפרק זמן מסוים.
לצום, כולל צום לסירוגין, יש יתרונות רבים להציע, כולל הפחתת דלקת, שיפור הרגישות להורמונים, הגדלת הפרשת הורמון הגדילה, ריפוי ותיקון המעיים ושיפור שריפת השומנים. אחד היתרונות המרכזיים של צום הוא גירוי מנגנון האוטופגיה של הגוף (מחקרים 10,11,12,13,14,15,16,17,18,19).
צום וקטונים
כאשר אנו נמצאים בצום, הגוף שלנו צריך לפנות למקורות דלק חלופיים. ברגע שהוא שורף את כל הסוכר המאוחסן (גליקוגן) בגוף, הוא מתחיל לשרוף שומן במקום. תהליך זה מייצר קטונים. קטונים הן שלוש מולקולות מסיסות במים המיוצרות על ידי הכבד מחומצות שומן במהלך צום, פעילות גופנית אינטנסיבית ממושכת, הגבלת מזון, דיאטה מוגבלת בפחמימות, סוכרת מסוג 1 שלא מטופלת ואלכוהוליזם.
קטונים הופכים לאצטיל- קו A (acetyl-CoA) ונכנסים למחזור קרבס כדי לעזור לייצור האנרגיה של המיטוכונדריה. כתוצאה מכך, הם משפרים את מנגנון האוטופגיה, את הגמישות המטבולית ושריפת שומנים (מחקר 20).
צום מגביר את ייצור הקטונים בגוף. הוא גם מהווה מקור לחץ על המיטוכונדרי אשר גורם לו להיפטר ממיטוכונדריה לא טובה (מיטופאגיה) ומגביר את המספר של מיטוכונדריה צעירה וחזקה (ביוגנזה). קטונים מהווים מקור יעיל ונקי עבור דלק לאנרגיה. צום וקטוזיס מגבירים מיטופאגיה. צום וקטוזיס מגבירים ביוגנזה של המיטוכונדריה. רמה מוגברת של מיטוכונדריה בריאה מייצרת יותר אנרגיה תאית ומפחיתה לחץ חמצוני והתפתחות של מחלות כרוניות.
7 הצמחים המובילים המשפרים את מנגנון האוטופגיה והריפוי התאי
אחת הדרכים לשפר אוטופגיה וריפוי תאי היא באמצעות צמחי מרפא ספציפיים. צמחי מרפא רבים מכילים פוליפנולים שעוזרים לדכא את מסלול ה-mTOR ולהפעיל את מסלול ה-AMPk כדי לעורר אוטופגיה.
בשימוש בשילוב עם צום ואסטרטגיות אחרות, צמחי מרפא אנטי דלקתיים הם דרך נפלאה לייעל ולשפר את מנגנוני האוטופגיה בגופנו (מחקרים 21,22,23). במאמר זה נדון ב- 7 צמחי המרפא המובילים אשר משפרים אוטופגיה וריפוי תאי.

תה ירוק מאצ'ה
תה ירוק מאצ'ה הוא תה שנהפך לפופולרי יותר ויותר. למרות שהוא מגיע מאותו הצמח, קמליה סינית (Camellia sinensis) כמו התה הירוק, הוא גדל בצורה שונה. חקלאים מכסים את צמח התה במשך 20 עד 30 ימים לפני הקטיף. טכניקה זו מגבירה את ייצור הכלורופיל ואת תכולת חומצות האמינו. לאחר הקטיף, הם מסירים את הגבעולים והוורידים כדי ליצור אבקה דקה מהעלים הטחונים וכתוצאה מכך תה עשיר יותר בנוגדי חמצון מאשר התה הירוק.
תה ירוק מאצ'ה עשיר בפוליפנול EGCG ויש לו מספר יתרונות בריאותיים. אחד מהיתרונות שלו הוא שיפור האוטופגיה על ידי חיקוי ההשפעות של הגבלה קלורית. יש כאלה אשר מתייחסים למאצ'ה כאל תה אוטופגיה. יתרונות נוספים כוללים הגברת תפקוד המוח, תמיכה בכבד של, הגנה על הלב וסיוע בירידה במשקל (מחקר 24).

ג'ינג'ר
ג'ינג'ר הוא אחד מצמחי המרפא האנטי דלקתיים העוצמתיים ביותר שקיימים. הוא שייך למשפחת קנה השורש, מה שאומר שהגבעול שלו גדל אופקית ויוצר שורשים כלפי מטה וגבעולים ועלים מעל פני הקרקע. הוא נמצא בשימוש במשך 5,000 שנים בסין ובהודו כתרופה טבעית. מאז האימפריה הרומית, הוא היה פופולרי גם באירופה ובכמה מאות השנים האחרונות גם ברחבי העולם, כולל ארצות הברית. ניתן להשתמש בו בתבשילים, תה, מיצים, וכתוסף.
לג'ינג'ר יש יותר ממאה תרכובות כימיות. ג'ינג'רול היא התרכובת הפעילה החזקה ביותר שלה עם מגוון יתרונות בריאותיים רבי עוצמה. ג'ינג'ר עשוי לשפר אוטופגיה, להפחית דלקת ולהוריד את רמות הכאב. הוכח שהג'ינג'ר מפחית דלקת וכאב הקשורים לפעילות גופנית, דלקת מפרקים ניוונית, בעיות מעיים, תסמונת מטבולית והשמנה (מחקרים 25,26,27,28,29).

כורכום
בדיוק כמו הג'ינג'ר, כורכום הוא צמח אנטי דלקתי השייך למשפחת קנה השורש. זהו תבלין בעל יתרונות מחממים המספק טעם וצבע למאכלים שונים, תבלינים, רטבים ותה. הוא נמצא בשימוש במשך אלפי שנים ברפואה האיורוודית, ההודית והסינית המסורתית ולאחרונה כתוסף אנטי דלקתי ברחבי העולם (מחקר 30).
כורכום הוא אחד התבלינים הנחקרים ביותר. במרכז הלאומי לביוטכנולוגיה של ארה"ב לבדו יש מעל 6,000 מחקרים על היתרונות של הכורכום. זהו צמח אנטי דלקתי ונוגד חמצון רב עוצמה עם תרכובת פעילה חזקה, בשם כורכומין. כורכום עשוי לשפר אוטופגיה, להפחית דלקת ולהוריד את רמות הכאב. מחקרים הראו שכורכום עשוי להועיל לדלקת הקשורה לקוליטיס כיבית, סוכרת, דלקת מפרקים ניוונית וזאבת (מחקרים 31,32,33,34,35,36).

רזברטרול
רזברטרול היא תרכובת צמחית רבת עוצמה שניתן למצוא ביין אדום, ענבים, פירות יער ובוטנים. הוא מרוכז בעיקר בקליפות ובזרעים של ענבים ופירות יער, מה שמסביר מדוע ענבים המותססים ביין אדום עשירים במיוחד ברזברטרול.
רזברטרול פועל כנוגד חמצון עם אינספור יתרונות בריאותיים. מחקר הראה שעל ידי עיכוב ישיר של mTOR באמצעות תחרות ATP, רזברטרול עשוי לשפר את האוטופגיה. זה עשוי גם להועיל לבריאות המוח, רגישות לאינסולין, לחץ דם וכאבי מפרקים (מחקרים 37,38).
ברגמוט
ברגמוט הדרים הוא פרי ייחודי בגודל תפוז. זה צהוב-ירוק ומר. הוא שימש כשמן אתרי ארומטי במשך שנים, והוא אחד המרכיבים בתערובת תה ארל גריי ועוד מאכלים מסורתיים.
ברגמוט הדרים עשיר בפלבנואידים נוגדי חמצון המציעים יתרונות נפלאים לבריאות, לבריאות הלב וכולסטרול. הוא עשוי לשפר אוטופגיה, במיוחד אוטופגיה של העור. בשימוש בארומתרפיה, זה עשוי להועיל לכאב, חרדה, בחילות והקאות (מחקרים 39,40).
אורגנו, מרווה ורוזמרין
אורגנו, מרווה ורוזמרין הם שלושה צמחים ריחניים, טעימים, אנטי דלקתיים שמקורם בים התיכון. הם פופולריים בכל העולם. הם שייכים לאותה משפחת צמחים כמו טימין, בזיליקום ולבנדר.
אורגנו, מרווה ורוזמרין לא רק פופולריים במטבח אלא גם בעלי תרכובות אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון חזקות שעשויות לשפר את האוטופגיה. לא פלא שהם שימשו כתרופות טבעיות במשך מאות שנים. מחקרים הראו גם את התכונות האנטי-דלקתיות החזקות שלהם. רוזמרין, למשל, עשוי להפחית כאב ודלקת בקרב אנשים עם דלקת מפרקים שגרונית (מחקרים 41,42).

קוורצטין
ביופלבנואידים, או פלבנואידים, הם קבוצה של פיגמנטים שעשויים לעזור להגן עלינו מפני מחלות שונות. הם בעלי תכונות אנטי-דלקתיות, נוגדות חמצון, אנטי-ויראליות, אנטי-אלרגניות ואנטי-סרטניות, ועשויות לשפר את האוטופגיה.
בעוד שיש למעלה מ-4000 ביופלבנואידים מוכרים, קוורצטין הוא אחד המועדפים עליי. ניתן למצוא קוורצטין בבצל, עלים ירוקים, עגבניות, ברוקולי ופירות יער. זה עשוי לשפר את מנגנון האוטופגיה, להילחם בדלקת, לשפר את המערכת החיסונית ולהילחם בנזקים של רדיקלים חופשיים (מחקר 43).

מחשבות אחרונות על צמחי מרפא לשיפור האוטופגיה
אוטופגיה היא חלק ממערכת החיסון המולדת של הגוף. אוטופגיה מוגברת היא חיונית להגברת האנרגיה, הורדת שומן, שיפור בהירות נפשית, הפחתת כאב, הפחתת דלקת ושיפור בריאות כללית. אוטופגיה מתרחשת כאשר הגוף שלנו ממחזר וזורק תאים ישנים מה שמאפשר יצירת תאים חדשים שיחליפו אותם.
בעוד שצום, פעילות גופנית בצום ואכילת תזונה קטוגנית הם שלוש מהדרכים העוצמתיות ביותר להגברת האוטופגיה, חשוב לתמוך בתהליך זה בעזרת צמחי מרפא אנטי דלקתיים כדי לשפר את האוטופגיה ולשפר את הבריאות הכללית שלנו.
מקורות מדעיים למאמר זה:
1. Glick D, Barth S, Macleod KF. Autophagy: cellular and molecular mechanisms. J Pathol. 2010; 221(1):3-12. PMCID: 2990190
2. Russell RC, Yuan HX, Guan KL. Autophagy regulation by nutrient signaling. Cell Res. 2013; 24(1):42-57. PCID: 3879708
3. Diot A, Morten K, Poulton J. Mitophagy plays a central role in mitochondrial ageing. Mamm Genome. 2016 Jun. 27(7-8):381-95. PMCID: 4935730
4. Kang C, Elledge SJ. How autophagy both activates and inhibits cellular senescence. Autophagy. 2016;12(5):898-9. PMCID: 4854549
5. Patergnani S and Pinton P. Mitophagy and mitochondrial balance. Methods Mol Biol. 2015; 1241: 181-94. PMID: 25308497
6. Dong X, Levine B. Autophagy and viruses: adversaries or allies?. J Innate Immun. 2013;5(5):480-93. PMCID: 3790331
7. Fan YJ, Zong WX. The cellular decision between apoptosis and autophagy. Chin J Cancer. 2013; 32(3):121-9. PMCID: 3845594
8. Jiang D, Rusling JF. Oxidation Chemistry of DNA and p53 Tumor Suppressor Gene. ChemistryOpen. 2019; 8(3):252–265. PMCID: 6398102
9. Menzies FM, et al. Autophagy and Neurodegeneration: Pathogenic Mechanisms and Therapeutic Opportunities. Neuron. 2017 Mar; 93(5): 1015-1034. PMID: 28279350
10. Kim, I, Lemasters, JJ. Mitochondrial degradation by autophagy (mitophagy) in GFP-LC3 transgenic hepatocytes during nutrient deprivation. Mitochondrial degradation by autophagy (mitophagy) in GFP-LC3 transgenic hepatocytes during nutrient deprivation. Am J Physiol Cell Physiol. 2011 Feb;300(2):C308-17. PMID: 21106691
11. Sanchez, A, Reeser, JL, Lau, HS. Role of sugars in human neutrophilic phagocytosis. Am J Clin Nutr. 1973;26(11):1180-4. PMID: 4748178
12. Godínez-victoria, M, Campos-rodriguez, R, Rivera-aguilar, V. Intermittent fasting promotes bacterial clearance and intestinal IgA production in Salmonella typhimurium-infected mice. Scand J Immunol. 2014;79(5):315-24. PMID: 24612255
13. Alirezaei, M., Kemball, C. C., Flynn, C. T., Wood, M. R., Whitton, J. L., & Kiosses, W. B. (2010). Short-term fasting induces profound neuronal autophagy. Autophagy, 6(6), 702–710. PMID: 20534972
14. Collier, R. (2013). Intermittent fasting: the next big weight loss fad. CMAJ : Canadian Medical Association Journal, 185(8), E321–E322. http://doi.org/10.1503/cmaj.109-4437
15. Amigo, I., & Kowaltowski, A. J. (2014). Dietary restriction in cerebral bioenergetics and redox state. Redox Biology, 2, 296–304. http://doi.org/10.1016/j.redox.2013.12.021
16. Martin, B., Mattson, M. P., & Maudsley, S. (2006). Caloric restriction and intermittent fasting: Two potential diets for successful brain aging. Ageing Research Reviews, 5(3), 332–353. http://doi.org/10.1016/j.arr.2006.04.002
17. Marinac, C. R., Sears, D. D., Natarajan, L., Gallo, L. C., Breen, C. I., & Patterson, R. E. (2015). Frequency and Circadian Timing of Eating May Influence Biomarkers of Inflammation and Insulin Resistance Associated with Breast Cancer Risk. PLoS ONE, 10(8), e0136240. http://doi.org/10.1371/journal.pone.0136240
18. Patterson, R. E., Laughlin, G. A., Sears, D. D., LaCroix, A. Z., Marinac, C., Gallo, L. C., … Villaseñor, A. (2015). INTERMITTENT FASTING AND HUMAN METABOLIC HEALTH. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 115(8), 1203–1212. http://doi.org/10.1016/j.jand.2015.02.018
19. Rothschild J, Hoddy KK, Jambazian P, Varady KA. Time-restricted feeding and risk of metabolic disease: a review of human and animal studies. Nutr Rev. 2014;72(5):308-18. PMID: 24739093
20. Moller L, et al. Impact of fasting on growth hormone signaling and action in muscle and fat. 2009 Mar. J Clin Endocrinol Metab. 94(3): 965-72. PMID: 19066303
21. Hasima N, Ozpolat B. Regulation of autophagy by polyphenolic compounds as a potential therapeutic strategy for cancer. Cell Death Dis. 2014;5(11):e1509. PMCID: 4260725
22. Lin SR, Fu YS, Tsai MJ, Cheng H, Weng CF. Natural Compounds from Herbs that can Potentially Execute as Autophagy Inducers for Cancer Therapy. Int J Mol Sci. 2017;18(7):1412. PMCID: 5535904
23. Lin, SR, Fu, YS Tsai, MJ Cheng, H, Weng, CF.Natural compounds from herbs that potentially execute as autophagy inducers for cancer therapy. Int J Mol Sci. 2017 Jul; 18(7): 1412. PMID: 28671583
24. Marino, G, Pietrocola, F, Madeo, F, Kroemer, G. Caloric restriction mimetics: natural/physiological pharmacological autophagy inducers. Autophagy. 2014 Nov; 10(11): 1879–1882. PMID: 25484097
25. Grzanna, R, Lindmark, L, Frondoza, CG. Ginger–an herbal medicinal product with broad anti-inflammatory actions. J Med Food. PMID: 16117603
26. Ginger root supplement reduced colon inflammation markers. American Association for Cancer Research
27. Zahmatkash, M, Vafaeenasab, MR. Comparing analgesic effects of a topical herbal mixed medicine with salicylate in patients with knee osteoarthritis. Pak J Biol Sci. PMID: 22308653
28. Black, CD, Herring, MP, Hurley, DJ, O’Connor, PJ. Ginger (Zingiber officinale) reduces muscle pain caused by eccentric exercise. J. Pain. PMID:20418184
29. Mansour, MS, Ni, YM, Roberts, AL, Kelleman, M, Roychoudhury A, St-Onge, MP. Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: a pilot study. Metabolism. PMID:22538118
30. Prassad, S, Aggarwal, BB. Turmeric, the golder spice. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. PMID: 22593922
31. Turmeric properties. US National Library of Medicine National Institutes of Health
32. Kuptniratsaikul, V, Thanakhumtorn, S, Chinswangwatanakul, P, Wattanamongkonsil, L, Thamlikitkul, V. Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts in patients with knee osteoarthritis. J Altern Complement Med. PMID: 19678780
33. Hanai, H, Iida, T, Takeuchi, K, Watanabe, F, Maruyama, Y, Andoh, A, Tsujikawa, T, Fujiyama, Y, Mitsuyama, K, Sata, M, Yamada, M, Iwaoka, Y, Kanke, K, Hiraishi, H, Hirayama, K, Arai, H, Yoshii, S, Uchijima, M, Nagata, T, Koide, Y. Curcumin maintenance therapy for ulcerative colitis: randomized, multicenter, double-blind, placebo-controlled trial. Clin Gastroenterol Hepatol. PMID: 17101300
34. Khajehdehi, P, Pakfetrat, M, Javidnia, K, Azad, F, Malekmakan, L, Nasab, MH, Dehghanzadeh, G. Oral supplementation of turmeric attenuates proteinuria, transforming growth factor-β and interleukin-8 levels in patients with overt type 2 diabetic nephropathy: a randomized, double-blind and placebo-controlled study. Scand J Urol Nephrol. PMID: 21627399
35. Belcaro, G, Cesarone, MR, Dugall, M, Pellegrini, L, Ledda, A, Grossi, MG, Togni, S, Appendino, G.Efficacy and safety of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, during extended administration in osteoarthritis patients. Altern Med Rev. PMID: 21194249
36. Khajehdehi, P, Zanjaninejad, B, Aflaki, E, Nazarinia, M, Azad, F, Malekmakan, L, Dehghanzadeh, GR. Oral supplementation of turmeric decreases proteinuria, hematuria, and systolic blood pressure in patients suffering from relapsing or refractory lupus nephritis: a randomized and placebo-controlled study. J Ren Nutr. PMID: 21742514
37. Park, D, Jeong, H, Lee, MN, Koh, A, Kwin, O, Yang, YR, Noh, J, Suh, PG, Park, H, Ryu, SH. Resveratrol induces autophagy by directly inhibiting mTOR through ATP competition. Scientific Reports, volume 6, Article number: 21772 (2016). Link Here
38. Resveratrol. WebMD. Link Here
39. Bergamot. WebMD. Link Here
40. Bergamot extract may lower cholesterol. Cleveland Clinic. Link Here
41. Ghasemian, M, Owlia, S, Owlia, MB. Review of anti-inflammatory herbal medicines. Adv Pharmacol Sci. PMID:27247570
42. Gok, MZ, Ozdemir, L. The Effects of Aromatherapy Massage and Reflexology on Pain and Fatigue in Patients with Rheumatoid Arthritis: A Randomized Controlled Trial. Pain Manag Nurs. PMID:27091583
43. Li, Y, Yao, J, Han, C, Yang, J, Chaudhry, MT, Wang, S, Liu, H, Yin, Y. Quercetin, inflammation and immunity. Nutrients. PMID:26999194
Comments