top of page
  • Igal Kutin

ניקוי חורפי :עקרונות והנחיות לניקוי רעלים בזמן ימות החורף

תופעת ניקוי הרעלים הפכה מזה זמן רב לתושבת קבע בעולם התזונה והבריאות הטבעית, וכבר מזמן שאינה על תקן טרנד חולף או גימיק בזק שזמנו קצוב. ניקוי רעלים הוא ז'אנר נהדר ומועיל והידע שיש לנו אודות התהליכים אשר עובר הגוף בזמן ניקוי רעלי הוא רב. חשוב להבין, ניקוי הרעלים על סוגיו הפך פופולארי בשנים האחרונות בעולם המערבי אך הוא בהחלט לא תופעה חדשנית. להפך, הרפואות המסורתיות כמו הרפואה הסינית והרפואה ההודית – האיורוודה, הדגישו את חשיבות ניקוי הרעלים כבר לפני 2000 שנים ויותר, והסבירו בדיוק רב כיצד יש לערוך ניקוי זה ובאיזה אופן.


העולם שלנו מוצף ברעלים, והם נמצאים בכל מקום - במי השתייה, במזון, באוויר, בקוסמטיקה, בתכשירי הניקוי הביתיים ובמוצרי ההיגיינה, בריהוט וברכב. למעשה אין מקום נקי מרעלים. למזלנו הרב, הגוף שלנו הוא מכונה חכמה וסתגלנית, והוא יודע לטפל בכל אותם רעלים ולסלקם מן הגוף בצורה היעילה ביותר בעזרת מערכת משוכללת של טיהור והפרשת רעלים מהגוף החוצה.


אז מדוע, בכל זאת, מומלץ לקיים ניקוי רעלים?

חשיבות ניקוי רעלים אינה מוטלת בספק. אמנם גופינו עושה פעולות ניקוי רעלים בכל רגע ורגע, אך על אף יכולות הגוף לסלק את הרעלים החוצה, לעתים קרובות מערכת הגוף הטבעית אינה עומדת בעומס הרעלי והרעלים מצטברים בגופינו. הצטבעות אותם רעלים גורמת להתפתחות מחלות ועודף רעילות נמצא בבסיסן של מחלות כרוניות רבות. אותן רפואות מסורתיות, החל מהרמב"ם ומשנתו הרפואית, הרפואה היוונית והמוסלמית והרפואה הטבעית העכשווית, כולן ממליצות על ניקוי רעלים שנתי כטיפול טבעי לכל אחד, כמניעה ושיפור הבריאות והחיוניות. כפי שאנחנו מקפידים לטפל בקפידה וכדרך קבע ברכב שלנו, כך עלינו להקפיד לדאוג לגוף שלנו ולשמור על בריאותו באמצעות טיפול בניקוי רעלים מדי שנה.


כך, כמניעה, מתאים הניקוי לכל אדם בריא מגיל 8 ואילך, אך חשוב כמובן לפחות פעם אחת להתייעץ עם איש מקצוע ולהתאים ניקוי פרטני ומדויק לגיל, למצב הבריאותי ולאורח החיים. לאנשים החולים במחלות שונות ובפרט מחלות כרוניות, חשוב מאוד לקבל הנחיות מדויקות ולהתאים את הניקוי למצב הבריאותי על ידי התייעצות עם איש מקצוע מוסמך ובעל ניסיון.


מתי כדאי לבצע ניקוי רעלים?

אחד הדגשים המרכזיים של תורות רפואה אלו, הם שניקוי רעלים נעשה באביב ובסתיו, מתוך הנחה שבעונות אלו לגוף נוח לבצע תהליך ניקוי. כיום, מאחר ואנו יכולים להגן על גופינו מפני הקור, איננו חשופים לפגעי מזג האוויר כבעבר ויש לנו מגוון דרכים להתחמם ואפשרויות בלתי מוגבלות לצריכת מזון חם, ניתן ומומלץ לערוך גם ניקוי חורפי עם דגשים חשובים וייחודיים לניקוי חורף. מפני שבעונה הקרה הגוף דורש יותר אנרגיה בכדי להתחמם, אנחנו רעבים יותר, הגוף פגיע יותר ומשקיע משאבים רבים במערכת החיסון בהתגוננות מפני פגעי החורף. אלו אתגרים גדולים בזמן הניקוי מאחר ותהליך ניקוי מחייב אכילה מתונה יותר ולעתים אנשים חשים קור פנימי בזמן הניקוי.


אילו צעדים חשובים חיוניים לניקוי רעלים חורפי? ישנן טכניקות ניקוי רבות ומגוונות, רובן שאבו את הפרקטיקה וההשראה מהרפואה ההודית המסורתית – איורוודה ומרפואה הסינית. שתי מסורות רפואיות אלו אשר הציבו את תהליכי ניקוי הרעלים כחלק אינטגרלי ומרכזי בדרך הטיפול, תוך הדגשת עקרון אחד מרכזי בטיפול ובתהליכי ניקוי בפרט - עקרון החימום: איזון והגברת אלמנט האש בגוף – חיזוק אגני (האש הפנימית) של העיכול, של הכבד ושל התאים. כיום אנו יודעים "לתרגם" את אותו מושג "אש פנימית" (אגני) למונחים מערביים. כמו חומציות בקיבה ובמעיים, פעולה אנזימטית בכבד, פעולות מטבוליות בתאים כמו יצירת אנרגיה, אוטופאגיה (תהליך ניקוי המתרחש בכל תא ותא). הגברת אותן פונקציות של עיכול ומטבוליזם תאי (חילוף חומרים) היה שלב ראשון ומרכזי בכל תהליך ניקוי ובפרט כאשר תהליכי הניקוי נערכים בתקופה קרה.



שימוש רב בתבלינים - תבלינים הם כולם צמחי מרפא המכילים חומרים פעילים רבים אשר מועילים לניקוי, לחיזוק פעילות מערכת העיכול ולחיזוק פעילות הכבד. התבלינים מחממים את גופינו על כן מומלץ להשתמש בהם בשפע. מגוון התבלינים רחב ומגוון מאוד, החל מעשבי תבלין כמו טימין, זעתר, רוזמרין ובזיליקום ועד תבלינים כמו כמון, כורכום, ג'ינג'ר, קינמון, הל, שומר, ציפורן, עלי דפנה ועוד. כל התבלינים מומלצים לשימוש בבישול וגם בתה וחשוב להקפיד על קניית תבלינים איכותיים בלבד, כאלה שלא נמצאים בכלי פתוח וחשוף לשמש ולאור, ויש עדיפות משמעותית לשימוש בתוצרת אורגנית, במיוחד בזמן הניקוי, כדי לצמצם את כמות הרעלנים שנכנסים לגוף ובכך להקל על פעילות הכבד בזמן הניקוי.


שתייה מרובה של תה צמחים - כמו התבלינים, כל צמחי התה מועילים לחימום הגוף, המרצת מחזור הדם ומערכת העיכול ותורמים רבות לפעילות הניקוי. תה צמחים, תה בסגנון צ'אי הודי ותערובת צמחי מרפא לניקוי וטיהור הגוף מרעלים - חליטה מומלצת לשימוש בתהליכי הפחתת משקל, מומלצת לחולים במחלות עור שונות ובמחלות דלקתיות.

שלוש אפשרויות לחליטת חורף מנקה:

1. היביסקוס, עלי ורדים, ציפורן חתול, מנטה, יסמין, סרפד, טולסי (בזילקום קדוש).

2. טימין (קורנית), רוזמרין, זוטא לבנה, סרפד, מנטה.

3. צ'אי הודי: ג'ינ'גר יבש, קינמון, תרמילי הל, זרעי שומר (1 כפית מתערובת זו) מעט פלפל שחור.

אופן הכנת החליטה: ערבבו יחדיו כמויות שוות מהתערובות הנ"ל. מוללו את התערובת היטב לפיזור אחיד של הצמחים, קחו כפית וחצי מכל תערובת וחלטו במים רותחים. כסו את הכוס למשך 10 דקות, סננו ושתו כמה כוסות ביום.


מזון חם ומבושל - על פי הרפואה הסינית והרפואה ההודית, מומלץ להשתמש במזונות בעלי אנרגיה מחממת ולהפחית את צריכת המזונות בעלי אנרגיה מקררת. יש להשתמש בשפע ירקות שורש כמו גזר, סלק, בטטה, שורש פטרוזיליה וסלרי ופחות במלפפון וקישוא. אפשר לשלבם בתבשילים, מרקים וירקות מאודים. חשוב לצרוך עלים ירוקים מחממים כמו בצל ירוק, עירית, רוקט, עלי בייבי, עלי חרדל, ולהעדיף מזונות עם אספקט חריף כמו צנונית וצנון. את הירקות הטריים מומלץ לאכול בצהרים ולא בערב ואילו בערב להעדיף ארוחה חמה כמו מרק ירקות.


חשוב להבין כיצד מתנהגת אותה אש פנימית או אש עיכול במהלך שעות היום – משמע כיצד עוצמת העיכול שלנו משתנה לאורך היום. בד"כ אש העיכול / יכולת העיכול חזקה יותר בשעות היום 11 עד 15 (זו כמובן הכללה) וחלשה יותר אצל רובינו בשעות הערב. בניקוי חורפי בפרט אך גם בסתיו, קר בחוץ וקר גם בפנים (בגופנו). הרפואות המזרחיות הסבו את תשומת ליבנו כי בחורף אש העיכול (קרי פעולת מערכת העיכול) נוטה להיחלש בגלל אלמנט הקור. בערב אש העיכול (עוצמת פעולת העיכול) נחלשת באופן טבעי . על כן הנחו אותנו כי בערב נוכל מזון חם ומבושל. מזון זה קל יותר לעיכול ודורש פחות מאמץ ומוסיף חום לגופינו . מזון טרי (ירקות טריים) דורשים פעילות עיכול מוגברת יותר ועל כן נאכל אותם בצהרים, שעת השיא מבחינת יכולת העיכול שלנו.


מומלץ להשתמש באורז מלא מבושל, דייסת אורז ופירות כארוחת בוקר (או דייסת קינואה ופירות), תבשילי עדשים חמים ומהבילים ותבשילי ירקות בקדירה בצהרים ומרק ירקות עדין או ירקות מאודים בערב. לכל התבשילים חשוב להוסיף תבלינים בעלי סגולות חימום כמו ג'ינג'ר וקינמון. (מתכונים למטה).


שימוש בצמחי מרפא מחממים - תהליך ניקוי מחייב שימוש בצמחי מרפא או תוספים ייעודיים בכדי להמריץ את מערכות הגוף לניקוי. בחורף ניתן דגש לצמחים יותר חמים, כאלה שהם ממריצי סירקולציה של מערכת הדם והלימפה. צמחי מרפא כמו: ג'ינג'ר, קינמון, כורכום, גלאנגל (חולינג'אן), אקורוס קלמוס – אירוס מתוק, אנג'ליקה אירופאית, סיטרוס רטיקולטה (קליפת מנדרינה), זרעי קצח ועוד.


שתייה חמה - מיצי ירקות, שייק ירוקים ושייק פירות תורמים רבות לתהליך הניקוי ובחורף. מומלץ לצרוך אותם כשהם חמים ולתבל אותם במגוון התבלינים המחממים. גם מים מומלץ ללגום בטמפרטורה חמימה ולהוסיף לתפריט מי לימון חמימים.


חימום חיצוני - במהלך תהליך ניקוי חורפי חשוב לשמור על חום הגוף באמצעות שימוש בסאונות אדים ואמבטיות חמות שממריצות את מחזור הדם והלימפה ותורמות רבות לתהליך סילוק הרעלים מן הגוף, שנפלטים החוצה דרך הזיעה. שיטה טובה תהיה שימוש בכרית חמה או בקבוק חם על הבטן, גב תחתון.



בזכות הקפדה על שילוב מזונות מחממים, תבלינים וצמחי מרפא מתאימים, ניתן לערוך ניקוי חורפי יעיל ביותר מבלי להרגיש תחושות קור וחוסר אנרגיה ואף לצאת מתהליך הניקוי מחוזקים ובריאים יותר. ניקוי הוא תהליך מורכב בו הגוף עובר שינויים, לכן מומלץ לעשות ניקוי הדרגתי וממושך יותר מאשר ניקוי בזק קיצוני שמעורר בגוף זעזוע.

תקופת הניקוי הניקוי תמיד יחל בתקופת הכנה בת מספר ימים בה המתנקה מוריד בהדרגה מזונות שונים מהתפריט היומי, כדי לתת לגוף להסתגל לתהליך בצורה נעימה והרמונית, בלי לעורר התנגדויות ותופעות לוואי ואף לאפשר לגוף להיגמל ממזונות שונים כמו קפה, מוצרי חלב, סוכר ועוד. מומלץ להוריד את הצריכה של אותם מזונות בהדרגה, במהלך הימים הקודמים לניקוי, ביניהם אלכוהול, משקאות קלים, חיטה ומוצרי מאפה מחיטה, פיצוחים וחטיפים, מתוקים, שוקולד ומזונות מן החי (בשר, ביצים, דגים ומוצרי חלב).


ניקוי טוב יכול להמשך בין שבוע ימים עד שלושה שבועות. זהו פרק הזמן הנכון בו הגוף באמת עובר שינוי ברמת חילוף החומרים ומתחיל לפרק את מצבורי הרעלים האגורים בתאי הגוף השונים. ככל שהזמן ארוך יותר כך הניקוי מעמיק יותר, לכן מומלץ להיכנס לתהליך ניקוי ארוך יותר והדרגתי יותר, במיוחד לאלו הסובלים ממחלות כרוניות וממצבי בריאות מורכבים. בתום הניקוי מוקדשים מספר ימים לחזרה הדרגתית לתזונה הרגילה והשגרתית, כדי לתת לגוף להתרגל מבלי לעורר שינוי קיצוני שיוביל למתח מיותר בגוף. בדרך כלל נהוג להחזיר את הפירות והירקות מהם נמנענו בזמן הניקוי ולאחר מכן מן הקל אל הכבד (מבחינת פוטנציאל הפוגענות של המזון), דגנים מלאים וקטניות, אגוזים וזרעים, טחינה, לחמים ומאפים, ביצים ושאר המוצרים מן החי. סדר זה, טוב שיתפרש על פני שלושה ימים לפחות כאשר בכל ארוחה מחזירים פריט מזון אחד בלבד.


היכן מומלץ לקיים את הניקוי?

תקופת הניקוי טוב שתעשה בביתו וסביבת חייו הטבעית של האדם. תהליכי הניקוי בתוך שגרתו הרגילה של האדם יטיבו עמו מאשר להוציאו מחוץ לביתו לחופשה במקום לא מוכר, שדורש הסתגלות של הגוף והנפש, גם אם מדובר במקום נעים ושלו. כך, בביתו הפרטי, האדם חווה אמנם את הקשיים והאתגרים שבתהליך, אך הוא בעיקר מקבל את הטוב ואת הפוטנציאל האדיר הטמון בבריאותו ובחיוניותו, בביתו ובחייו הרגילים. זו היא בעצם הלמידה האמתית על היכולותיו האמתיות של גופינו, כאשר אנו חווים את החוויה המופלאה הזו בסביבתנו הטבעית.


מן החוץ אל הפנים ניקוי הוא מעבר להנחיות והימנעות תזונתית. תהליך ניקוי ארוך כולל ניקוי בכל הרמות המתייחסות לאספקטים שונים בחיים דווקא בזמן זה, בו מוקדשת תשומת הלב לתהליך האישי. ניקוי כולל את החלפת חומרי הניקוי הביתיים מבוססי הכימיקלים בחומרי ניקוי אקולוגיים (לפחות לתקופת הניקוי), מומלץ להפסיק להשתמש בקוסמטיקה שאינה טבעית בזמן זה, לנקות ארון ישן שהרחקנו מתשומת הלב שלנו, לפנות אבק ממגירת מסמכים ישנה שנזנחה, או כל מקום בבית המחכה לניקוי זמן רב. זוהי הזדמנות מעולה לקחת אפילו יום אחד בלבד, בו אנו מתנקים לחלוטין משימוש במכשירים אלקטרוניים (כן, גם מהטלפון הסלולרי).


זמן הניקוי הוא זמן להיכנס מעט פנימה ולהעמיק. באופן טבעי כאשר המערכות המטבוליות שלנו נחות, אנו מפנים יותר תשומת לב פנימה, אל נפשנו ואל הרגשות שלנו. על כך המליצו כל הדתות - כאשר יש צורך בהעמקה פנימה היא תמיד הייתה מלווה בצום כלשהוא. זהו זמן נהדר לחשבון נפש, לבדיקת היחסים שלנו עם הסביבה, עם חברים ומשפחה, להתבוננות על המטרות ועל הדרך שלנו. בזמן הניקוי תהליכים עדינים אלו נעשים קלים ומשוחררים יותר מהיום יום. בזמן תהליך הניקוי גופינו הפיסי והנפשי עולים תדר ואנחנו רגישים יותר, עדינים יותר ובהירים יותר גם לעבודה פנימית רגשית.


זהו זמן נהדר לפנות קצת יותר זמן לבילוי במקומות טבעיים כמו חוף הים, יער או פארק. הטבע מאפשר לגופינו לקלוט קרינה אלקטרו מגנטית שלילית (טובה) ומקל על תהליך הניקוי והוצאת הרעלים. הטבע מאפשר להרפות יותר בקלות ומסייע לגופינו לעבור את התהליך בצורה הרמונית. בזמן הניקוי מומלץ לאפשר לגוף לנוח יותר מהרגיל, עוד שעת שינה או מנוחת צהרים. הגוף עובד ומתאמץ בכל התהליכים הביולוגיים של הפרשת רעלים בזמן הניקוי ומומלץ לאפשר לעצמנו את המנוחה הנכונה והפניית המשאבים לניקוי עצמו.


מומלץ ואפשר להמשיך בשגרה הרגילה, גם בשגרת פעילות גופנית, אולם ההמלצה היא להוריד מעט את העצימות של הפעילות הגופנית לכ- 60%, בכדי לא לכלות את כוחות הגוף. בזמן הניקוי ובפרט בניקוי חורפי, מומלץ להכניס פעילויות שונות אשר מועילות ומייעלות את תהליך הניקוי כמו סאונה יבשה או רטובה, עיסוי גוף ובפרט עיסוי עם שמן חם, מקלחות חמות או אמבטיות חמות, אמבט עם מלחים, שפשוף הגוף עם ספוג גס. כל הפעולות האלו ממריצות את מחזור הדם והלימפה ומאפשרות ניקוי יעיל. למעשה, ניקוי רעלים הוא תהליך שלם, בו אנו מתחייבים לעצמנו לזמן קצר (שבוע עד שלושה) לטיפול אישי מלא. זו מתנה שבחרנו במודע להעניק לעצמנו, וזה טוב יותר, נכון יותר ומועיל יותר, מכל חופשה אחרת. אין צורך לקחת פסק זמן מן החיים (למרות שזה אפשרי ואף מומלץ), אפשר להמשיך בחיים הרגילים אך להוריד עצימות ולהקדיש יותר זמן לעצמנו ולבריאותנו. זה משתלם ביותר והגוף יגמול לנו על כך.



מתכונים

* שייק חם או שייק קר-חם מרכיבי השייק הם בעלי אנרגיה מחממת ולכן ניתן להגישו בטמפ' החדר או לחממו לפני ההגשה. המתכון משלב שימוש במכונת מיץ ומעבד מזון (בלנדר).

רכיבים:

1 עגבנייה

1/2 גמבה אדומה

1 גבעול סלרי כולל מעט עלים

2 עלי חסה ערבית ירוקה

2 גזרים

1 מלפפון / קישוא

חתיכת כרוב בגודל אגרוף (ירוק או סגול)

1/2 כוס פטרוזיליה או כוסברה (על פי הטעם)

1/2 אבוקדו

1/2 לימון

1/2 שן שום

מעט מלח הימליה או מלח אטלנטי

קורט פלפל שחור

קורט אבקת צ'ילי חריף, או חתיכה באורך 1 ס"מ של פלפל חריף (אופציונלי ועל פי הטעם)


אופן ההכנה:

סחטו במכונת מיצים קשים את הגזר, כרוב, סלרי, מלפפון. שפכו את המיץ לבלנדר, הוסיפו את שאר המרכיבים.

ערבלו לקבלת שייק אחיד במרקמו, מזגו לכוס והוסיפו מעט מיץ לימון סחוט טעמו ותקנו תיבול. אפשר לשתות את השייק כפי שהוא או לחממו מעט בסיר למשך דקות ספורות (לא לבשל!). מומלץ להוסיף: ספירולינה (1/2 כפית), אורגנו או בזיליקום יבש (1/2 כפית).


שייק חם

1/4 בצל סגול

1 שיני שום

2 גזרים חתוכים לחתיכות גדולות

1 קישוא

1 כוס עלי תרד

1/2 אבוקדו בשל

1 כוס עלי כוסברה

1 כפית שמן קוקוס

1 כף מיץ לימון סחוט

קורט אבקת צ'ילי חריף

1/2 כפית מלח הימליה או מלח אטלנטי

1-2 כוסות מים (תלוי סמיכות הרצויה)


אופן ההכנה: ערבלו את כל המצרכים בבלנדר עד קבלת מחית. העבירו את השייק לסיר וחממו מספר דקות עד הטמפ' הרצויה.

משקה שקדים לניקוי המשקה מורכב בעיקר מכורכום, תבלינים וחלב שקדים ומתאים הן לזמן ניקוי והן ליום יום. מקורו ברפואה האיורוודית ומטרתו לשפר את חילוף החומרים, לשפר את יכולת העיכול והספיגה ולשפר את פעילות הכבד ובפרט פעילות ניקוי הרעלים המתרחשת בכבד. על כן הוא מתאים לשתייה למטרת הורדת רמות כולסטרול, שומנים בדם וסוכר.


כורכום הוא מצמחי המרפא הנחקרים ביותר כיום. תכונותיו הטובות לבריאות ידועות עוד מימי המרפאים ההודים והסינים המסורתיים, לפני אלפי שנים. כיום הכורכום מוכר כצמח מרפא העשיר ביותר בחומרים הקרויים פוליפנולים וקבוצת החומרים המרכזיים והנחקרים ביותר, כורכומין. כורכומין הוכח כנוגד חמצון עוצמתי ביותר, מוריד רמות כולסטרול, חומר אנטי דלקתי מעולה (לדלקות מפרקים, דלקות מערכת עיכול וכו'), מאזן רמות סוכר, משפר את פעילות הכבד ומסייע לגוף בייעול תהליכי ניקוי רעלים. הכורכומין הוא אחד מהחומרים העצמתיים ביותר לשיפור פעילות מערכת החיסון בגוף: הוא יעיל במצבי חולשה של מערכת החיסון, אלרגיות, מחלות עור ומחלות אוטו-אימוניות. כורכומין וכורכום נמצאים היום במוקד המחקרים על צמחי מרפא היעילים במחלות סרטן שונות. הוספת קמצוץ של פלפל שחור מגבירה את ספיגת הכורכום במערכת העיכול לאין שיעור!


הכנת המשקה: שלב 1:

1/4 כוס של כורכום איכותי אורגני.

1/2 כפית פלפל שחור איכותי.

1/2 כוס מים שעברו סינון / פילטר.


ערבבו המרכיבים במחבת בעל תחתית עבה. הדליקו האש ללהבה בינונית וערבבו את החומרים היטב תוך כדי חימום עדין עד קבלת משחה אחידה. (אין צורך בחימום רב של יותר מ 1/2 דקה). מלאו צנצנת זכוכית במשחה ואחסנו במקרר.


שלב 2:

1 כוס חלב שקדים (אפשר להחליף בחלב קוקוס).

1 כפית שמן קוקוס אורגני

1/4 כפית של משחת כורכום

1/2 כפית דבש


ערבבו החומרים (מלבד הדבש) בסיר וחממו בעדינות עד המסת הכורכום בחלב. הורידו מהאש, צננו מעט והוסיפו הדבש. אפשר להוסיף: ג'ינג'ר / קינמון / הל.

מרק ברוקולי מוקרם עם מחית פלפל אדום קלוי

ל- 6 מנות:

2 כפות שמן זית

1 בצל, קצוץ (רצוי סגול)

4 גבעולי סלרי, קצוצים

1.5 ק"ג ברוקולי (הגזע והתפרחת), קצוץ גס

3 כוסות עלי תרד טריים

2 כפות שקדים קצוצים

בצל ירוק קצוץ או עירית קצוצה

8 כוסות מים

מלח לטעם (מלח ים אטלנטי)

פלפל שחור לטעם

אופן ההכנה: חממו שמן בסיר, והוסיפו בצל וסלרי. אדו כ- 5 דקות או עד להזהבה. הוסיפו ברוקולי (מלבד 4 כוסות של התפרחת) והמשיכו לאדות כ- 10 דקות נוספות, או עד להזהבה. הוסיפו מלח, פלפל ומים, ערבבו והביאו לרתיחה. הנמיכו את הלהבה והמשיכו לבשל כ – 20 דקות נוספות או עד לריכוך מלא של הירקות. הוסיפו את עלי התרד וערבלו בבלנדר (אפשר להשתמש גם בבלנדר יד) עד לקבלת מרקם חלק.


הוסיפו את הברוקולי הנותר והמשיכו לבשל כ-10 דקות. תקנו תיבול במקרה הצורך, מיזגו את המרק לקעריות ועטרו בשקדים קצוצים ובבצל ירוק.


מרק ראמן

מתאים במיוחד לחורף, מחמם ומזין ושומר על ערכם המלא של הירקות.

ל- 2 מנות:

2.5 כוסות מים

1/2 כוס תרד או מנגולד חתוך

1/2 כוס גזר חתוך לרצועות (מעבד מזון)

1/2 כוס פטריות יער חתוכות לרצועות

1 קישוא חתוך לרצועות (אפשר להוסיף ירקות נוספים כמו: דלעת / דלורית)

חופן נבטי חמנייה או נבטים סיניים (מאש)

2 כפות מיסו בהיר

1/2 כפית רוטב סויה

מלח על פי הטעם

2 כפות בצל ירוק חתוך דק


אופן ההכנה:

הוסיפו לסיר עם מים את הגזר, התרד, הקישוא והפטריות (וירקות אחרים, אם ישנם). חממו על להבת אש גבוהה והביאו לרתיחה. הסירו מן האש וכסו את הסיר במכסה. תנו לו לנוח כ- 5 דקות. בינתיים שימו את המיסו עם 1/4 כוס מים וערבלו את המיסו בעזרת מזלג כך שימס לחלוטין במים. הוסיפו את המיסו ואת כל שאר המרכיבים (נבטים, בצל ירוק, מלח וכו') אל הסיר.

להגיש מיד!


מרק עדשים כתומות

לסיר גדול:

2 כוסות עדשים כתומות, שטופות במים ומושרות ל 3-4 שעות.

8 כוסות מים

6 שיני שום

2 כפית אורגנו

4 כפות מיץ לימון טרי

2 כפיות מלח


אופן ההכנה:

הניחו את העדשים בסיר, הוסיפו את המים, הביאו לרתיחה וכסו את הסיר. כתשו את השום והוסיפו לסיר ואיתו גם את האורגנו, מיץ הלימון והמלח. בשלו על אש נמוכה כרבע שעה, ערבבו והגישו חם. אפשר ומומלץ להוסיף ירקות, כ- 1 כוסות של ירק חתוך כמו גזר, קישוא, דלעת – ולהוסיף לסיר יחד עם העדשים, לבשל יחדיו ולהמשיך על פי המתכון. מומלץ לפזר מעל עלי כוסברה או פטרוזליה קצוצים.

בתאבון!



קינואה עם בטטות לכ-10 מנות:

4 כוסות קינואה מושרית ומונבטת (לנקות מאבנים ולכלוך)

1 בצל גדול קצוץ

1 בטטה גדולה חתוכה לקוביות קטנות

3 כפות שמן זית

מלח, פלפל

4-2 שיני שום קצוצות

כפית ג'נג'ר מגורר



אופן ההכנה: השרו את הקינואה במים למשך 3 שעות. אדו בצל במעט מים. אדו את הקינואה עם הבצל כ-2 דקות והוסיפו את קוביות הבטטה. כסו ב - 2 כוסות מים, הביאו לרתיחה והוסיפו מלח ופלפל לפי הטעם. הנמיכו את האש וכסו. בשלו על אש קטנה כ- 20 דקות. כבו את האש והשאירו מכסה סגור. בסוף הבישול לפני ההגשה, מוסיפים את השמן, מפזרים מלמעלה שום וג'נג'ר קצוצים דק ומערבבים הכל יחד.


סלט לעור זוהר ובריא

סלט זה עשיר בגופרית וסילקה – התורמים מאד לחידוש תאי העור! עשיר ביותר בשומנים טובים, עשיר בנוגדי חמצון וכמובן בויטמינים רבים.


לסלט גדול:

עלים ירוקים - חסה, קייל, ארגולה/ עלי בייבי, בצל ירוק חתוך, פטרוזיליה, תרד, בוקצ'וי.


לרוטב:

הכניסו את המרכיבים הבאים למעבד מזון או לבלנדר לקבלת מרקם סמיך של רוטב -

1/2 עגבנייה

1/2 מלפפון

1/2 אבוקדו קטן

1 שן שום

3-4 זיתים ירוקים או קלמטה

1 כפית חומץ תפוחים או לימון

2 כפות שמן זית

5 עלי רוזמרין

1/4 כפית תימין יבש

1/4 כוס מים

מלח ופלפל שחור על פי הטעם (מלח בריא כמו מלח אטלנטי או מלח הימליה)


ערבלו הכל במעבד מזון או בבלנדר, שפכו את הרוטב על הסלט, קשטו בבזיליקום והגישו בתיאבון.


מרק ירוקים מאודים:

חבילת מנגולד קצוצה כולל החלק הלבן

2 חבילות תרד

1 חבילה אפונה ירוקה קפואה (אופציונאלי)

1 אבוקדו

3 בצלים קצוצים (עדיף סגולים)

1 כפית זרעי כמון


אדו את הבצלים הקצוצים בשמן זית והוסיפו את זרעי הכמון. לאחר כ-2 דקות הוסיפו את כל הירוקים הקצוצים ואדו עד לריכוך. הוסיפו את האפונה והמשיכו לאדות מס' דקות. הוסיפו כ-5 כוסות מים, מיץ מלימון אחד, מלח ופלפל שחור לפי הטעם והמשיכו לבשל כ-20 דק' על אש נמוכה.


הורידו מהאש. מומלץ לטחון את המרק במעבד מזון ד למרקם חלק, להגיד בקערה ולהוסיף 2-3 פרוסות אבוקדו בקערת המרק. קשטו בפטרוזיליה או כוסברה.


תפריט ליום ניקוי חורפי

ניתן להשתמש בשמן זית, תבלינים טבעיים ולא מעובדים ומלח הימליה או מלח אטלנטי בכל מתכון.

על הבוקר:

כוס מים חמימים + ½ לימון סחוט.

כוס תה צמחים / כוס צ'אי הודי (עם חלב שקדים או חלב אורז).


ארוחת בוקר:

דייסת אורז על בסיס חלב שקדים עם תפוח, קינמון, תמצית וניל וג'וג'י ברי.

שייק ירקות חם


ארוחת צהרים:

סלט ירקות עשיר כולל אבוקדו, נבטים ואצות מתובל ברוטב עשיר בתבלינים + תבשיל ירקות שורש עם שעועית מאש.

דפי אורז עם ירקות, נבטים ואצות + סלט ירקות שורש קצוץ עם עלים ירוקים + קציצות קינואה.


ארוחת ערב:

מרק ירקות עשיר עם עדשים כתומות / קינואה / אורז מלא.

קציצות עדשים + ירקות אנטי פסטי.


ארוחת ביניים:

מיץ ירקות / פרי + חופן שקדים / ירקות חתוכים בשמן זית וזעתר.


חשוב לציין כי בתהליכי ניקוי ארוכים (יותר משבוע), לא נהוג להכתיב כמויות של מזון לאכילה. מניסיוני ישנם כאלו שיאכלו יותר בימים הראשונים ולא מתוך תחושת רעב אמתית אלא מתוך תחושת חסר, זאת מאחר ומזונות רבים הורדו מן התפריט, אולם לאחר כמה ימים תחושת הרעב מתאזנת, חילוף החומרים מתאזן (בעיקר של סוכר) וההשתוקקות לסוכר או לפחמימה יורדת. הגוף והנפש מתאזנים וכך הכמויות של האכילה פוחתות. זהו תהליך טבעי שמאפשר איזון בכמויות המזון הצורה טבעית והרמונית.


יש לציין כי בכל ניקוי יתכנו "תופעות לוואי", אלו בעצם תופעות חיוביות המסמלות כי הרעלים אכן מתחילים להשתחרר ובדרכם החוצה ישנה גם תגובה של הגוף. לא כולם יחוו תופעות אלו, יש כאלו אשר יחוו אותן בצורה עדינה וקלה, אך לכולם כאחד מגיעות תופעות אלו בשלבים הראשונים של הניקוי בימים הראשונים שלו ולאחר מכן נעלמות ומגיעות תחושות טובות וחיוביות של בהירות וקלילות. אותן תופעות יכולות להיות כאב ראש, חולשה, בחילה, גזים ואי נוחות במערכת העיכול, כאבי גוף (שרירים בעיקר), מעט פצעונים. במידה ומופיעות כאלו תופעות יש להמשיך את הניקוי ותוך מספר קטן של ימים ייעלמו תופעות אלו.


פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page